23 Eylül, güney yarım kürede ilkbahar, kuzey yarım kürede sonbahar başlangıcı olarak kabul ediliyor. Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar.
Yılda iki kez, ilkbahar ve sonbaharda yaşanan ekinoks, gece ile gündüzün eşit anlamına geliyor. 23 Eylül'den sonra Kuzey Yarımküre'de yaz mevsimi sona erer ve sonbaharın başlangıcını işaret eder.
Güneş, her yılın ilkbahar ve sonbahar ekinokslarında Dünya'nın ekvator düzlemine eşit olarak dağıldığı anlara ulaşır. 23 Eylül 2023 tarihinde yaşanan sonbahar ekinoksu, astrolojik olarak bazı burçları özellikle etkileyebilir.
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir:İlkbahar,21 Mart-21 Haziran; yaz,22 Haziran-22 Eylül; güz, 23 Eylül-21 Aralık;kış,22 Aralık-20 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.
Dünya'nın Güneş'ten uzaklaştığı dönem ise hızı azaldığından kuzey yarımkürede yaz mevsimi iki gün daha uzun yaşanır. Dünya'nın yörüngedeki hızının azalması sebebiyle Eylül ekinoksu 2 gün gecikmeyle 23 Eylül'de gerçekleşir.
İlgili 40 soru bulundu
23 Eylül Durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre , güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°lik açı ile düşer. gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.
Kuzey yarımkürede en uzun gündüzün yaşandığı tarih olan yaz dönümü ekinoks vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Günlerin kısalmaya ve gecelerin uzamaya başladığı bu tarihin ardından 23 Eylül'e dek gündüzler gecelerden uzun olmaya devam eder.
23 Eylül'den itibaren güneş ışınları güney yarım küreye dik açıyla düşecek, dolayısıyla yaz mevsimi yaşanmaya başlayacaktır. 23 Eylül kuzey yarım küre için sonbahar mevsiminin başlangıcı, kışın habercisidir.
23 Eylül; Kuzey Yarım Kürede(KYK) sonbahara girişken, Güney Yarım Kürede(GYK) ilkbahara giriştir. KYK' de Sonbahar Ekinoksundan sonra günler kısalmaya geceler ise uzamaya başlar.
Güneş'ten gelen ışınlar 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur, bu duruma Ekinoks denir. Kuzey Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoks'u - 23 Eylül Sonbahar Ekinoks'udur.
23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar.
İBNA'nın ''Edebiyat Takvimi"nin yaprağında bugün, Türk tiyatro ve kısa film yönetmeni ve çevirmen Hira Tekindor'un doğum günü olarak not düşülmüş.
Güneş'ten gelen ışınlar 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde Ekvatora dik düşer. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur, bu duruma Ekinoks denir.
21 Eylül ne en uzun gün (yaz gündönümü) ne de en kısa gün (kış gündönümü) olarak bilinir. En uzun günler yaz gün dönümünde (20 veya 21 Haziran) ve en kısa günler ise kış gündönümünde (20 veya 21 Aralık) gerçekleşir. Bu dönemlerde gün ve gece süreleri en belirgin farkı gösterir.
23 EYLÜL EKİNOKSU NEDİR VE NELER OLUR? 23 Eylül 2021 tarihi, Sonbahar'ın ilk günü olarak kabul edilmektedir ve ekinoks olayı olarak ifade edilmektedir. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmеye başlar. Bu tarihten itibаren Kuzey Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.
4 Mevsim Az Sayıda Ülkede Yaşanır
İsveç, Norveç ve Finlandiya, yazı pek yaşayamayan ülkelerdir. Buna karşılık Kolombiya, Ekvador, Kenya, Endonezya, Maldivler, Singapur ve kuzey bölümüyle Brezilya'da yalnızca yaz mevsimi yaşanır.
Sonbahar mevsiminde kuzey yarım kürede Eylül, Ekim ve Kasım ayları vardır. Güney yarım kürede sonbahar ayları Mart, Nisan ve Mayıs'tır.
Yılın en sıcak mevsimi olan yaz üçüncü mevsimdir. Son mevsim olan Sonbahar ayları ise Eylül, Ekim ve Kasım'dır.
Sonbahar mevsimi, coğrafya bilgilerine göre 22 Eylül'de başlayıp 21 Aralık'ta sona eriyor. Sonbahar ekinoksu ise 23 Eylül'de gerçekleşiyor ve bu tarihte gece ve gündüz eşit oluyor.
Sonbahar Ekinoksu
Her yıl eylül ayında Güneş'in doğrudan Ekvator üzerinde parladığı ve gece ile gündüzün uzunluğunun neredeyse eşit olduğu iki ekinokstan biridir. Ankara için Sonbahar Ekinoksu: 22 Eylül 2021 Çarşamba, 22:21'dir.
Bu tarihten sonra kuzey yarım kürede gündüzler kısalmaya, geceler ise uzamaya başlar. Fakat 23 Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzun olmaya devam eder. 23 Eylül'de gece-gündüz eşitliği (12 saat gündüz-12 saat gece) yaşanır. 23 Eylül günü ise Güneş ışınlarının dik açı ile geldiği yer 0° enlemi olan Ekvator'dur.
En uzun gecenin yaşanacağı 21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak dönencesine 90 derece açı ile gelecek.
Ekinoks gündüz ile gecenin eşit olması durumuna verilen addır. Yılda iki defa olur. Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, 21 Mart ve 23 Eylül'de gerçekleşiyor. Bugünden itibaren (23 Eylül) güneş ışınları güney yarım küreye dik düşmeye başlıyor.
Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelir. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlar.
21 Aralık'tan itibaren geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar ve bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri