Taahhütlü internetten yararlanmadan önce taraflar arasında bir taahhütname imzalanıyor. Taahhütname üzerinde, seçilen paketten ne kadar süre ve ne kadar ücret ile yararlanacağı bilgisi yer alıyor. Taahhütlü internet genellikle 12 veya 24 ay üzerinden satın alınabiliyor.
İnternet aboneliklerinde cayma bedeli hakkında yeni bir mahkeme kararı ortaya çıktı. Emsal teşkil eden karara göre aboneler 24 aylık taahhütlerde bir sene dolduktan sonra cayma bedeli ödemeden sözleşmeyi feshedebilecek.
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren düzenlemeye göre, kullanıcılara verilen internet hızının sağlanamaması durumunda, ceza ödenmeden sözleşme iptali yapılacak. Diğer yandan internet taahhütname süresi en fazla 24 ay ile sınırlı olacak.
Taahhütlü internetlerde, belli bir süre (12 - 24 - 36 ay) hizmet sağlayıcıda bulunmanız gerekiyor. Bu süre dolmadan ayrılmak isterseniz sözleşmeden kaynaklı cayma bedeli ödüyorsunuz. Taahhütsüz internette ise dilediğiniz zaman, dilediğiniz anda ben başka hizmet sağlayıcısına gidiyorum arkadaş deyip gidebilirsiniz.
Süresi 1 yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmelerinde ancak satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılırsa veya hizmetten yararlanmanıza engel olabilecek geçerli bir sebebin varlığı halinde sözleşmenizi feshedebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Taahhüt sözleşmesine göre kullanıcıların bu süre boyunca ilgili operatörde kalma sorumluluğu vardır. Eğer süresi içinde operatör değişikliği yapılmak istenirse cayma bedeli ödenmesi gerekir. Bu bedel geriye kalan taahhüt süresine ve operatöre göre farklılık gösterebilir.
Çünkü yasa bu tarihte yürürlüğe girdi. - Kanun net ve açık. Firmalar 12 aydan uzun taahhüt veremez.”
Taahhütlü internet genellikle 12 veya 24 ay üzerinden satın alınabiliyor. İnternet sağlayıcı şirket, taahhütlü internet paketi ile kişilere sabit fiyat garantisi sunuyor. Yasal bir anlaşma ile satın alınabilen taahhütlü internette; hizmeti alan taraf, koşulları bozduğunda bazı prosedürler ile karşılaşıyor.
Kampanya süresi içinde taahhütlü bir kampanyaya katılması durumunda müşterinin üzerindeki 3 aylık indirim / dakika kampanyası otomatik olarak sonlanacaktır. Belirli taahhütlü kampanyalardaki Türk Telekom Bireysel ev telefonu müşterileri taahhütleri bittikten sonraki 3 ay kampanyadan yararlanabilir.
Günümüzde birçok sözleşme ve senet taahhütlü olarak imzalanmaktadır. Taahhütlü senede imza atan kişi borcunu belirtilen süre zarfında ödeyeceğini beyan etmiş olur. Sözleşmelerde ise aboneliğin iptal edilmesi için belli bir miktar cayma bedeli ödenmelidir.
Müşteri hizmetlerini arayarak iptal ettirme. Firmaya yazılı dilekçe göndererek iptal ettirme. Firma şubesine ya da bölge müdürlüğüne giderek iptal ettirme. SMS göndererek iptal ettirme.
Kullanıcının abonelik iptali yapması durumunda, her ay standart olan 100 TL ile indirimli ücret olan 80 TL arasındaki farkı ödemesi gerekiyor. Yani kısacası, sözleşmenin imzalanması sonrasında indirimli hizmetten yararlanılan her ay için 20 TL ödeme yapılıyor.
Tüketici, hiçbir süresi olmayan ya da bir yıldan uzun olan abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahip. İnsanlar aboneliğe son vermek istediğinde de firma şartları asla ağırlaştıramaz. Eğer bunu yapıyorsa suç işliyor demektir.
İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerle internetten beklenen verimin alınmaması durumlarında, taahhütlü aboneliklerinizi, Tüketici Koruma Kanununa göre cayma bedeli olmadan fesih edebilirsiniz.
Cayma bedeli, taahhütlü hizmet alımlarında müşteriye yansıtılan bir ücrettir ve genellikle hizmetin standart fiyatının altında olur. Taahhüdün iptal edilmesi durumunda, müşterinin indirimli tarifeden faydalanması nedeniyle ödediği fark ücreti talep edilir.
Tüketici'nin satın alma tarihinden itibaren on dört (14) gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin siparişten cayma hakkı vardır.
Taahhüt sözleşmesi bitmeden önceki son faturanızın döneminde, istediğiniz zaman operatör değiştirebilirsiniz. Ancak, son fatura gün bazlı taahhütsüz fiyatlandırma ile kesilebileceği için, ne kadar erken işlemlere başlarsanız o kadar iyi olacaktır.
denmek suretiyle, 1 yıldan uzun süreli taahhüt içeren abonelik sözleşmelerinde, tüketicinin hiçbir sebep göstermeden, herhangi bir cezai şart ödemeden sözleşmeyi feshetme hakkı olduğu açıkça düzenlenmiştir.
Taahhüt, müşterinin belirli bir süre boyunca şirketin hizmetlerini kullanmayı kabul edilmesi anlamına gelir. Bu taahhüt süresi genellikle 12 ay, 24 ay veya 36 ay olabilir. Taahhüt verdiğinizde, bu süre boyunca sözleşmelerinde belirtilen hizmetleri kullanabilirsiniz.
Aslında internet taahhüdünüzün ne zaman biteceğini önceden bilirseniz ihtiyaçlarınıza uygun hizmeti araştırmak ve internet taahhüdünüz bittikten sonra seçeceğiniz operatöre karar vermek için vaktiniz kalır. Böylelikle internet taahhüdünüz bitince acele karar vermek durumunda kalmazsınız.
Taahhüdü ihlal suçunun cezası kanunumuzda düzenlenmiştir. Buna göre ödemelerini herhangi bir neden yokken aksatan borçlunun cezası 3 aya kadar tazyik hapsi olacaktır. Borçlu tazyik hapsine başlandıktan sonra borcun tamamını veya o zamana kadar yatırmak zorunda olduğu kısmı öderse tahliye edilir.
Taahhütlü internet paketi kullanıyorsanız belirlenen sürenin tamamlanmasını beklemelisiniz. Taahhütsüz aboneliklerde çok daha hızlı bir şekilde iptal imkanı elde edebilirsiniz. Taahhütsüz faturalar yeni bir internet alırken tercih edebileceğiniz özel faturalar olarak değerlendirilir.
Tüketicinin iade hakkı, yani 'cayma hakkı' dediğimiz 14 gün içerisinde herhangi bir bedel ödemeden vazgeçme hakkı bitirildi. Artık tüketici, kanunda verilen hakkını kullanamayacak" dedi.
Sözleşmenizin yedinci ayında vazgeçerseniz, bu durumda sözleşmenizin bitimine 5 ay kaldığından sizden 5 aylık süre için cayma bedeli alınabilir. Bir diğer değişle cayma bedeli tutarı 6 aylık tasarrufu geçemez.
Cayma parasının kararlaştırıldığı durumlarda taraflar sözleşmeden cayma hakkına sahip olur. Parayı verenin caydığı durumlarda verilen miktar kalır. Alan tarafın caydığı durumlarda ise iki katını geri ödemelidir. Cayma hakkında para iade süresi hakkında açıkça bir ifade bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri