Yonca, bazı durumlarda arpa, buğday, yulaf veya yıllık buğdaygiller gibi hububatla karışık olarak ekilebilir.
Yonca arkadaş bitki olarak arpa (Morex, Beacen, M32 ve Belfort çeşitleri) ve yulaf (Lyon, Froker, Larry ve Prestan çeşitleri) ile birlikte ekilmiştir. Tahıllar 5 yapraklı dönemde, bayrak yaprak görüldüğünde, hamur olum ve tam olum döneminde hasat edilmiştir.
Çavdardan sonra, toprak seçiciliği en az olan yulaf, yeteri kadar nemi bulunan en fakir topraklarda bile yetişir. Kök sistemi çok kuvvetlidir, yanlara ve derinlere doğru iyi gelişir. Çok ağır ve havasız topraklarda toprak yüzeyine yakın kökler meydana getirerek havalanmayı sağlar.
Yulaf hasadı ana saptaki tanelerin sarı olum ile tam olum arasında olduğu dönemde yapılmalıdır. Hasat işleminin bitkinin sapları tarlada kalacaktır. Bu sapların harman işlemi hasattan 3-5 gün sonrasında gerçekleştirilebilmektedir.
Tane verimi çok yüksek (400-800 kg/da), dane dökmeyen erkenci çeşittir. Tane üretimleri için kullanılacak tohumluk miktarı (16-18 kg/da), yeşil ot amacıyla yetiştirilmesi halinde tohumluk miktarı (18-22 kg/da) artırılmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Yulafa verilecek gübre miktarı; ön bitkiye, yetiştirilecek yulaf çeşidine, iklim ve toprak koşullarına göre değişmektedir. Genellikle 4 kg azot (N) ve 4-6 kg fosfor =P2O5)lu gübre uygulaması yaygındır. Fosforun tamamı ekimle birlikte, azotun ise yarısı ekimle, diğer yarısı başaklanmaya kadar verilmelidir.
Gübre miktarı denemelerin yürütüldüğü bölgenin iklim ve toprak şartlarına göre belirlenir. Yağış, toprak, gibi faktörler verilecek gübre dozlarında dikkate alınır. Ekimle birlikte Diamonyumfosfat (DAP) taban gübresi olarak verilir. Üst gübre olarak azotlu gübre uygulaması yapılır.
Yulaf kurak ve soğuk şartlara pek dayanıklı bir bitki değildir. Çimlenmeden başaklanmaya kadar geçen sürede sıcaklığı 15 ºC'yi geçmeyen serin bir hava ve yüksek nem ister. Yulafın 1 gram kuru madde üretimi için tükettiği su miktarı 600 gram civarındadır.
Karatay, "İşlem görmemiş tahıllar insan için faydalıdır. Ama işlem görmüşlerin faydadan çok zararı vardır" dedi. Yulafın at yemi olduğunu ifade eden ve işlem görmemiş yulafı bulmanın mümkün olmadığını belirten Prof. Karatay şöyle devam etti: "Endüstriyel işlem görmüş tahıllar tehlikelidir.
Kışına dayanabileceği bölgelerde, yulaf en iyisi kışlık ekilmelidir. Ekim tarihi; kışlık ekimde bitkilerin kışa 3-4 yaprakla girebileceği, yazlık ekimde ise sıcak ve kurak bastırmadan başaklanabileceği tarihe göre seçilmelidir. Yurdumuzda, kışlık ekim zamanı ekim-aralık aylarıdır.
Yulaf; at, sığır, ruminant, koyun, köpek, domuz ve kümes hayvanları için yem ham maddesi olarak kullanılır.
Dekar başına yulaf veriminin 169-205 kilogramlardan, 233-254 kilogramlara çıktığını belirten Bayraktar, “2000 yılında 314 bin ton olan yulaf üretimi, 2007 yılında 189 bin 99 tona kadar indi. 2008 yılında 196 bin 99 ton olan üretim 2009'da 218 bin 286 tona çıktı.
Ülkemizde en fazla yulaf üretimi Marmara Bölgemizde gerçekleşmektedir. Kocaeli ve Konya illerimizde yulaf üretim miktarı yüksek olup en fazla verim Yalova ilinde sağlanmaktadır.
Sonuç olarak, dördüncü yılın yonca üretimininin hasadını yaptıktan sonra çoğu çiftçi, yonca bitkisini derin bir şekilde pullukla sürerek imha eder ve ardından tarlaya buğday, mısır veya arpa ekerler.
Yonca, çok yıllık, yeşil ve kuru ot olarak kullanılabilen, çiçek veren bir baklagil yem bitkisidir. Ot verimi yüksektir ve bölgelere göre değişmekle beraber bir yılda 3-8 arası biçim alınabilmektedir. Yonca yetiştirildiği toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini olumlu yönde etkilemektedir.
Eğer tohum tahsil etmek istiyorsak bunun için en iyi dönem üçüncü yılın (üçüncü ekim) haziran-temmuz aylarıdır. Fakat bu durumda, her 35-45 günde bir hasat yapamayız, çünkü çiçeğin çiçek açmasına ve ayrıca tohum üretebilmesi için zaman tanımalıyız.
a.
Yulaf gerekli bütün besin maddelerini en uygun karışımla bünyesinde saklar. İyi bir kas yapıcıdır. Ortalama bir spor atına 6 kg. verilebilir.
Lif bakımından zengin olan yulaf, her gün düzenli olarak yenildiğinde sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olacak bir besindir. Ancak çok fazla tüketmek başlangıçta şişkinlik veya bağırsak gazına sebep olabilir. Bu nedenle düşük miktarlarda başlayıp bağırsakları alıştırmak daha doğru bir tüketim şekli olacaktır.
Yulaf ekim alanları İç Anadolu Bölgesinde yoğunlaşırken, en fazla alana sahip iller %14,8 ile Ankara, %12,2 ile Sivas ve %7,9 ile Konya'dır. Marmara bölgesi de ekim alanı en fazla olan ikinci bölge olup, Kocaeli, Balıkesir ve Çanakkale toplam ekim alanlarının yaklaşık %12 sini oluşturmaktadır.
Ağır tavlı topraklarda yüzlek, kuru tarım alanlarında ise derin ekim yapabilirsiniz. Bir dekara ortalama 17-18 kilogram yulaf tohumu bırakabilirsiniz.
Tahıl ürünlerinden bir diğeri de çavdar ve yulaftır. Çavdar ve yulaf bisküvi yapımında oldukça fazla kullanılmaktadır. En çok üretilen tarım ürünleri arasında yer alan çavdar ve yulaf ülkemizde daha çok yüksek kesimlerde yani Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir.
Öncelikle yulaf daha çok kahvaltıda tüketilmektedir. Kahvaltıda yoğurt ya da soya sütü ile birlikte yulafı karıştırarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda normal süte de karıştırarak tüketebilirsiniz.
Mikado® 85 WG buğdayda çıkış sonrası kullanılan hem dar hem genil yapraklı yabancı otları kontrol eden bir çözümdür. Buğday hasadından sonra aynı tarlaya ekilebilecek mahsüllere olumsuz etkisi yoktur. Püsküllü çayır, yabani yulaf, gökbaş ve papatya kontrolünde başarılı sonuç veren bir yabancı ot ilacıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri