Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
Formal eğitim, öğrencilere akademik, teknik veya mesleki beceriler kazandırmayı amaçlar. Öğrenciler genellikle sınavlar ve derecelendirme sistemleri aracılığıyla değerlendirilir. İnformal Eğitim: İnformal eğitim, yapılandırılmış bir okul veya kurum içinde gerçekleşmeyen, resmi bir öğrenme sürecidir.
Örgün eğitim; okul öncesi eğitimi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarını, yaygın eğitim; örgün eğitim yanında veya dışında düzenlenen eğitim faaliyetlerinin tümünü kapsamaktadır. Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet ve din ayrımı gözetilmeksizin herkese açıktır.
Formal eğitim, planlı, programlı, bir amaç doğrultusunda belirli bir mekanda uzman kişilerin rehberliğinde düzenlenen bir etkinliktir. Eğitim sürecinin devam etmesinde en önemli noktaların başında planlı bir biçimde olmasıdır. Bu süreç okullarda belirlenmiş amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
İnformal eğitim bir plan ve programa bağlı kalmadan, kişinin ihtiyaçlarına ve zamanına göre düzenlenen ve genellikle resmi bir programa bağlı olmayan, gelişi güzel ve tesadüfî etkinliklerle yürütülen eğitim sürecidir.
İnformal eğitimde kişinin öğrenmesi; taklit ve gözlem yolu ile gerçekleşmektedir. Örnek olarak; köy ortamında yaşayan bir kişi, tarlayı nasıl şekillendireceği, hayvanlara nasıl balkım yapılacağını büyüklerine bakarak öğrenebilir. Aynı şekilde onların davranışlarını taklit edip öğrenebilir.
Meslekî ve teknik eğitim kapsamında verilen örgün eğitim, Meslekî ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri ve Meslekî Eğitim Merkezleri olmak üzere üç okul türünde gerçekleştirilmektedir. Yaygın eğitim kapsamında meslekî ve teknik eğitim ise Meslekî Açık Öğretim Liselerinde verilmektedir.
yaygın eğitim; halk eğitimi, çıraklık eğitimi ve uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilmektedir." john dewey tarafından teorize edilmiş olan alternatif öğrenim akımıdır. türkiye'de bilinenin aksine çıkarklık eğitim merkezleri'nce değil, genellikle serbest eğitmenlerce uygulanır.
Örgün eğitim, standart bir eğitimle yetiştirilmiş öğretmenler tarafından öğrencilere verilen yapılandırılmış ve sistematik bir eğitim şeklidir. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite gibi eğitim kademelerinde yapılan sistematik eğitime ise örgün öğretim denir.
Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
Belli başlı iş başında hizmet içi eğitim türlerinin başında, yetki devri yoluyla eğitim, oryantasyon eğitimi, iş devri (rotasyon) eğitimi, staj yoluyla eğitim, yönetici gözetiminde eğitim ve görme ve işitmeye dayanan eğitim gelmektedir.
MADDE 22 – (1) Kurslar; genel, mesleki ve teknik olmak üzere iki bölümden meydana gelir.
Eğitimin üç özelliği vardır.
1- Eğitim bir süreçtir. 2- Eğitim sonucunda bireyde bir davranış değişikliği meydana gelir. 3- Davranış değişikleri bireyin yaşantıları sonucunda gerçekleşir.
Formal eğitim profesyonel kişiler tarafından verilir. Örneğin okullarda formal eğitim, 4 yıllık eğitim fakültelerinden mezun olan ya da 4 yıllık diğer fakültelerden mezun olup daha sonrasında formasyon alan öğretmenler tarafından verilir. Formal eğitimde olumlu davranışlar kazandırmak esastır.
Formal eğitim, okul ve üniversite gibi resmi eğitim kurumlarında sunulan düzenli ve yapılandırılmış öğrenme sürecidir. Bu tür eğitim, genellikle öğretmenler tarafından sunulan dersler ve belirlenmiş müfredat aracılığıyla öğrencilerin akademik, sosyal ve mesleki gelişimlerini hedefler.
Alınan eğitim açısından bir fark olmasa da açık öğretim ve örgün eğitim arasında eğitim görme şeklinde bazı farklar bulunur. Örgün öğretimde eğitim veren kurumda bulunmak gerekirken, açık öğretime kuruma gitmeden eğitime katılmak mümkündür.
Halk eğitimi, “yetişkin eğitimi”, “yaygın eğitim”, “toplum eğitimi” gibi adlarla da gerçekleştirilen, yetişkinlere ve okul dışındakilere yönelmiş düzenli ve örgütlü bir eğitim çabası olarak ifade edilmektedir.
Evet, sürücü belgesi veya genel ismi ile ehliyet alabilmek için sürücü kursuna yazılarak gerekli dersleri almak, ilgili yönetmelik kapsamında zorunludur. Sürücü kursunda ise trafik ve çevre dersi, ilk yardım, motor ve araç tekniği ile trafik adabı olmak üzere temelde 4 alanda teorik eğitim verilir.
Her ikisi de zamandan ve mekandan bağımsızdır. Uzaktan Öğretim eğitim sisteminde dersler canlı olarak işlenir, öğrenciler derse katılım gösterirler. Açık Öğretim sisteminde dersler pdf formatında sisteme yüklenir ve öğrenci video formatında canlı ders almaz.
Örgün eğitim vermekte olan kurum ve kuruluşlar şunlardır: İlkokul, Ortaokul, Lise ve Üniversiteler. Yaygın eğitim vermekte olan kurum ve kuruluşlar ise şunlardır: Mesleki Eğitim Merkezleri, Kurslar, Halk Eğitim Merkezleri vb. kuruluşlardır.
Yaygın eğitim, toplumun ihtiyaçları ışığında belli bir amaca yönelik, geneli kapsayacak türden çeşitli eğitimlerin verildiği ve bu eğitimlerin kurumların belirleyeceği takvim ve saate bağlı kalınarak yapıldığı, talep edenlerin başarılı olması halinde ise karşılığında sertifika aldıkları eğitim sürecidir.
İnformal öğrenme, bilinçli bir öğrenme sürecine girmeksizin, ihtiyaçlar sonucunda içgüdüsel ve doğal olarak gerçekleştirilen öğrenme süreci demektir.
Non-Formal eğitim ise, hem planlanmış hem de belli bir müfredat ya da sistemin dışında kalan, okul dışında olan eğitim sürecine verilen isimdir. Sivil toplum kuruluşlarında verilen eğitimler, atölyeler bunlara örnek olarak gösterilebilir.
Toplumsal eğitim
Bireyin, toplumun bir parçası olarak ailede başlamak üzere çevresindeki sosyal yapıdan aldığı eğitimdir. Geleneklere, dine, sınıfa vb. bağlı olan bu eğitim bireyin değer yargılarının yapısını oluşturur ve bir şekilde toplumun devamını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri