SGK avukatı meslek kodu günümüzde 2611.02 olarak belirtilmiştir. SGK avukatları yılların deneyimiyle meslekte yeterliliğe erişen kişilerdir.
Şirketlerin tamamının çalışanlarını meslek kodları ile birlikte SGK'ye bildirilme zorunluluğu vardır. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre işçilerin meslek kodlarının SGK' ye bildirilmemesi durumunda işverenlere idari para cezası uygulanır.
Kod: SGK' ya bildirilmesi gereken Meslek Kodları bu alana tanımlanmaktadır. Örneğin Sekreter olarak çalışan bir personel için girilmesi gereken kod 4120.02 formatında zorunlu bir alandır.
9622.02 meslek kodu beden işçisi meslek kodu olarak tespit edilmiştir. Bu mesleklerin ana grubu nitelik gerektirmeyen mesleklerdir ve düzensiz işlerde çalışanlar olarak kabul edilirler. Minimum eğitim düzeyleri okur yazarlıktır ve herhangi bir özellik gerektirmez.
Meslek kodu uygulamasının bir işlevi de yüksek maaşı hak eden personelin SGK'ya asgari ücret üzerinden bildirilmesini önlemek ve çalışanların hak ettiği ücreti alabilmelerini sağlamaktır. Eğer meslek kodu bildirilmez veya yanlış bildirilirse işverenlere idari para cezası verilir.
İlgili 25 soru bulundu
Meslek kodu uygulamasının diğer bir işlevi de yüksek maaşlı personelin SGK'ya asgari ücret üzerinden bildirilmesinin önüne geçmek ve personelin hak ettiği emekli maaşını alabilmesini sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu bu kodlar sayesinde çalışanların haklarını güvence altına almış olur.
Çalışanların ücretlerinin işverenler tarafından SGK'ya eksik bildirilmesi bir kayıt dışılık türüdür. Bunu önlemek için prime esas kazançlarla fiilen yapılan iş olan “meslek kodu”nun uyumlu olarak bildirilmesini sağlayacak uygulamaya geçilmiştir.
Meslek kodu, çalışanın SGK' ya çalıştığı meslek dalının doğru şekilde bildirilmesini sağlıyor. Özellikle çıraklık, kalfalık, ustalık belgesi alırken çok önemlidir. Mesleki Eğitim Kurumu, belge taleplerinde kıdem şartı arıyor. Bunu da geriye dönük olarak meslek kodu ile yapılan bildirimlerinden tespit ediyor.
İşe giriş bildirgesindeki meslek kodunun e-SGK üzerinden elektronik ortamda düzeltilmesi mümkün olmasına rağmen APHB/MUHSGK'daki meslek kodu elektronik ortamda düzeltilemediğinden, bir dilekçe ile işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.
Tarım İşçisi maaşı 2023 verilerine göre ortalama 12.100 TL civarındadır.
Deneme süreli iş sözleşmesi olması gerekmekte olup, bu süre içinde işveren tarafından işçi çıkarılmış olmalıdır. SGK Çıkış Kodu 2 Nedir? Bu kod “Deneme Süreli İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Feshi” tanımlanmıştır. Deneme süresi içerisinde veya sonunda sözleşme işçi tarafından sona erdirilmişse bu kod seçilecektir.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 46.90-Belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki toptan ticaret kategorisi altındaki firmalar.
Bununla birlikte, lojistik operasyon elemanı İŞKUR tarafından onaylanan ve 4321.20 meslek kodu altında tanımlanan bir pozisyondur.
Sgk bildirgesinde meslek kodu değiştirme işlemlerini nasıl yapabileceğiniz konusunda yazımızın devamında bilgi bulabilirsiniz. SGK işe giriş bildirgesinde yer alan çalışan meslek kodunu her zaman işe giriş uygulaması üzerinden güncelleyebilirsiniz. Bunun için belirlenen bir süre şartı yok.
Oysaki kurum tarafından yapılan basın açıklamasında; Meslek adı ve meslek kodu bilgisi 5510 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi gereğince 1/8/2009 tarihinden itibaren işe giriş bildirgesi ıIe-20|2 yılı Kasım ayından itibaren de aylık prim ve hizmet belgesi ile alınmaktadır.
Sigortalıların meslek kodu SGK"ya dilekçe verilmeksizin herhangi bir idari para cezası uygulanmadan, işe giriş uygulamasından güncellenebilir ve değiştirilebilir.
Sözleşmenin feshedilmesindeki nedene uygun olarak SGK tarafından belirlenmiş olan çıkış kodu ile işten ayrılış bildirgesi verilir. İşçinin işten çıkış süreci bu koda uygun bir şekilde tamamlanmalıdır. İşten ayrılan işçinin çıkışını SGK'ya bildirmeyen işveren hakkında SGK tarafından cezai yaptırımlar uygulanır.
Kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz. Kurum bu durumu farkettiğinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazarak düzeltebilir. Bu durumun bir de cezası var.
Meslek kodu uygulaması ilk defa 01 Ocak 2018 tarihi itibariyle zorunlu hale gelmiş ve sigortalıların aylık prim ve hizmet belgeleri ile sigortalı işe giriş belgelerindeki meslek kodlarının yaptıkları işe uygun olması zorunlu hale getirilmiştir.
1101 ve 1103 Nitelik Kodu Nedir? 1101 nitelik kodunun açılımı cinsiyeti erkek olmak, 1103 nitelik kodunun açılımı ise cinsiyeti kadın olmaktır. 3001 Nitelik Kodu Nedir? Meslek yüksekokullarının herhangi bir önlisans programından mezun olanların tercihte bulunabileceği anlamına geliyor.
Sigorta primleri içinde yer alan işveren payını ödemek işverenin yükümlülüğündedir. İşçi payı oranları ise çalışanların maaşından kesilir ve işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenir.
Dilerseniz SGK'ya bağlı olan ALO 170 numaralı hattan sigorta sorgulaması yapabilirsiniz. Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri vermeniz yeterli. Ardından hizmet dökümünüzde yer alan detaylarla ilgili dilediğiniz sorulara cevap bulabilirsiniz.
Yine sigortalıların meslek kodlarının sisteme girişi sırasında, meslek tablosunda olmayan bir meslek kodunun girilmiş olması halinde, hizmet döküm cetvelinde sigortalının meslek kodu hanesine 1111.11 nolu kod atılmakta olup, bu kod sigortalı için tabloda olmayan bir kodun girildiğini göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri