Örneğin; R22 gazı için soğutma sisteminin basınçlı tarafı (kondenserin bulunduğu bölüm) 10-12 bar (~150-180 psi) arasında, alçak basınç tarafında ise 4-6 bar civarında olması gerekir. İlk çalıştırmada biraz bekleyerek eğer sistemde emme hattı basıncını 2 bar veya daha düşük ölçüyorsanız sistemin gazı eksik olabilir.
R22 gaz basınçları soğutmada dış ortam sıcaklığına göre 4-6 bar, ısıtmada ise 18-25 bar arasında olmalıdır.
Dolum için ideal basınç değeri 9-13 bar arasıdır.
Yapılan işlem doğru eski klimalarda 8-10 bar şeklinde yeni klimalarda ise 10-12 bar şeklinde durağan halde basınç değeri okuması gerekir.
R32'nin çalışma basınçları R410a gazına benzer (1.2 – 2.6 M Pa civarı), ancak R32 gazı R410a'dan daha fazla ısı taşıma kapasitesine sahiptir.
İlgili 34 soru bulundu
R22 soğutucu akışkanı iklimlendirme cihazlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. AB düzenlemesi ile soğutma sistemlerinde ozona zarar vermeyen ve düşük küresel ısınma potansiyeli (GWP) değerli soğutucu akışkanların kullanılması zorunludur (Llopis vd., 2012).
Sonuç olarak incelen 3 akışkan için R22 akışkanına en iyi alternatifin R438A olduğu tespit edilmiştir. tespit ederek, konut klima uygulamalarında kullanılan R22 akışkanı yerine uygun bir alternatif soğutucu akışkan olduğunu tespit etmişlerdir.
Klima gazını gereğinden fazla doldurmak klima kompresörü için iyi değildir. Hazneye fazladan doldurulan klima gazı kompresörü bozar. Bu durum daha yüksek tamir maliyetlerine neden olur. Bu nedenle oto klima gazı dolumu işlemini işin uzmanına yaptırmak büyük önem taşır.
Tüpünüz 407 gaz ise oda sıcaklığında içerisin de 5-7 bar arası basınçta gaz var. R410 tüp ise 8-10 barı bulur .
Oto klima gazı dolum miktarı aracın model ve kapasitesine göre değişmekle birlikte 300 - 1200 gr aralığında değişiklik gösterebilmektedir. Servisimizde aracınıza klima gazı dolumu yapılırken üretici firma değerleri göz önünde bulundurularak doğru basınçlarda dolum işleminiz yapılmaktadır.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.
Normal şartlarda ideal gaz olmasa da yüksek sıcaklık ve düşük basınç alanlarındaki gazlar ideal gaz olarak kabul edilirler.
Manometre adı verilen alet ile gaz ya da sıvı formundaki maddelerin basıncı ölçülür. Barometre ise hava basıncını ölçmeye yarayan alettir.
Klimanız R22 gazlı. Yetkili servis veya firma ünvanı olan bir teknik servis R22 gazı satın alma ve kullanma yetkisine sahip. 2020 yılına kadar R22 kullanımı yasal. Sadece bireysel olarak satın alınması yasaklandı. Yani kullanımı sınırlandırıldı.
2018 yılında ev tipi klimalarımızda çevreci R32 gazı kullanılmaya başlanmıştır, 2020 yılı itibariyle tüm ev tipi klima modellerimizde R32 gazı kullanılmaktadır.
Tüplerin üzerinde bulunan emniyet valfleri tüpün içerisindeki basınç 26,5 barın üzerine ulaştığı takdirde açılarak yüksek basınçlı gazı dışarıya tahliye eder ve tüpün içerisindeki basıncın daha da yükselerek tüpün patlamasını önler.
CFC gazların tüketiminin yasaklanması ile birlikte gelinen süreçte ozon tabakasına zarar veren diğer bir gaz grubu olan HCFC gazların da kullanımı önce sınırlandırılmış ardından tamamen yasaklanmıştır. Bu gazlardan en çok kullanılanı R22 gazıdır.
Kompresör Çalışmaz
Klimayı açtığınızda kompresörün devreye girdiğini duymalısınız. Sistemdeki klima gazı bitmişse veya azalmışsa kompresör kavraması devreye girmez. Gaz basınç sensörü düşük basınç algılarsa, klima kontrol ünitesi, sistemin çalışmasını durdurur.
Klima gazının belirli bir ömrü yoktur. Klima gazının ömrünü kullanım sıklığı ve süresi belirler. Standart bir klima gazının her yıl %10 ila %15 arasında azaldığı söylenebilir. Bir kaçak durumunda bu oran artacaktır.
Klima gazı genelde hızlı bir azalma ya da bitme eğilimi göstermez, ancak klima sisteminde böylesi bir göreve sahip olan klima gazı yıl içinde kullanım durumuna da bağlı olarak %10 azalmaktadır.
Eskiden Türkiye pazarında sıklıkla R22 gazı kullanılıyordu, ancak bu gazın da dahil olduğu HCFC gaz grubunun, yani genel olarak kloroflorokarbonların ozon tabakasına ciddi zararlar teşkil ettiğinin belirlenmesi ile birlikte klimalarda R22 gazı kullanımına son verildi.
410 gazı ozon tabakasına zararı bulunmamaktadır. 410 gazlı ciha almanız ileride bir sorun oluştuğunda sistemdeki gazın havaya karışmasında ozona zarar vermeyecektir. buda sizin duyarlılığınıza bağlı. r22 gazı soğutmada daha başarılı sistem sıcaklıkları vermektedir 410 gazı ısıtmada.
Hayır,uygun olmaz. R22 gazlı kompresörler mineral yağ kullanır. R32 gazlı kompresörler ise Polyolester Sentetik Yağ kullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri