29 kodu, “İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi” anlamına gelmektedir. Bu kodun anlamı, işçinin işini kendinden kaynaklı sebeplerle kaybettiği şeklindedir.
Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller görevin kasten ve sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemek gibi maddelerin yanı sıra cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak gibi halleri de içermektedir.
"Kod 29'la işten çıkarılan bir işçi, eğer 30'dan fazla gündür bu işyerinde çalışıyorsa ve 6 aydan fazla kıdemi varsa işe iade davası açabilir. Ya da kıdem, ihbar tazminatı davası açar.
'Kod 29' şimdiki hali ile Kod 42-43-44-45-46-47-48-49 ile çıkarılan işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeyecek, işçi işsizlik sigortasından da yararlanamayacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu, milyonlarca çalışanı ilgilendiren ve 16 Nisan 2021 tarihiyle birlikte geçerli olacak yeni bir genelge yayınladı.
İlgili 18 soru bulundu
29 kodu, “İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi” anlamına gelmektedir. Kod 29 ile işten çıkarılmış olmak devlet memuru olarak atanmaya engel bir durum teşkil etmemektedir.
İşveren bu ve benzeri durumlarda haklı nedenle derhal fesih yapabilir. Bu durumda çıkış kodu olarak 29 kodu kullanılır. İşten çıkartılan işçiye herhangi bir kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı ödenmez. Ayrıca işçi işsizlik maaşına da hak kazanamaz.
SGK'ya verilen işten ayrılış bildirgesinde hatalı veya gerçeğe aykırı işten çıkış kodunun yazılmış olması halinde, işten çıkış tarihi üzerinden 10 gün geçmemişse, e-bildirge sistemi üzerinden işveren rahatça düzeltme yapabilmekte, verdiği bildirgeyi iptal edip yeni bir bildirge verebilmektedir.
29 numaralı işten çıkış kodu, 17 Nisan 2020 tarihinden bu yana uygulanan fesih yasağı sürecinde fesih yasağının istisnasını oluşturmuştur.
Emekli olacakların, işverenin iş akdini feshederken SGK'ya yapacağı bildirimdeki koda dikkat etmesi gerekiyor. İşverenin Kod 29'dan bildirim yaptığı kişi tazminat hakkından yararlanamayacak.
2) Yargı sürecinde okurumuzun haksız fesihle işten çıkarıldığı tespit edildiği takdirde okurumuz yukarıda belirttiğim haklarını alabileceği gibi haksız feshi gösteren arabulucu ya da mahkeme kararı ile birlikte İŞKUR ve SGK'ya başvurarak kayıtların düzeltilmesini sağlayabilir yani Kod 29'u sildirebilir.
Bunu yaparken işçiyi hangi gerekçe ile işten çıkardığını bir kod numarasıyla işaretlemektedir. 29 kodu, “İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi” anlamına gelmektedir.
İşten çıkarma yasağının uygulandığı dönemde iş verenler işten çıkarmak istedikleri elemanları Sosyal Güvenlik Kurumu'na '29 kodu'yla bildiriyor. İş Kanunu'nun “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı 25/2 maddesi, yasakta istisna kapsamında tutuluyor.
SGK, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı işten çıkış kodları belirledi. SGK'nın 2021/9 sayılı Genelgesine göre güncel işten çıkış kodları şöyle oluştu.
SGK Çıkış Kodu 4 Nedir? Bu kod “Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi“ tanımlanmıştır. Belirsiz süreli iş sözleşmesi işveren tarafından feshediliyor ve haklı bir neden bildirilmiyorsa bu kod seçilecektir. SGK Çıkış Kodu 5 Nedir?
4857 Sayılı Kanun 25/II gereği haklı nedenle fesih söz konusu olduğunda 42 ile 50 arasındaki kodlardan seçilip çıkış kodu olarak bildirilmesi gerekecektir. ** Özellikle ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık dolayısıyla iş sözleşmesinin feshedilmesinde işçinin savunması aranmaz.
29 no'lu kod işveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile işten çıkartılmış olduğunu gösterir.
Bu belge, işçinin işten ayrılış nedenini gösteren çıkış kodunu içerir. Bu sebeple, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre işçinin iş akdinin sona ermesinde işçi ve işverenin hak ve sorumluluklarının tespiti amacıyla çıkış kodlarının SGK'ya doğru bir şekilde bildirilmesi büyük önem arz etmektedir.
Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
10 günlük süre, sigortalının işten ayrıldığı tarihi takip eden günden itibaren başlatılmaktadır.
22- Diğer nedenler: İşçinin çıkış nedeni bu kod listesinde hiçbir kategoriye uymuyorsa, bu kod seçilmelidir. Bu durumda işçi işsizlik maaşına hak kazanamayacaktır.
İşveren bu kodla işçi çıkarttığında hiçbir işçilik hakkını ödemek durumunda kalmaz, işçi hukuken sahip olduğu haklarından mahrum kalır, işçi işsizlik maaşı alamaz, yeni bir işe girmek isterse giremez çünkü sicilinde kod 46 yer almaktadır ve lekelidir.
İşten Çıkarılan Bir İşçi Nereye Başvurmalı? Haksız yere işten çıkarılan işçinin hakları korunur. Eğer işçi bu haklarını alamadıysa iş mahkemesine başvurmalıdır. Burada iş hukuku uyuşmazlıklarından kaynaklanan davasını ikame etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri