253 hesap, tesis, makine ve cihazlar hesabı olarak da bilinmektedir. Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
Makine ve cihazlar hesabı olarak adlandırılan 253 hesap, üretiminde kullanılan tesis, makine, cihaz ve bunların eklentileri 253 hesap kodu ile işlem yapılan hesapta takip edilir.
ii. 253- Tesis Makine ve Cihazlar, 254- Taşıtlar ve 255- Demirbaşlar hesaplarında kayıtlı ve maliyet bedeli 14.000 TL'yi aşmayan her bir varlık için amortisman oranı % 100 olarak uygulanacaktır.
255 Hesaba işleyin dönem sonunda amortisman ayırırsınız. Siz 255 Demirbaşlar hesabına işleyeceksiniz ve amortisman ayıracaksınız. 253 hesap da 255 ile aynı mantıkta çalışır. Tek farkı, üretici firmalar üretim ekipmanlarını 255 Demirbaşlar hesabına değil, 253 tesis makine ve cihazlar hesabına kaydederler.
Tek düzen hesap planında duran varlıklar bölümünde yer alan ve boş olan 265 veya 266 hesabın Finansal Kiralama Konusu Kıymetler Hesabı olarak kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Bu hesap, kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi 1 yılı geçmeyen borçlarının izlendiği hesaptır.
İlgili 42 soru bulundu
254 Taşıtlar Hesabı İşleyişi : Taşıtlar satın alma, devir, inşa veya maliyet değerleriyle Borçlandırılır. Satılan, devredilen, kullanma süresini dolduranlar Alacaklandırılır. Taşıt araçları alış maliyeti ile kaydedilir.
260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
255 Demirbaşlar Hesabı: İşletme faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan her türlü büro makine ve cihazları ile döşeme, masa, koltuk, dolap, mobilya gibi maddi varlıkların izlendiği hesaptır.
Hesap Planı Açıklamaları bölümünde “258-Yapılmakta Olan Yatırımlar” hesabı; işletmede, yapımı süren ve tamamlandığında ilgili maddi duran varlık hesabına aktarılacak olan, her türlü madde ve malzeme ile işçilik ve genel giderlerle ilgili harcamaların izlendiği hesap olarak tanımlanmıştır.
253 hesap, tesis, makine ve cihazlar hesabı olarak da bilinmektedir. Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
Yapımı devam eden veya yapılan yatırımlar için gerçekleşen harcamaların 258 nolu muhasebe hesabında borç olarak kaydedilmesi gerekir. Ek olarak yatırımların duran varlık hesabına borç olarak kaydedilip ilgili hesaba ise alacak olarak kaydedilmesi ile işleyişi gerçekleşir.
257 birikmiş amortisman, maddi olan duran varlıkların hesabını takip eder. Bir varlığın muhasebe kayıtlarında gösterilen hesaplama türü olan 257 birikmiş amortisman, o varlığın birikmiş amortisman tutarının 257 olduğunu ifade eder.
267- DİĞER MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR
Yukarıda sayılanların dışında kalan diğer maddi olmayan duran varlık kalemlerinin izlendiği hesaptır. İşleyişi : Yukarıda sayılanların dışında bir maddi olmayan duran varlık ortaya çıktığında, o duran varlık için yapılan harcamalar üzerinden bu hesaba borç yazılar.
263. ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ hesabı kullanılmaktadır. Araştırma ve geliştirme giderlerinin maliyet unsurları, bu işlerle ilgili malzeme, işçilik, personel ücretleri, bu alandaki araç ve gereçlerin kullanım giderleri, amortismanları ve diğer benzer kalemlerden oluşur.
251 Yer Altı ve Yer Üstü Düzenleri Hesabı:Herhangi bir işin gerçekleşmesini sağlamak veya kolaylaştırmak amacıyla, yeraltında veya yerüstünde inşa edilmiş her türlü yol, köprü, tünel, bölme, iskele vb. yapıların izlendiği hesaptır.
İşletmeye ait her türlü arazi ve arsaların izlendiği hesap “250 Arazi ve Arsalar” hesabıdır. Boş arsa alınması halinde; arsa için yapılan ödemelerin “250 Arsa ve Araziler” hesabında izlenmesi gerekir.
Buna göre; yapılan sözleşme kapsamında yapılan ve '258 Yapılmakta Olan Yatırımlar' hesabında izlenen harcamalar söz konusu projenin yapılmasından vazgeçilmesi nedeniyle; “doğrudan gider” olarak dikkate alınabilecektir.
… “Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı”nda takip ettiğiniz ve üretim aşamasında hasar gören gemi amortismana tabi iktisadi kıymetler arasında yer almadığından, fevkalade ekonomik ve teknik amortisman ayrılması da söz konusu değildir.
259 Hesap İşleyişi
259 Verilen Avanslar Hesabı, ödeme yapıldığında hesaba borç olarak kaydedilir, sipariş edilen malzeme teslim alındığında ilgili hesabın borcu karşılığında bu hesaba alacak olarak kaydedilir.
252 Binalar Hesabı: Bu hesap işletmenin her türlü binalarının ve bunların ayrılmaz parçalarının izlendiği hesaptır. 252 Binalar Hesabının İşleyişi: Binalar elde edildiğinde veya inşa ettirildiğinde hesaba borç kaydedilirken, satılmalarında veya elden çıkarılmalarında alacak olarak kaydedilir.
Ekonomik bir bütünlük teşkil eden yatırımlar yapılırken bununla ilgili olarak yapılan harmalar 258 Yapılmakta olan yatırımlar hesabının borcuna kaydedilir.Daha sonra bu iş bittikten sonra bu hesap ilgili maddi duran varlık hesabına aktarılarak bu hesap kapatılır.
152 mamuller hesabı yevmiye kayıtlarının borç kısmına işlenmektedir. Bu bağlamda yarı mamul hesabı alacak kaydedilmektedir.
245 Bağlı Ortaklıklar
Bağlı ortaklıklar hesabı, işletmenin yüzde 50 oranından fazla sermaye ortağı olup yönetim çoğunluğunu seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerin sermaye paylarının izlendiği hesaptır.
267 Hesap, Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar Hesabıdır. Maddi olmayan duran varlıklardaki hesapların dışındaki tüm diğer maddi olmayan duran varlık kalemleri, 267 Hesap'ta takip edilir.
264 Özel maliyetler hesabı, kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi ya da ekonomik değerinin devamlı yükseltilmesi maksadıyla yapılan giderleri ve bu gayrimenkullerin kullanılması için tutulan, kira süresi tamamlandığında mülk sahibine bırakılan varlıkların tutarlarını içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri