264 – Özel Maliyetler hesabında yer alan değerlerin kira süresi içerisinde, kira süresinin beş yıldan fazla olması durumunda ise 5 yılda eşit tutarlarla amorti edileceği açıklanmıştır.
264 Özel maliyetler hesabı, kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi ya da ekonomik değerinin devamlı yükseltilmesi maksadıyla yapılan giderleri ve bu gayrimenkullerin kullanılması için tutulan, kira süresi tamamlandığında mülk sahibine bırakılan varlıkların tutarlarını içerir.
Özel maliyet bedelli niteliğindeki iktisadi kıymetin satın alma, imal veya inşa süreci tamamlandı ğı zaman "258 Yapılmakta Olan Yatırımlar" hesabının bakiyesi kadar "264 Özel Maliyetler" hesabı borçlandırılır, karşılığında aynı tutar kadar "258 Yapılmakta Olan Yatırımlar" hesabı alacaklandırılır.
Kanun maddesinde eşit bedellerle itfa edilir denildiği için özel maliyet bedellerinde azalan bakiye ler (hızlandırılmış) amortisman yöntemiyle amortisman ayrılması mümkün değildir.
Özel maliyet; bir iktisadi işletme tarafından faaliyetini yürütmek amacıyla kiralanan gayrimenkullerle ilgili olarak, kiracı tarafından yapılan ve kiralanan gayrimenkulün iktisadi değerini ve ekonomik ömrünü devamlı suretle artıran harcamaların toplamıdır.
İlgili 25 soru bulundu
264 ÖZEL MALİYETLER HESABI
264 Özel Maliyetler Hesabının İşleyişi: Yapılan harcamalar bu hesaba borç olarak kaydedilir. Bu harcamalar kira süresi içerisinde, kira süresinin 5 yıldan fazla olması durumunda ise 5 yılda eşit tutarlar ile amorti edilir.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
iii. Tutarına bakılmaksızın 260- Haklar, 264- Özel Maliyetler, 267- Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar Hesaplarında kayıtlı her bir varlık için amortisman oranı % 100 olarak uygulanacaktır.
Üretim Giderleri: Mamul ve hizmet üretiminin yapılabilmesi ile ilgili olarak ortaya çıkan; ilk madde ve malzeme, işçilik, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, amortisman gibi tüm giderler bu gruba girer.
Maddi değeri olan duran varlıkların yıllık aşınma ve yıpranma oranın hesaplanıp gider olarak belirlenmesine amortisman denir. Taşınmazlar ve altyapı (tesisat, yol vb) gibi maddi duran varlıkları kapsar. Çoğunlukla yıllık amortisman değeri olarak hesaplanır ve hesap defterinin gider hanesine işlenir.
26. Maddi Olmayan Duran Varlıklar. Bir yıldan uzun süreli yararlanılacak işletme hakkı, telif hakkı, patent, bilgisayar programları gibi varlıklardır.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
-Kiralanan işyerine yapılan asansör, yürüyen merdiven, balkon, asma özel maliyet kapsamında yapılan bir harcamadır.
Özel maliyet bedeli, iktisadi bir işletmede kullanılmak amacıyla kiralanan gayrimenkullerin iktisadi kıymetlerini devamlı olarak artırmak amacıyla kiracı tarafından yapılan giderler toplamıdır.
Dolayısıyla madde olmayan duran varlıklar aşağıdaki gibi belirtilebilir: Haklar. Özel maliyetler.
254 Taşıtlar Hesabı İşleyişi : Taşıtlar satın alma, devir, inşa veya maliyet değerleriyle Borçlandırılır. Satılan, devredilen, kullanma süresini dolduranlar Alacaklandırılır. Taşıt araçları alış maliyeti ile kaydedilir.
Amortisman oranı, varlığın KDV hariç satın alma bedelinin ekonomik ömrüne bölünmesiyle bulunur. Bulunan amortisman oranı duran varlığın KDV hariç satın alma bedeli ile çarpılarak varlığın ekonomik ömrü süresince her yıl eşit olarak ayrılacak amortisman tutarı hesaplanır.
Giderleşme işlemi alış tutarı üzerinden değil, sene başına devreden net defter değeri üzerinden hesaplanır. Örnek: Bir işletmenin KDV %18 hariç olmak üzere ederi 100 TL olan bir demirbaş edindiğini ve bu demirbaşın 5 yıllık ekonomik ömrü olduğunu varsayalım; İlk yıl: 100 / 5 x 2 = 40 TL olarak giderleştirilir.
Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değeri, aylık kira gelirine bölünerek bulunur. Örneğin 500 bin TL'ye alınan bir gayrimenkulün 2 bin 500 TL'lik aylık kira geliri varsa işlem şu şekilde yapılır; 480000/2500=192 sonucu ortaya çıkar.
Vergi mevzuatımız ve tekdüzen muhasebe sistemi açısından, 263.ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ Hesabı ‟nda biriken tutarlar (¨ 20.000) ise beş yılda amortismana tabi tutulur.
“250 Arazi ve Arsalar” ve “258 Yapılmakta Olan Yatırımlar” hesaplarında yer alan tutarların “252 Binalar” hesabına aktarılmaması halinde ise usulen amortisman ayrılması söz konusu olmayacaktır.
260.
İşleyişi : Edinilen haklar, maliyet bedelleri ile bu hesaba borç kaydedilir. Yararlanma süreleri içerisinde, yararlanma sürelerinin belli olmaması durumunda, 5 yıllık sürede eşit taksitlerle itfa olunarak yok edilir.
Haklar, maddi kıymetler gibi aşınma ve yıpranmayla değil yeni buluşlar, piyasadaki gelişmeler ya da hukuki (koruma süresinin tamamlanması gibi…) nedenlerle ekonomik değerlerini kaybetmektedirler. Dolayısıyla maliyet bedeliyle aktifleştirilecek hakların amortisman yoluyla giderleştirilmeleri gerekir.
258 hesap, yapılmakta olan yatırımlar hesabı olarak da adlandırılır. İşletmelerde yapımı süren ve yapımları tamamlandığında ilgili bütçenin duran varlık hesabına aktarılacak olan her türlü araç gerecin yanı sıra işçilik ve giderlerin izlendiği hesaptır.
268 Birikmiş Amortismanlar Hesabının İşleyişi: Ayrılan amortismanlar ilgili gider hesapları karşılığında bu hesaba alacak kaydedilir, satılan, devredilen, kullanma yeteneğini kaybedenler ise birikmiş amortismanlar hesabına borç kaydedilir, ilgili maddi olmayan duran varlık hesabına da alacak kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri