25 Ekim 2022 saat 13:48'de Akrep burcunun 2. Derecesinde bir Güneş Tutulması meydana gelecek. Güneş Tutulmaları birer Yeniay'dır ve onlar da Yeniay'lar gibi yeni başlangıçları, bilincimizin yeni durumunu ifade ederler. Yaklaşık 1 ay öncesinden başlar ve sonrasındaki 6 ay süre ile devam ederler.
2022'nin ikinci Güneş tutulması 25 Ekim saat 13.49'da Akrep burcunda meydana gelecek. Saat 12.40'da başlayacak ve 15.08'e kadar devam edecek tutulma, Rusya, Asya'nın doğusu, Ortadoğu, Avrupa'nın birçok bölgesi ve ülkemizden gözlemlenebilecek.
Türkiye saatiyle 15.05'e kadar sürecek Güneş tutulması 12.40'ta başladı. Bugün gerçekleşen ve 'parçalı tutulma' niteliğinde olana tutulma, Avrupa, kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu ve Asya'nın batısından izlenebiliyor. 3 saat sürecek olan tutulma TÜBİTAK'tan canlı yayımlanıyor.
2023 yılında beklenen Güneş tutulmaları Türkiye'den maalesef tam olarak gözlemlenemeyecek. Türkiye'den bu tutulma kısmi olarak görülebilecek. Güneş tutulması, Türkiye saati ile 20 Nisan 2023'te ve 14 Ekim 2023 tarihinde sabah saatlerinde gerçekleşecek olup tutulmanın en yoğun olduğu saatler 10:51-11:09 arasında olacak.
Uzmanlar, güneş tutulmasının çıplak gözle izlenmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Takip için koruyucu gözlük, basit bir projeksiyon cihazı veya bir karton bile yeterli olabilir. Teleskop veya dürbünle tutulmayı izlemek için de koruyucu gözlüklerde kullanılanlardan çok daha güçlü filtrelere ihtiyaç duyuluyor.
İlgili 27 soru bulundu
Güneş tutulması sırasında güneşe bakmak bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi gözün üzerindeki "sarı benek" olarak bilinen bölgelerde yanıklara yol açıyor. Güneş'ten dünyamıza gelen utraviyole ışınları da bu bölgelerde kısa süreli su toplanmalarına yol açıyor.
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
Ay ve Güneş tutulmaları veya evrelerinin depremi tetiklediğine veya yarattığına dair hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır. Bazı Astrologlar tutulmaların depremleri tetiklediğini savunur ancak böyle bir şey bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte hiçbir bilimsel dayanağı da yoktur.
Bu yılın ilk güneş tutulması, 29 derece Koç burcunda, 20 Nisan 2023 Perşembe günü gerçekleşecek. Peki güneş tutulması burçları nasıl etkileyecek?
Bu gölgenin Yer üzerindeki ilerleme hızı 30 km/dak. dır. Buna göre, Yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 270:30=9 dakika olur. Halkalı tutulma ise en fazla 11 dakika sürer.
Güneş tutulması ilk olarak 12:33'de Çanakkale'de görülecek. Daha sonra İstanbul, Bursa, İzmir'den görülecek. Ankara'da Güneş tutulması saat 12:40'ta başlayacak. Erzurumda 12:49, Gaziantepte 1250 ve Hakkari'de 12:57'de Güneş tutulması gözlemlenebilecek.
Yılın ikinci ve son güneş tutulması 25 Ekim günü gerçekleşecek. Güneş tutulması, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çoğu Avrupa ülkesinden, kuzeydoğu Afrika, Orta Doğu ve Batı Asya'nın bazı bölgelerinde görülecek. Güneş tutulması Türkiye saati ile 12:00 - 12:10'da başlayacak.
GÜNEŞ TUTULMASI 2022 SAAT KAÇTA BİTİYOR? Yılın ikinci Güneş tutulması 25 Ekim 2022 tarihinde saat 11:58 sıralarında meydana gelecek. 25 Ekim'deki parçalı Güneş tutulması Türkiye saati ile 12.40-15.05 arasında yaşanacak ve bu tutulmanın maksimum evresi saat 13.50'de gerçekleşecek.
Bilim adamları, bugünkü tam güneş tutulması sırasında akıllı telefonlardan selfie çekilmemesi uyarısında bulundu. Tam bu anda çekilecek selfielerin körlük riskini de beraberinde getirebileceği belirtildi.
HİBRİT GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN GÖZÜKECEK Mİ? Dünyanın her yerinden farklı açılarla görülen Güneş tutulması ne yazık ki ülkemizden görülemeyecek.
3D gözlük, röntgen gözlüğü/filmi, isli cam, polaroid filtre, renkli film şeridi, fotoğrafik nötral yoğunluk filtresi ve bildiğimiz güneş gözlüğü ile Güneş'e bakmamalısınız. Bunlar, sadece "karanlık" göstermeye yarayan gözlüklerdir; ancak Güneş'ten gelen ışık, görünür ışıktan ibaret değildir.
GÜNEŞ TUTULMASININ BURÇLARA ETKİSİ...
Akrep burcunun ilk derecelerinde gezegen yerleşimleri olanlar bu tutulmadan en fazla etki alacak. Öte yandan Boğa, Aslan ve Kova gibi diğer sabit burçlar da etki altında olacaklar. Akrep ve Yükselen Akrep: Tutulma 1. Evinizde gerçekleşiyor.
GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENECEK Mİ? Parçalı Tutulma; Amerika Kıtası, Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus'ta izlenecek. Halkalı Tutulma; Brezilya, Kolombiya, Panama, Kosta Rika, Nikaragua, Honduras, Belize, Meksika'nın doğu ucu, Amerika Birleşik Devletleri'nde izlenecek, ülkemizden ise izlenemeyecektir.
Astrolojide "yeniden başlamak" anlamına gelen Güneş Tutulması, sabit burçları yakından ilgilendiriyor. Koç burcunda gerçekleşecek olan tutulma için geri sayım başladı. Tutulmalar 9 yıllık ve 18 yıllık döngüler halinde aynı aksta çalışır. Ve bir Güneş tutulması alt banttan hayatımızda 1 yıl etkili olur.
Gözlem. Çok kısa bir süre bile olsa Güneş'e doğrudan bakmak, göz retinasında kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan görüş kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilir. Retina acıya duyarlı olmadığından, bu hasarın oluşma hissi algılanmaz.
17 Ağustos 1999 büyük Marmara depremi öncesi 20. yüzyılın son tam güneş tutulması olmuştu.
Zafer Emecan. Biliyorsunuz, toplumumuz içinde Ay ve Güneş tutulmalarının depremle ilişkili olduğu, maalesef yaygın bir yanlış inanış. İzlemesi keyif veren bir doğa olayı olması haricinde, Güneş ve/veya Ay tutulmalarının gezegenimiz üzerinde kayda değer bir etkisi yoktur.
Biz çevremizdeki cisimleri görebiliriz. Bu sırada gözümüz yere ulaşan UV ışınımına yüksek oranda maruz kalırsa, gözümüzün retinası ve dış tabakaları bundan hızla etkilenir. Sonuçta Güneş'i yanlış gözlemek, tutulma sırasında katarağın gelişmesine, tutulma körlükleri ya da retinal yırtıkların ortaya çıkmasına yol açar.
Güneş tutulmasının, çıplak gözle, kamera, dürbün veya teleskop gibi herhangi bir optik cihaz, isli cam, disketiçi, CD ve yanmış film gibi malzemelerle izlenmemesi gerekiyor.
Özellikle güneş tutulması gerçekleştiğinde tutulmayı izlemek için güneşe bakan izleyicilerde bu durumu sık olarak görüyoruz. Kısacası güneşe devamlı bakan kişilerde kalıcı görme hasarı gelişebilmektedir” dedi. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri