18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış veevli olmayanlar, ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devamedecektir.
Ancak 25 yaşından sonra lisans, yüksek lisans veya doktora yapsalar bile bakmakla yükümlü olunan kişi olarak anne ya da babaları üzerinden sağlıktan faydalanmaları mümkün değildir.
18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise eğitimini sürmeleri halinde 20 yaşına kadar; üniversite öğrencisi olmaları durumunda 25 yaşına kadar anne veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecek.
Yani anne üzerinden 25 yaşın tamamlandığı tarihe kadar yararlanabilir. Ayrıca mezuniyet tarihinden itibaren de iki yıl süre ile sgk üniversite öğrencisi 25 yaşı aşmamak kaydı ile anne üzerinden devam eder.
Kendisine kanunî temsilci atanan kişilerin aynı hanede birlikte yaşadıkları eşi, evli olmayan çocuğu, anne ve babası gelir tespitinde esas alınır. Bu fıkrada belirtilen eş, evli olmayan çocuk, anne ve baba dışında, aynı hanede birlikte yaşasalar dahi kanunî temsilcileri gelir tespitinde değerlendirilmez.
İlgili 23 soru bulundu
Bekar kız çocuğu örneğin, orta öğretime devam etmemesi halinde 18 yaşını tamamladığında babası üzerinden sağlıktan yararlanma hakkı sona erecektir.
Bu işlemler SGK tarafından herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın yapılmaktadır. * 18 yaş üstünde olan gençlerden anne veya babası genel sağlık sigortalısı olanlar lise öğrenimi için 20 yaş, üniversite öğrenimi için 25 yaşına kadar genel sağlık sigortasından faydalanmaya devam ederler.
Sigortalının 18 yaşını ikmal ettiği tarihin sigorta başlangıç tarihi kabul edilmesi için, mutlaka 18 yaşını ikmal ettiği tarihi kapsayacak biçimde çalışmasına gerek yoktur. Öncesinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi çalışması bulunmakta ise yine 18 yaşını ikmal ettiği tarih sigorta başlangıcı kabul edilir.
Sigorta şirketlerinin hemen hemen hepsi, 18-64 yaş aralığındaki kişilerin başvurularını kabul etmektedir. Ayrıca kimi sigorta şirketleri ise herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan ve poliçesini düzenli olarak yenileyen 70 yaş üstü kişilere de sigortalı olma şansı sunmaktadır.
Lise ve dengi öğrenimden mezun olan gençlerimiz mezun oldukları tarihten sonra 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorken mezun olan gençlerimiz ise mezun oldukları tarihten sonra 25 yaşını geçmemek üzere iki yıl süre ile primleri Devlet tarafından karşılanmak suretiyle genel sağlık sigortasından yararlanma hakları ...
Öğrenim hayatı boyunca lise ve dengi okullarda öğrenimini deva ettiren öğrenciler bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmış ve ailesi üzerinden genel sağlık sigortalısı olarak sağlık hizmetinden 20 yaşını doldurana kadar faydalanmaktadırlar.
- 23/5/2002 tarihinde 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim ödeme gün sayısı ve kadınlarda 50 erkeklerde ise 55 yaş şartlarını yerine getirenler emekli olabilmektedir.
Öğrenciler SGK Kapsamında mıdır? Tüm öğrenciler, 24 yaşını bitirene kadar anne veya babasının SGK'sından yararlanabilir. Yeni uygulamada bu kişilerin, bağlı oldukları eğitim kurumunun öğrenci işlerinden alacakları basit bir yazı ile öğrenci olduklarını SGK'ya bildirmeleri yeterli olacaktır.
Kanuna göre, anne babası sigortalı olsun olmasın 18 yaşından küçük Türk vatandaşları GSS primi ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. Söz konusu yaş sınırı, lise ve dengi okul öğrencilerinde 20, yükseköğrenim görenlerde 25 olarak uygulanıyor.
Boşandıktan sonra ancak maluliyet derecesinde özürlü ise tekrar babasının sağlık guvencesinden yararlanabilir. Eğer maluliyet derecesinde özürlü ise sgk'ya "maluliyet derecesinde özürlü oldugunu ve babasının sigortasından yararlanmak istediğini" beyan eden bir dilekçe ile tekrar başvurabilir.
Ayda 30 günden az çalışan herkes bu statüde yer alır. 4/A isteğe bağlı sigorta primi, 2023 yılında günlük 54,21 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu tutar, 1 gün için en düşük miktarı ifade eder. Örneğin 20 gün 4/A kapsamında sigortalı çalışan biri, kalan 10 gün için 542,1 TL isteğe bağlı prim öder.
Sosyal güvencesi olmayan da acile para ödemeyecek Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı yeni bir genelgeye göre herhangi bir sağlık güvencesi olmayan hasta da, kamu ya da özel hastane acil servislerine başvurması halinde bakılacak.
0-59 yaş arası SGK'sı aktif olan herkes Türkiye Sigorta tamamlayıcı sağlık sigortası satın alabilir. 6 yaşından küçük çocuklar ebeveynleri ile birlikte sigortalanabilmektedir. Türkiye Sigorta Özel Sağlık Sigortası ve Özel Sağlık Sigortası Faydaları başlıklı yazılarımı da ilginizi çekebilir.
5510 Sayılı Kanunda, işverenin işyerinde çalışan çocukları, ana, baba ve kardeşleri için herhangi bir istisna hükmü yer almadığından, işverenin hısımları hizmet akdine dayanarak çalıştıkları takdirde sigortaya tâbi tutulacaklardır.
Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır" dedi. Sigortalı çalışmadan önce askerliğini yapanlar prim günü eksik olmasa da borçlanmaya giderek erken emekliliğe hak kazanabilir.
İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
İşveren tarafından düzenlenerek imzalanan ve Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, işçinin en az 1 gün süreyle o işte çalıştığına karine teşkil edeceği kabul edilmelidir.
Telefon ile Sigorta Sorgulama
Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri doğru bir şekilde vermeniz yeterli olacaktır. Daha sonra ise hizmet dökümünüzde yer alan detaylar ile ilgili dilediğiniz sorulara cevap alabilirsiniz.
Kişiler işsiz kaldıklarında genel sağlık sigortasından yararlanmak için kendi primlerini ödemek veya gelir testi yaptırmak durumunda kalıyor. İşsiz kalanların bir bölümünün acele etmesine gerek yok. Ancak çalıştığı süre yeterli olmayanların elini çabuk tutması gerekiyor.
İşten ayrılan kişi eğer öncesinde sigortalıysa kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler (eş ve çocuk) 100 gün boyunca sigorta kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri