Bebekleri Hıçkırık Tutmasının Nedenleri Bunun sadece bir refleks olduğu da söylenebilir. Ancak bebekleri hıçkırık tutmasının olası sebepleri şöyle sıralanabilir: Karnının çok dolu olması Gazının çıkarılamaması
Bebek hıçkırması, beslenmeye bağlı gelişebildiği gibi kimi durumlarda bebek reflüsüne -diğer adı ile gastroözofageal reflü (GER)- bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
1 yaşından küçük bebekler oldukça sık hıçkırır, bu yüzden muhtemelen en iyi seçeneğiniz onları serbest bırakmaktır. Çoğu zaman, bebeğinizin hıçkırıkları kendi kendine duracaktır. Müdahale etmezseniz ve bebeğinizin hıçkırıkları kendiliğinden durmazsa, doktoruna bildirin.
Yeni doğan bebeklerde hıçkırık, özellikle ilk birkaç ay yoğun bir şekilde seyredebilir. Hıçkırık da tıpkı öksürük ve hapşırma gibi gayet doğal olan yenidoğan bebek refleksleri arasında yer alır. Yavrunuzun yanlış nefes alması ya da hızlı doyması gibi durumlar hıçkırığı tetikleyebilir.
Hızlı doyma ya da yanlış zamanda nefes alma, bebeklerde hıçkırığı tetikleyebilir. Ebeveynlerin zannettiği gibi hıçkırık, bebekleri rahatsız etmez. Bebeklerde görülen bu durum ortalama 7 dakikaya kadar devam edebilir. Bebek doyduktan sonra başlayan hıçkırık aslında bebeğin yediklerini sindirmesini de kanıtlar.
İlgili 42 soru bulundu
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Hıçkıran bebeği dik tutmak gerekmektedir. Bebek emzirmeye rağmen hıçkırmaya devam ederse sırtını belli bir süre dik tutarak kucakta sallamak faydalı olabilir. Bebeğinizin hıçkırığını en aza indirgemek için onu sık aralıklarla ve az miktarda emzirmek işe yarayabilecek bir diğer öneridir.
Bebeğinizin doymadığını anlamanın en iyi yolu, emzirme sonrası uyku süresini kontrol etmektir. Eğer bebeğiniz uyusa bile 5-10 dk içinde yeniden uyanıyor ve ağlamaya başlıyorsa, bu onun henüz doymadığı anlamına gelebilir.
Bebeğin Uykusu
Az uyumak, ellerini emmek açlık belirtileri kesinlikle değil. Bebekler zaten normalde maksimum 50 dakika uyurlar. Memede emerken 10-15dk bile içinin geçmesi bazen onun için yeterli olur. Oysa mama alan bebekler saatlerce uyur.
Bebeğin Doymadığını Düşündüren Durumlar
Bunlar arasından öne çıkanlar; bebeğin emme isteğini sıklıkla tekrarlaması, emme süresini ya kısa ya uzun tutması, parmağını emmesi veyahut ağlamasıdır.
Peki, bir refleks haraketi olan hıçkırık nasıl geçer? Bebek hıçkırmaya başladığında anne onu emzirerek hıçkırığı geçirmeye çalışabilir. Emzirmenin akabinde bebek dik konumda tutulup sırtı sıvazlanarak hçkırığın geçmesi sağlanabilir. Hıçkırık devam ediyor ise bebeğe çok az miktarda su içerilebilir.
Anne karnında bebeğin 4. ayıyla başlayan hıçkırık, özellikle doğumdan sonraki ilk aylarda sıklıkla ve sonrasında 1 yaşa kadar zaman zaman görülür. Hıçkıran bebeği dik tutmak gerekir. Bebeğinizi emzirmenize rağmen hıçkırmaya devam ederse, sırtını belli bir süre dik tutarak kucağınızda sallamanız faydalı olabilir.
Hapşırık, hıçkırık, öksürük: Yeni doğan bebeklerde hapşırık çok sık görülmekle beraber genellikle bir hastalık belirtisi değildir. Bu koruyucu bir reflekstir ve yenidoğanın çevreden burnuna ulaşan yabancı partikülleri atmasına yardımcı olur.
Açlık belirtileri; Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar. Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
Yeni doğan bebekler 2 aylık olana kadar sürekli acıkır ve bunu ağlayarak gösterirler. Bu dönemde mideleri oldukça küçük ve hassastır anne sütü sindirimi kolaydır ve anne sütü alan bebekler 2-3 saat aralıklarla emzirilmeleri gerekebilir. Genellikle huzursuz ve mızmız davranarak açlık hissini belli ederler.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur. 9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Temelde bebeğin özel bir sağlık problemi yoksa karnı tok, altı temizse ve gazı çıkarıldıysa uyuması beklenir. Bebeklerin uykusunu bölen en önemli etken gaz problemidir. Doğru şekilde gazını çıkarmak ve gaz yapmayan yani hava kaçırmayan biberonlar kullanmak gibi önlemlerle bu süreç daha kolay atlatılabilir.
Bebeğin ilk ay en az 600 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 10. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir” diyor.
Bebeğin ağzından sürekli salya akıyor, meme ya da biberonu çıkardıktan sonra rahat bir şekilde uyuyorsa bebeğinizin doyduğu anlamına gelebiliyor. Bebeğin yüzü beslenme sırasında devamlı meme ya da biberondan çekiliyorsa yine bebeğinizin doymuş olabileceği anlamına gelebiliyor.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Bu ise bebeklerde sindirim sisteminin işleyişinin yolunda olduğunu gösterir. Yenidoğan bebeklerde hıçkırık çoğu zaman beslenme sonrası görülür. Bebeğinizin yemek yerken fazla hava yutması ve gazının iyi çıkarılamaması hıçkırık refleksine neden olabilir.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir. İlk 5'inci ayda el-göz koordinasyonu için kitaplardan faydalanabilirsiniz.
6. Ayın Sonunda: Artık bebeğiniz başını dik tutabilmelidir. Değişik sesler çıkarabilmelidir. Muhtemelen bacakları üzerine bir miktar ağırlık verebiliyor olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri