Cumhuriyet döneminin ilk romanları ulusçuluk akımını oluşturmuştur ve bunu "köy romanı" takip etmiştir. 1960 sonrasında sol eğilimlerin artmasıyla toplumcu romanlar yazılmaya başlanmıştır. Gerçekçi akımın etkisi 12 Eylül Darbesine kadar devam etmiştir.
Cumhuriyet dönemi romanı, 1923-1950, 1950-1980 ve 1980 sonrası olmak üzere üç ayrı başlık altında incelenmektedir. 1923-1980 yılları arası dönemde romanlarda modernizm akımının etkisi görülürken; 1980 sonrası dönemde postmodernizm akımının etkileri görülmeye başlanmıştır.
Cumhuriyet dönemi edebiyatı, Millî Edebiyat 'tan kesin hatlarla ayrılamamaktadır, zira Millî Edebiyat devri sanatçıları, Cumhuriyet'in ilk yıllarında en önemli eserlerini vermişlerdir.
Yedi Meşaleciler, şiirde aruz ölçüsünü savunmuş ve Fransız edebiyatından etkilenmişlerdir. Edebiyatta yeni bir dil ve estetik anlayışının gelişmesine katkıda bulunmuşlardır. Türk edebiyatını dünya edebiyatıyla buluşturmuşlardır. Cumhuriyet dönemi edebiyatının temelini oluşturmuşlardır.
1923-1940 Yılları Hikâye Dönemi Özellikleri
Realizm sanat akımı olarak benimsenmiştir. Olay hikâyelerinin ön planda olduğu düşünülse dahi durum hikâyelerinin daha ağırlıkta olduğu görülmüştür. Halide Edip Adıvar, Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu hikâye konusunda ağırlıklı olarak eserler vermiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Romanlarda gerçekçilik ön plandaydı. Cumhuriyetin ilk yıllarında yazarlar, kendi gözlemlerini romanlara aktardı. Cumhuriyet döneminde yazarlar, daha çok topluma gerçekleri anlatan konuları ön plana çıkardı. Bireysellikten çok toplumsal konular ele alınmaya başlandı.
Cumhuriyet Dönemi şiirimizde toplumcu gerçekçi şiir anlayışının ilk temsilcisi kabul edilir. Bu şiir anlayışının önemli özellikleri; biçimde “serbest şiir” anlayışını kullanmak ve yaygınlaştırmak,içerikte ise ideolojik ve siyasal konuları işlemektir.
Romantizm, sembolizm ve parnasizm Cumhuriyet dönemi şiirlerini etkileyen edebi akımlardır. 1923-1940 yılları arasında Beş Hececiler ve Yedi Meşaleciler adında iki grup ortaya çıkmıştır. Beş Hececilerden Faruk Nafız Çamlıbel, Yedi Meşalecilerden ise Ziya Osman Saba en başarılı şairler olarak görülmüştür.
Cumhuriyet Dönemi Özellikleri
- Gerçekçi bir anlayış kabul edilmiş ve toplumcu bir karakter ortaya çıkarılmıştır. - Yazı ve konuşma dilindeki farklılık ortadan kaldırılmış ve sade bir anlatıma yönelim sağlanmıştır. - Aruzun yerini hece ölçüsü almıştır. - Şiirlerde günlük konuşma dili işlenmiştir.
Türk Edebiyatında Cumhuriyet dönemi 1923 yılında başlayıp 1950'ye kadar sürmüştür. Yaklaşık 30 yıl süren dönemde başta roman, şiir ve öykü olmak üzere farklı dallarda birçok eser kaleme alındı.
Cumhuriyet dönemi romanlarında ve hikayelerinde “Toplumcu gerçekçi, bireyin iç dünyasına ağırlık veren anlayış, milli ve dini duyarlılık” etkili oldu. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sonunda toplumsal sorunlar ve Anadolu halkının durumu gibi önemli konuların üzerinde duruldu.
- Cumhuriyet rejimi, Anadolu yaşamı, Atatürk devrimleri ve yoksulluk gibi konulara yer verilmiştir. - 1940 yılından itibaren romanda gerçekçiliğin bir uzantısı olarak köy insanına yöneliş başlamıştır. - Bu tür romanlar konularını daha çok toprağa bağlı kişilerin hayatlarından almaktadır.
a) Cumhuriyet Dönemi romanı 1923-1950 ve 1950-1980 olmak üzere iki dönemde incelenir. b) Toplumcu gerçekçi sanatçılar köy gerçeklerini dile getirmişlerdir.
Cumhuriyet Dönemi Türk Romanı -1 (1923 -1950) | 11.Sınıf Edebiyat - YouTube.
Roman, Tanzimat'la başlayan batılılaşma sürecinin bir parçası olarak Türk edebiyatına girmiş olup, Fransız edebiyatından eserler başta olmak üzere ilk Türkçe örnekleri çeviri eserlerde gözlemlenmiştir.
Bu nedenle Cumhuriyet döneminde toplumcu bir yapı meydana gelmiştir ve gerçekçi bir bakış açısı hakimdir. Konuşma dili ile yazım dili Cumhuriyet dönemi edebiyatına gelene kadar oldukça farklıydı. Fakat Cumhuriyet döneminden sonra bu fark yok edildi ve daha sade bir anlatım benimsendi.
Kurtuluş Savaşı'nı kazanmış ve Osmanlı Devleti'ni lağvetmiş olan TBMM, Lozan'dan sonra 29 Ekim 1923'te cumhuriyeti ilan etmişti. Bu tarih, günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir.
Cumhuriyet, siyasi gücün halk ve temsilcileri tarafından paylaşıldığı bir devlet yönetim şeklidir ve yapısı gereği monarşinin yokluğu üzerine kuruludur. Bir cumhuriyette temsil, genel vatandaşlar tarafından serbestçe seçilebilir veya seçimle belirlenebilir.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez.
Edebiyatımızın ilk toplulukları olan Servet-i Fünun ve Fecr-i Ati'den sonra, Cumhuriyet döneminin ilk yıllaıında (1928-1933) Yedi Meşale topluluğu dikkati çekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri