Çünkü yirmilik dişler çıkarken özellikle ağızda uygun yer yoksa ciddi ağrı yaratabilir ve diş çürüklerine neden olabilir. 20'lik diş ismi 17-21 yaş aralığında çıktığı için böyle adlandırılır. Ağzın en arka tarafında üst ve altta 2'şer tane 20 yaş dişi çıkar. Yirmilik dişler ağızda çıkan son dişlerdir.
Sonuçta toplam kaç dişimiz var? Genellikle çocukların 20, yetişkinlerin 32 (eğer yirmi yaş dişleri çekilmişse 28) dişi vardır. Ve her bir dişin ilginize ihtiyacı vardır.
Dişlerin çıkmasında belli bir sıralama olduğu için en son olarak 20'lik dişler çıkar. Dişlerin çıkış sıralamasını aşağıda bulunan listeden görebilirsiniz. 20'lik dişler en arka tarafta yer almaktadır.
Toplamda 4 adet olan bu dişler genellikle 17-25 yaş aralığında çıkar. Eğer bu yaş aralığında çıkmazsa bile bu, dişlerin olmadığı anlamına gelmez. Çoğu zaman gömülü kalmaları nedeniyle kişide ağrıya neden olmaması halinde yirmilik dişler fark edilemeyebilir.
20 yaş dişleri 18-20 yaş aralığında çıkabildiği gibi geçte çıkabiliyor. Dişlerimizin hepsi aynı anda çıkmadığı gibi 20 yaş dişleri de hemen çıkmayabiliyor. Dişlerimiz de ilk olarak süt dişleri çıkar. Onların dökülmeleri olduktan sonra ön dişler ve ardından köpek dişleri çıkar, bu dişleri takiben azı dişleri çıkar.
İlgili 39 soru bulundu
20'lik Dişler Kaç Yaşında Çıkar? “20'lik diş ne zaman çıkar?” sorusuna tam bir cevap verilemez. Çünkü yirmilik dişler, çoğunlukla 17-21 yaş arasında çıkar ama bazı kişilerde 21 yaşı aşıp 25'inde de çıkabilir.
Bu dişler, genellikle arka kısımlarda bulunan ve ağız hijyenine ulaşılması zor olan dişlerdir. Bu nedenle, yeterli temizlik sağlanamazsa, dişlerde çürük oluşma riski artabilir. Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir.
Ancak birçok insan bir ila dört yirmilik dişe sahipken, bazı insanların hiç yoktur.
Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir.
Altı yaşından itibaren çocuk, karışık dişlenme dönemine geçer. Altı yaşında 1'inci büyük azı, 7-8 yaşında kesici dişler, 9-11 yaşları arasında küçük azılar ve köpek dişleri, 12 yaşında ise 2'nci büyük azı dişleri çıkar. Çocuklarda diş çıkarma dönemi 12 yaşında dişlerin düşmesiyle son bulmuş olur.
Üst çene 20 yaş diş ameliyatı
Alt çene yirmilik diş ameliyatına oranla üst çene ameliyatı oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Bunun sebebi üst çenenin kolay ulaşılabilir olmasıdır. Dişe ulaşma zorluğu ise alt çene ameliyatında olduğu gibi ameliyatın zorluk derecesini belirleyen unsurlar arasında yer almaktadır.
En sık rastlanılan belirtiler arasında diş ağrısı, baş ağrısı, 20'lik diş kokusu ve hassasiyet yer alır. Eğer kendinizde bu belirtilerden birini ya da birkaçını gözlemliyorsanız, detaylı klinik ve radyolojik muayene için vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurmanız tavsiye edilir.
20'lik diş ağrısı nerelere vurur? Sorusu çok yaygındır. Genellikle 20'lik diş ağrısı başa, kulağa ve boyna vurmaktadır. Ayrıca ağrı çenenin tamamına yayılarak genel olarak ağızda ağrıya neden olabilir. 20'lik diş ağrısı ilerlediğinde lenflerin de şişmesine neden olabilir.
Toplamda 4 tane olan bu dişler genel olarak 17 ile 25 yaş aralığında çıkar. Bu yaşlarda çıkmazsa bu durum bu dişlerin olmayışı anlamına gelmez. Bazen gömülü 20'lik diş olmasına rağmen ağrıya neden olmadıkları için fark edilmez. Bu ve benzeri durumlarda gömülü dişler kontrollerde çekilen röntgen incelemesinde görülür.
20'lik Dişler Kaç Yaşında Çektirilmeli? 20'lik dişlerin çektirilmesi konusunda kesinlikle 16 yaşından sonra muayene olarak karar verilmelidir. Diş hekiminizin yaptığı analiz ve muayene ile beraber bu dişlerin çekilmesine karar verilebilir. Bu süreç neredeyse 30 yaşına kadar devam etmektedir.
20'lik diş her yaşta çıkabilir.
17-25 yaş aralığında kendini gösteren 20 yaş dişleri, ağızda sürme sonucu üçüncü azı dişler olarak çıkar ve çekilmeleri zorunlu değildir. Eğer; bu dişler, ağız içerisinde düzgün ve karşısında bir diş ile kapanacak şekilde çıkıyorlarsa çekilmeyebilirler.
Diş eti üzerinde 20'lik dişin büyümesi için yeterli bir alan yoksa ve dar bir boşluk varsa, 20'lik diş 10 - 20 gün boyunca büyüyebilir ve sonrasında diğer dişlerin köklerine dayanabilir. Köklere dayanması sebebiyle ağız içinde ağrı oluşturan 20'lik dişin yüzeye çıkması durabilir.
18-22 yaş arası gibi erken yaşlarda çekildiğinde daha problemsiz bir çekim süreci geçirilebilmektedir. İlerleyen yaşlarda çene kemiğinin esnekliğini yitirmesi ile beraber yirmilik dişlerin çekilmeleri de çok daha zor olmaktadır.
Yirmi Yaş Dişleri Faydalı mıdır? Bu büyük azı dişleri eğer doğru yerde konumlanmış ve çürümemişse çiğneme gibi işlerde çok faydalıdır. Çenenin arka kısmında yani yemek yerken en sık kullanılan kısım olan arka dişlere bu şekilde destek olmasın da bir problem yoktur.
20'lik Diş Problemi
Ağız kokusunun önemli nedenlerinden biri, 20'lik dişlerinin çıkma aşamasında diğer dişlere zarar vererek diş çürüğüne yol açmalarıdır. Böyle bir durumda ağız kokusu kaçınılmaz olur. Dişlerin çıkma sürecinde ağız kokusunun oluşumu, 20'lik dişlerin çekilmesi ile ortadan kaldırılır.
En son çıkan kalıcı dişler olan 20 lik dişler, çenenin çeşitli sebeplere bağlı olarak yavaş veya yetersiz gelişmesi durumunda ağızda yeterli alan bulamadığı için çıkamaz.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Yetişkinler için yapılan diş teli tedavilerinden önce 20 yaş dişleri ya da gömük kalmış dişler ile çenede aşırı darlığa neden olan dişlerin çekilmesi gerekebilir. Dişlerin kalıcı yerlerine doğru hareket ettirilmeleri için çekilmeleri gerekecektir.
Yirmilik dişler gömülü olup, zamanında olması gereken yerlerde konumlanmıyorsa, çıkmaya çalıştığı dönemlerde rahatsız edici şiddette ağrılara sebep olabilir. Özellikle üst çene bölgesinde bulunan kulaklarda, altçene bölgesindeki boyun kısmında ağrılar oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri