Bir günün 24 saat olması da aslında 60 tabanlık sistemle benzer sebeplerle ortaya çıkar. 24 saatlik gün kavramı, Mısırlılardan günümüze ulaşır. Mısırlılar günü; 12 saat gündüz ve 12 saat gece olarak ayırdı.
Britanya ve Kanada askeriyesi 24 saatlik zamanı ilk kez 1917'de kullanmaya başlamıştır. Bundan önce askeriye "a.m." (ö.ö.) ve "p.m." (ö.s.) eklerini kullanıyordu. Britanya'da 24 saatlik zamanın günlük yaşamda kullanımı 20. yüzyılın başlarında düzenli olarak büyümeye başladı.
Bir günün 24 saat ve bir saatin 60 dakika olmasının nedeni, Mısırlılar ve Babillilerin günü bölüş şekillerinden kaynaklanmaktadır. Buna göre parmaklarıyla saymayı kolaylaştırmak için sırasıyla 12 tabanlı ve 60 tabanlı bir sistem kullandılar.
çünkü en küçük birimi tanımlayınca diğer birimler ondan türetiliyor. bir günün 24 saat olmasının nedeni bir saatin 60 dakika, bir dakikanın da 60 saniye olması kısaca. peki bu 60 nereden geliyor dersen; o da babillerin, sümerlerin kullandığı sayı tabanının 60 olmasından dolayı. biz şu an onluk sayı tabanı kullanıyoruz.
Bir gün Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşünü tamamlaması için gerekli süre. Bir günün 24 saate bölünmesinin geçmişinin Antik Mısır'a dayandığı tahmin ediliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Saniye, bir dakikanın 60, bir saatin ise 3600 eşit parçaya bölünmesiyle elde edilir. Saniyenin tanımı, 1967 yılında kabul edilmiştir ve Cesium-133 atomunun iki hiperfein seviyesi arasındaki geçiş süresi esas alınarak yapılmıştır.
Romalılar, gün ışığını 12 eşit saate bölerek (yıl boyunca değişen uzunluklara sahipti) geceyi dört saate ayıran 12 saatlik bir sistem kullandı. Günümüzde ingilizce konuşulan çoğu ülkenin saat kavramı 12 lik sisteme dayalıdır. 24 lük sistem kullanmazlar.
Babil rakamları
Babil matematik sistemi seksagesimal (60 tabanında) bir sayı sistemiydi. Buradan dakikada 60 saniye, saatte 60 dakika ve bir daire içinde 360 derecelik modern günlük kullanımı elde ediyoruz. Babilliler matematikte iki nedenden dolayı büyük ilerlemeler kaydetmeyi başardılar.
Dakika, 1 saatin 1/60'ına ve 60 saniyeye eşit olan zaman birimidir.
Çünkü, gündüz saatleri ile gece saatleri farklı uzunluklardaydı. Bu nedenle, saatlerin 12 saatlik dilimlere bölünmesi fikri ortaya atıldı. Bu dilimler, gündüz ve gece saatlerini eşit olarak bölmek için kullanılır. Bu, insanların, zamanı daha kolay ve tutarlı bir şekilde ölçmelerine olanak sağladı.
Saati aslında Mısırlılar icat etmiştir. Ancak bilinen ilk dişli saati icat eden M.Ö. 3 yüzyılda yaşayan matematikçi Arşimet'tir. Arşimet'in icat ettiği bu saat, zamanın belirli saatlerinde şarkı söyleyip dans eden kuşların olduğu bir guguklu saattir.
Tarihi. Saat, ilk defa MÖ 4000'lerde Mısır'da kullanılmaya başlanmıştır. Mısırlılar, Güneş'in her gün belirli bir düzende doğup battığını keşfetmişti. Bundan yararlanarak güneş saatini icat etmeyi başardılar.
İlk saati kuran kişi saatin kaç olduğunu nereden öğrendiğinin cevabı olabilir. Tahminlere göre tarihteki tüm saatler hemen hemen aynı sonucu gösteriyordu. Bu nedenle ilk mekanik saati kuran kişinin diğer saatlerden ilham aldığı büyük ihtimalle söylenebilir.
Bilinen ilk güneş saatini Mısırlılar yapmıştır. Genel olarak rastlanan yatay güneş saati tasarımlarında dikey olarak yerleştirilmiş bir çubuğun gölgesi, yatay yerleştirilmiş bir yüzeyde günün saatlerini gösteren kadrana düşer.
Gün, günlük kullanımda yirmi dört saate karşılık gelen bir zaman birimidir.
Bir ayı 38 gün olarak kabul etmişlerdir. Günü 24 saate bölmüşlerdir. 24 saatlik gün Mısırlılardan başlayarak günümüze kadar gelmiştir.
Babilliler matematik sistemelerinin temelini 60 sayısına göre kurmuşlardır. 60'ın matematiksel olarak bölünebilme konusunda çok büyük artıları vardır(2ye, 3e, 4e 5e 6ya bölünebilir). O yüzden sayı temellerini 60lık sisteme göre kurmaları dolayısıyla da 1 saati 60 dakikaya, 1 dakikayı da 60 saniyeye eşitlemişlerdir.
1 dakika 60 saniyedir. Buna göre dakikadaki saniye hesaplanırken her iki rakam çarpılır, bulunan rakam o dakika içinde3ki saniyeyi gösterir. Örneğin; 5 dakika kaç saniyedir sorusunun cevabı 5 x 60 = 300 saniyedir.
Şimdi 10 dakikayı düşünelim. 10 dakikanın kaç saniye olduğunu da aynı şekilde bulacağız. 10 çarpı 60 eşittir 600. 10 dakika, 600 saniyeye eşittir. 60 dakika kaç saniyeye eşittir? Bir dakikada 60 saniye olduğuna göre 60 dakikada 60 çarpı 60 yani 3600 saniye olacak.
Babil ve Asur devletleri tarafından sonlandırılan Sümer, İleride göreceğiniz gibi 60 tabanlı bir matematik sistemi kullanan, bir daireyi 60 bölü kare = 360'a bölen, astroloji ve müziğin ortaya çıkışını resimlerdeki yazılardan çivi yazısına, sözlü kültürden yazılı kültüre geçiş yapan medeniyettir.
Örneğin 1 saat 60 dakikadır. 1 dakika ise 60 saniyedir.
gün 0:00'da başlar tabi ki o tartışma konusu değil fakat “pazartesi 24:00 = salı 0:00“ şeklinde kullanım mevcut olması lazım bir yerlerde. 24 ile başlayan bir şey 25 diye devam eder. biz 01'le devam ettiğimiz için başladığımız sayı 00'dır. pazartesi 23.59'dan sonra salı 24.00 gelir.
Her boylam derecesi arası 4 dakikadır. Bu nedenle 15 derecelik her meridyen dilimi bir saate eşittir. Böylece 12 saat doğuda, 12 saat batıda olmak üzere, yeryüzü 24 saat dilimine bölünmüştür. Greenwich meridyeninden doğuya doğru gidildikçe saatler ileri (+), batıya doğru gidildikçe geri (-) gider.
Dünyanın dönüş ekseni yıldızlara göredir. Dünyanın 3 hareket özelliğine sahiptir. Kendi ekseninde, güneşin etrafında ve samanyolu galaksi etrafında döner. Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, batıdan doğuya doğru dönüş yapar ve bu dönüş 24 saatte tamamlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri