Yunanların meşhur et yemekleri arasında olan souvlaki, Yunan kebabı olarak da biliniyor. Bu kebap, pide parçaları ile birlikte servis ediliyor. Adından anlaşılabileceği gibi kurabiyeden bahsediyoruz. Özellikle de Türkiye'de 'Kavala kurabiyesi' olarak bilinen, beyaz kurabiyelerden.
İlgili 35 soru bulundu
Yunan Kahvaltısı
Yunan kahvaltısının vazgeçilmezleri arasında, pişi benzeri tatlılar, koulouri (simit), tiropita (peynirli börek), spanakopita (ıspanaklı börek), dolmades (dolma), kremali omlet ve sandviçler yer alır.
Yunanistan ve Türkiye'nin asırlardır iç içe yaşadığı kültür birlikteliği, misafirperverlik nedeniyle ortak tatları görmek mümkün. Her iki ülkenin özgünlüğü de işte bu küçük farklılıklardan ortaya çıkıp iki farklı ülke mutfağını oluşturur.
Yunanistan'da yaşam maliyeti diğer Avrupa ülkerine oldukça düşüktür. Numbeo'ya göre en pahalı şehir olan Atina'da ayda 300-500 Euro'ya, merkez dışında 200-400 Euro'ya tek yatak odalı bir daire bulabilirsiniz.
Gyros dikey bir döner şişinde pişirilen ve domates, soğan, patates kızartması ve caciki gibi malzemelerle birlikte sarılmış veya pide ekmeğine doldurulmuş olarak servis edilen Yunan kökenli bir yemektir.
Yunanistan'da resmi dil nüfusun %99'u tarafından konuşulan Yunanca'dır. Ayrıca bazı resmi olmayan azınlık dilleri ve bazı Yunan lehçeleri de konuşulmaktadır. Yunanlar tarafından en yaygın olarak öğrenilen yabancı diller İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca'dır.
Eskiden Drahma para birimini kullanan Yunanistan'da şu anda sadece Euro geçerlidir.
Türk rakıların litresi 18 € dan başlarken, Yunan Uzolar 7-10 € arası.
Stifado dana eti ve soğanla yapılan bir tür tencere yemeği. Soğan sadece soyuluyor ve bütün olarak yemeğe giriyor. Önden biraz karamelize ediliyor. Baharatlar ve domates sosuyla gayet keyifli bir yemek.
Uzo, rakı, çipuro, mastika: temel Akdeniz içkileri
Hepsinin tadı eşsiz. Esansları Yunanistan'ı ve yazı anımsatıyor.
Yunanistan anayasasının II. bölümünün 3. maddesinde “Yunanis tan'da egemen din Ortodoksluk inancıdır” şeklindedir. Resmî din Ortodoks Hristiyanlıktır.
Yunanistan vize istiyor mu? Yunanistan, bordo pasaporta sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemektedir. Hizmet pasaportu, diplomatik ve hususi pasaport hamilleri 90 günü geçmeyen Yunanistan seyahatlerinde vizeden muaftır.
Gyros(döner), souvlaki (şiş kebap) ile birlikte Yunanistan'ın bir numaralı fast-foodlarından birisi.
Dolma kelimesi Türkçedeki dolmak fiilinden türemiştir. Yunan mutfağında gemista veya tsounidis, İtalyan mutağında ripieni, Hindistan mutfağında dorma, ve Arap ülkelerinde mahshi olarak adlandırılır.
Yunan mutfağında bizim dönerin karşılığıdır ve “cayro” diye telaffuz edilir. Zaten gyro yunanca döner, dönmek.
Yunanistan`da nakit sıkıntısı nedeniyle Türk lirası ve Bulgar levası kullanılmaya başlandı.
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis tarafından 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere asgari ücretin aylık brüt 713 Euro'dan 780 Euro düzeyine yükseltileceği açıklanmıştır.
Yunanistan'ın başlıca İthalat Kalemleri: ham petrol ve ürünleri, ilaçlar, motorlu araçlar ile aksam ve parçaları, petrol gazları, işlenmemiş alüminyum, elektrik enerjisi, evcil domuz ve sığır etidir • Türkiye, Yunanistan'ın ithalatında 10. sırada yer almaktadır.
Dolmadakia / Yaprak sarma
Tahmin ettiğiniz üzere 'dolmadakia' kelimesindeki 'dolma' bizim yaprak sarma da dediğimiz dolmadan geliyor. Dolmanın yanına gelen 'kia' kelimesi de küçük anlamına geliyor. Yunanlı kardeşlerimizi yaratıcılıklarından ötürü kutlarken dolmadakia yemeğinin de mutfağını öğrenmiş bulunuyoruz.
Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.
Yunanlar ya da Helenler (Yunanca: Έλληνες, romanize: Éllines, Yunanca telaffuz: [ˈeĺἱnes]), Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri