Elektrikli araç şanzıman sisteminin yer almadığı bir mekanizmaya sahiptir. Sürücülerin sürüş esnasında kolay bir şekilde yol almasını sağlar. Vites, direksiyon, pedal ve debriyaj gibi birden fazla parçaya aynı anda hakimiyet zorunluluğunun ortadan kalkması sürüş keyfini artırır.
- Araçta bir şanzıman olmadığı için şaft tüneli de bulunmuyor. Araç C segmenti SUV olmasına rağmen boyutlarıyla ve elektrikli altyapısına göre inşa edilen şasi sistemiyle benzinli, dizel ve hatta elektrikli rakiplerine göre iç mekanda büyük bir hacim sunuyor.
Elektrikli motorlar, torklarını doğrudan tekerleklere aktarır ve bu nedenle TOGG'un da bir şanzıman sistemine ihtiyacı yoktur. Elektrikli otomobillerde, güç, bataryaların kapasitesine ve motorun gücüne bağlı olarak düzenlenir.
Elektrikli arabalar, elektrik motorları sebebiyle çok vitesli şanzımana ihtiyaç duymaz. İçten yanmalı motorlar güç çıkışı için farklı oranlarda birden fazla vitese ihtiyaç duyarken, elektrik motorları belirli bir aralıktaki herhangi bir RPM'de istikrarlı miktarda tork üretir.
Elektrikli otomobilde, istisna modeller olsa da, tek oranlı şanzıman sistemi vardır. İstisnai olarak çoklu vites aralığına sahip elektrikli otomobillere örnek, Tesla Roadster (2008) ve Porsche Taycan gösterebiliriz.
İlgili 15 soru bulundu
Geleneksel otomatik şanzımana kıyasla gücü daha verimli kullanıyor olması, aynı zamanda yakıt tasarrufu sağlaması sebebiyle günümüzde sıklıkla tercih ediliyor. Daha çok Honda, Nissan, Subaru, Toyota gibi Japon otomobil üreticilerinin tercih ettiği bir sistem olması sebebiyle Japon şanzımanı diye de biliniyor.
Continuously Variable Transmission ya da Türkçe ismi ile Sürekli Değişken Şanzıman (CVT), Honda'nın çevre dostu teknolojilerinden sadece biridir.
Şanzıman Ömrü Ne Kadardır ve Şanzıman Bakımının Önemi
Ayrıca 0 km alınan bir aracın temiz kullanımda şanzıman 200 bin km üzerinde performans sergiler. Hiç bakım yapılmazsa 100 bin km'de dahi sorun çıkarabilir. Bu yüzden aracın her parçasında yıllık bakımı yaptırmak önemlidir.
Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır. Şanzıman sözcüğü Fransızca kökenli olup aslı boite de changement de vitesse'tir (okunuşu: buat dö şanjman dö vites).
Otomatik bir şanzımanın peşindeyseniz, nispeten nadir görülen arızaların sizi rahatsız etmesine izin vermeyin – bir DSG genellikle daha yumuşak ve daha verimli şanzıman türlerinden biridir ve çoğu, daha fazla değilse de en az 160.000 km ömrü vardır.
TOGG OTOMATİK VİTES Mİ MANUEL VİTES Mİ? TOGG prototipi otomatik olarak üretilmiştir. Bu araçların otomatik üretileceği öngörülüyor. Ama ilerleyen zamanda seri üretim ve diğer aşamalar tamamlandıktan sonra ekonomik araç için üretilebilir.
Böylece yeni üretilecek modellerde TOGG'un üzerinde yer alan kamera, radar ve sensör gibi donanımlar ile yazılım entegrasyonu sağlanarak güvenli hareket kabiliyeti elde edilecek ve otonom sürüş ile sürücü araca kısmen müdahale ederek veya hiç müdahale etmeden yolculuk yapabilir hale gelecek.
Türkiye'de üretilecek. Bizim Gemlik'teki tesisin içinde olacak. Bataryayı, batarya peketini, batarya kontrol ünitesini, hepsini kendimiz üreteceğiz. Bu kadarını söyleyeyim.
Üretim. Araç, 2020'de Gemlik, Bursa'da bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir arazide inşasına başlanması ve 2021'de tamamlanması planlanan bir fabrikada üretilecektir. İlk aracın 2022'de banttan çıkması ve satışa başlanması planlanmaktadır.
Togg ısıtma sistemi nasıldır diye zaman zaman tartışılmıştır. Önceki nesil arabalarda kalorifer sistemi devreye girer o şekilde ısınma sağlanırdı. Togg üretiminde doğrudan elektrik ile ön ve arka koltuklara ısıtma sağlanarak yolcuların rahat ve dengeli ısınması sağlanır.
Yavuz Aman 🇹🇷 on X: "Togg un camlarını yerli ve milli Şişecam firması yapıyor… https://t.co/BKxtn3LrMJ" / X.
Manuel vites dişli arızasının belirtileri çok belirgin olarak anlaşılmaktadır. Dişlilerin kırılması veya dağılması gibi bir durumda arabanın hareket ettirilmesi zor olacaktır. Dişlilerin dağılması bütün vitesleri etkiler ve aracın hareket etmesini engeller.
evet şanzıman boştayken ve motor çalışırken dişliler döner ve buna verim kaybı denir, ortalama %0.05 oranında bir kayıptır.
Geleneksel olarak, modern otomobiller, motor kapasitesine ve segmente bağlı olarak beş veya altı ileri manuel şanzımanlarla birlikte gelir. Bununla birlikte, önceki otomobiller üç veya dört vitesle gelirken, yedi vitesli araçlar da olmuştur.
Ortalama olarak, otomatik şanzıman yağı her 60 bin - 100 bin km'de bir değiştirilmesi gerekir.
bakımı yapılan ve kronik sorunları olmayan şanzımanlar hiçbir zaman yolda bırakmaz.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG'den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
CVT yani sürekli değişken kademeli şanzıman, adı üstünde sürekli değişken oranlı bir şanzıman türüdür. Manuel yada yarı otomatik kullanım sunamayan bu şanzıman türü, otomatik araçlarda kullanılıyor.
CVT şanzıman, akıcı ve verimli bir sürüş deneyimi isteyen sürücüler için mükemmel bir seçenektir. Ancak, CVT şanzımanlarının sınırlamaları da vardır. CVT şanzımanları belirli araçlarla uyumlu değildir, yedek parça bulmak zor olabilir ve CVT şanzıman diğer şanzımanlara göre daha hızlı yıpranabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri