Savcı olabilmek için bir üst yaş sınırı bulunmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olmuş adayların, Adli Yargı Sınavı'na girebilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Avukatların bu sınava girebilmelerinde ise 45 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranmaktadır.
Giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuzbeş yaşını doldurmamış olmak.
Adli yargı Avukatlar için Hakim Savcı sınavı için; yazılı giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 45 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
Adli ve İdari Yargı Hakimlikte mezunlar için yapılan alımlarda yaş sınırı 35, Avukatlıktan Adli ve İdari Yargı Hakimlik için yapılan alımlarda yaş sınırı 45'dir.
Ödemeler, ÖSYM'nin internet sayfasında yer alan "Ödemeler" alanından kredi ya da banka kartı ile ÖSYM adına yatırılacak. Sınava başvuru yapacak adaylarda, Türk vatandaşı olmak, 35 yaşını doldurmamış olmak, avukatlıktan hakim savcılığa geçmek isteyenler için ise 45 yaşını doldurmamış olmak şartı aranacak.
İlgili 44 soru bulundu
Savcı olabilmek için bir üst yaş sınırı bulunmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olmuş adayların, Adli Yargı Sınavı'na girebilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir.
2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 8. maddesinin (b) bendi uyarınca hakim adaylığı sınavlarında "giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak" şartı aranmaktadır.
Adlî yargı hâkim ve savcı adayları stajlarını, üç ay süreli genel staj ve ondört ay süreli görev stajı olmak üzere iki kısım halinde yaparlar.
Hakim olmak için 4 yıl Hukuk eğitimi alınmalıdır. Hukuk Bölümü'nden mezun olduktan sonra Hakimlik Sınavı'na girmek gerekir. Sınava hazırlanmak için ek süreye ihtiyaç duyulur. Ayrıca sınavı geçenler 6 ay staj yapmalıdır.
Hâkimler ve Savcılar Kanununun 32'nci maddesine göre 1'inci derece maaşını fiilen almış olmaları, Hâkimlik ve Savcılık mesleğinde fiilen 10 yılını doldurmuş bulunmaları (Ek:RG-08.07.2022-31890) ve en az üç meslek içi eğitim programına katılmış olmaları gerekir.
Hakim olabilmek için 40 yaşını doldurmuş olmak gerekmekte ve hukuk fakültesi mezunları için hazırlanmış olan hakimlik sınavlarına katılım sağlanmalıdır. Hakimlik sınavında minimum 70 puan alan kişiler hakim olmaya hak kazanırlar.
Hakim maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 65 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Hakim maaşları 53770 TL'dir. En düşük Hakim maaşı 43010 TL iken, en yüksek Hakim maaşı 100750 TL'dir.
-İtibarı, hakimlik-savcılığa oranla daha düşüktür. -Mesleğin ilk yıllarında işi öğrenene kadar genellikle kıdemli meslektaşlarınız tarafından sömürülürsünüz. - Hakim- savcılar gibi emrinizde katipleriniz, kalem müdürünüz yoktur. Para kazanmaya başlayana kadar her işinizi bizzat yapmanız gerekir.
Stajın ardından adli hizmet uzmanı olarak 5 yıl kamuda çalıştıktan sonra “başarılı olanlar”, avukat, hakim, savcı olabilecek. Bu durumda 30 yaşından önce hakim, savcı veya avukat olunamayacak.
Sonraki Konu. Savcı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Savcı maaşları 54240 TL'dir. En düşük Savcı maaşı 43390 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 102830 TL'dir.
Ağır ceza hakimi olmak isteyen kişiler, öncelikle hukuk fakültesinden mezun olmalıdır. Hakimlik sınavını başarılı bir şekilde geçmelidir. Yapılacak sınavda başarı gösterenler iki yıllık meslek öncesi eğitime tabi olurlar. Avukatlıktan geçenlerde ise bu süre bir yıldır.
Hakimler ve Savcılar Kurulunca (HSK), 1042 adli yargı hakim ve Cumhuriyet savcısı adayı ile 60 idari yargı hakim adayının atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 1042 adli yargı hakim ve Cumhuriyet savcısı adayı ile 60 idari yargı hakim adayı, 25 Temmuz'da yapılan ad çekme sonucu HSK tarafından atandı.
Kanun teklifinin gerekçesinde, hakim ve savcıların haftalık yasal çalışma süresini aşarak, 65-70 saate varan mesai harcadıkları kaydedildi.
Hakim kelimesi arapçadan gelmektedir. Türkçemizde bulunmamakla birlikte bir çok dilde kelimelerde erkeklik dişilik ekleri bulunmaktadır. Bazı ingilizce kelimelerde bile mevcuttur. Dolayısıyla geldiği köke göre hakime hanım kullanımı doğru bir kullanımdır.
Hakimler zorunlu staj süreleri boyunca stajyer hakim olarak çalışmaktadır ve stajyer hakimlerin maaşı da 2023 yılında yaklaşık 27.000 Türk Lirası olarak belirtilmiştir.
Çalışma saatleri: Hakimler, genellikle haftanın 5 günü ve 8 saatlik bir iş günü çalışırlar.
Baraj uygulamasına tekrar geçilen tarih olan 2019'da son 5 yılın rekorunu kırarak taban puanı 81,2'ye çıkmış oldu. 2020 Kasım ayında yapılan Adli Hakimlik sınavında adaylar 79,9 puanla mülakata girmeye hak kazandı. 2022 Hakimlik sınavı Adli Yargı - Mezun için doğru sayısı 70, puan ise 78,4 dolaylarında olmuştur.
İlanda belirtildiği üzere dört yıl lisans düzeyinde eğitim veren Açıköğretim Fakültesi'ni bitirip İdari Yargı Hakimi olmak isteyen adayların bu hedeflerine ulaşmasına herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Anılan Kanun'un 56 ncı maddesinin birinci fıkrasında ise, yıllık ara vermeden yararlanmayan hakim ve savcılara uygun görülecek zamanlarda normal yol süresi hariç otuz gün yıllık izin verileceği belirtilmiştir.
Adli Yargı Hâkimliği Sınavı KPSS şartı gerektirmeyen, herhangi bir dil puanı istemeyen Adalet Bakanlığı bünyesinde görev alacak Adli Yargı Hakim ve Savcı adaylarını belirlemek üzere yapılan sınavdır. Bu sınava yalnızca Hukuk Fakültesi mezunu ve 3 yıllık Fiili Avukatlık yapmış olan kamu ve Serbest Avukatlar katılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri