DOLAYLI REKLAM: Ürünün nihai tüketici tarafından satın alınmasından ziyade, ürünün pazarda tanınması ve bilinmesinin sağlanarak, satın alınmasına karar verilmesi hedeflenir.
Konu açısından reklamlar doğrudan ve duygusal reklam olmak üzere iki başlık altında incelenir. Doğrudan reklam: Ürünün hemen satın alınmasını ya da ürüne ait daha çok bilgi elde edilmesini teşvik eder. Dolaylı reklam: Ürünü pazara tanıtmak ve benimsenmesini sağlamak amacıyla yapılır.
Günümüzde çok uluslu şirketlerin değişik ülkelerdeki pazarlara girmesiyle reklam da uluslararası bir boyut kazanmıştır ve uluslararası çaptaki bu işletmelerin değişik ülkelerdeki pazarları hedefleyerek reklam yapmaları da “uluslararası reklam” kavramını doğurmuştur (Ünlü, 1987: 14).
yani tüketicilerin ekonomik davranışını etkileyebilecek nitelikte yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgi içererek hitap ettiği kitlede orta seviyedeki (makul) tüketiciyi aldatan veya aldatma ihtimali bulunan reklamlar aldatıcı reklamlardır.
İlgili 21 soru bulundu
3. Hatırlatıcı Reklam: Mal veya hizmet bilinmekle beraber, satışlarda azalmaların başladığı zaman yapılan reklam.
(REKABET KURUMU - Üniversiteler Mahallesi 1597. Cadde No:9 Bilkent Çankaya 06800 / ANKARA) gönderilebileceği gibi, şahsen de Kuruma teslim edilebilir. Elektronik posta, faks, telefon gibi diğer yollarla da başvuru yapılabilir. Bu tür başvurular, ihbar olarak değerlendirilebilir.
Basılı Reklam: En eski ve en köklü reklamcılık türüdür. Gazete, dergi, broşür, kitap gibi somut nesnelerin içinde yer alır.
Basılı Reklam: En eski ve en köklü tür olan basılı reklamlar gazete, dergi, broşür, kitap gibi somut nesnelerin içinde yer alır. Yayın Reklamı: Geleneksel olarak radyo ve tv'lerde gördüğümüz reklamlar yayın reklamı sınıfına girer.
Glokal reklam, günümüzde global markaların belli ülkeler için hazırladık- ları ve sadece o ülkeye özgü motiflerin, özelliklerin kullanıldığı ve bu sayede reklamı yapılan ürünün söz konusu pazarlarda konumlandırılmaya çalışıldığı reklamlardır.
Native ya da Türkçesiyle Doğal Reklam, markaların eğitici ve eğlendirici içeriklerle müşteri- siyle etkileşime geçmesini sağlayan reklam modelidir. Temel özelliği, kullanıcının herhangi bir içeriği tüketirken, markayla reklam görüntüsünden uzak, doğal bir şekilde karşılaşmasını ve etkileşime geçmesini sağlamasıdır.
Bir kimsenin ürünü kullanıp memnun kaldığını öne sürmesi, ürünün yararlarını ve üstünlüklerini anlatıp kullanımını önermesini içeren reklamlar olarak tanımlanır (Aktuğlu, 2006: 14).
Doğrudan tepki reklamcılığının temelinde bir teklif vardır ve amaç, hemen o an satışı gerçekleştirerek satışları artırmaktır. Bu reklamlar son derece nettir, şov yapmaz ve bu reklamların satışa dönüşüm oranlarını belirlemek daha kolaydır.
İşletmelerin ürün ve hizmetlerine ilişkin tanıtımları çevrimiçi ortamlarda yapması anlamına gelen dijital reklamcılığın e-posta reklamları, arama motoru reklamları, sosyal medya reklamları, web sitesi reklamları, viral reklamlar başta olmak üzere çeşitli türleri gelişmiştir (Çetinkaya ve Çelik, 2019: 488).
Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'ndaki etik ilkeler; reklamda ahlaka uy- gunluk, doğruluk, dürüstlük, toplumsal sorumluluk, çocukların ve gençlerin korun- ması, kişilik haklarına saygı, sağlık ve çevreye duyarlılık, tüketicinin korunması gibi önemli konuları kapsamaktadır.
Banner'lar, reklamverenin tescilli sitesine trafik yönlendirmesi, bilinirlik yaratması ve genel marka değerlendirmesini artırması umuduyla bir web sitesinin üst, yan veya alt tarafında gösterilen, dikdörtgen biçimindeki reklam materyalidir. Bu tür görsel banner tarzı çevrim içi reklamlar bir görüntülü reklam biçimidir.
DÜNYA EKONOMİSİNDE İLK REKLAM ÖRNEKLERİ
Babylon'lu tüccarların satış yapabilmek amacıyla çığırtkanları kullanarak dükkânlarının önüne koydukları tabelaların ise reklamcılığın Dünya'daki ilk örneği olduğu düşünülmektedir (Akbulat & Balkaş, 2006:20).
Günümüzde sosyal medya platformları üzerinden yapılan reklamlar doğal reklam örneğidir. Ayrıca doğal olan reklamın birçok farklı türü vardır. Ülkemizde genel olarak makale, test, özel projeler, intografik, interaktif sayfalar gibi türler kullanılmaktadır.
Tüketiciye yönelik bir ticari uygulamanın; mesleki özenin gereklerine uymaması ve ulaştığı ortalama tüketicinin ya da yöneldiği grubun ortalama üyesinin, bir mal veya hizmete ilişkin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozması veya bozma ihtimalinin olması durumunda haksız olduğu kabul edilir.
Kelime anlamı “reklam engelleyici” olan Adblocker'dan türemiş yazılım, kullanıcının herhangi bir internet sitesini kullanımı sırasında reklamları görmesini engeller.
Reklamcılar Derneği ve Reklamverenler Derneği üyeleri ile medya temsilcilerinin, dürüst olmayan reklamlara karşı oluşturdukları Reklam Özdenetim Kurulu (RÖK), 1994 yılından beri Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'na aykırı bulduğu reklamların düzeltilmesini ya da yayınlanmamasını reklamverenlerinden rica etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri