29 Yaş Altı Gelir Vergisi Muafiyeti Nedir? Genç girişimci desteği kapsamında şahıs şirketi açanlar, 3 yıl süre ile 75.000 TL'ye kadar olan gelirleri için gelir vergisinden muaf tutulurlar. Bu durum, 29 yaş altı gelir vergisi muafiyeti olarak isimlendirilir.
Bu destekten faydalanan genç girişimciler 3 vergilendirme dönemi boyunca 150.000 TL'ye kadar gelir vergisinden muaf tutulup, 1 yıl boyunca da SGK(4b) primleri hazine tarafından karşılanmaktadır.
Kendi işini kurmak isteyen ve ilk defa çalışma hayatına atılacak olan 29 yaş altı kişilere sağlanan kolaylıklar, genç girişimci desteğinin kapsamındadır. Kendi işini kuracak olan genç girişimcileri gelir vergisi, Bağ-Kur primi ve stopaj gib ek masraflar bekler. Bu destek, kişilerin giderlerini önemli ölçüde azaltır.
Genç girişimci istisnası ile ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilere vergi avantajı sağlanmaktadır.
Genç Girişimci desteği için vergi dairesine elektronik ortamdan yapılan bir başvuru sonrasında bağlı olduğunuz vergi dairesi size bir yazı verecektir. İlgili dilekçe ile beraber herhangi bir SGK'ya giderek başvuru yapmanız gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Muafiyet tutarında her yıl değişiklikler yapılabilir. Genç girişimcilere destek veren yardım paketi aynı zamanda Bağ-Kur sigorta primlerini de kapsar. 2023 senesinde göre genç girişimcilerin 1 yıl boyunca ödemeleri gereken primi ( Toplamda 41,433, 12 TL, aylık 3,452,76 TL) devlet hazinesi karşılar.
Genç girişimci desteği kapsamında şahıs şirketi açanlar, 3 yıl süre ile 75.000 TL'ye kadar olan gelirleri için gelir vergisinden muaf tutulurlar. Bu durum, 29 yaş altı gelir vergisi muafiyeti olarak isimlendirilir.
Bu şartta dikkat edilmesi gereken husus 29 yaşını hesaplama noktasıdır. Hesaplama net olarak şu şekilde yapılmalıdır: bulunduğumuz yıldan doğum yılınız çıkartılır sonuç 28 ve altı ise istisnadan faydalanabilirsiniz.
Buna göre 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa şahıs şirketi kuran 18–29 yaş arasındaki genç girişimcilere 1 yıl boyunca Bağkur prim desteği sağlanacaktır. Aylık olarak ödenmesi gereken 3.452,76 TL tutarındaki primin devlet hazinesi tarafından karşılandığı bu teşvik 1 yıl ile sınırlandırılmıştır.
Destek programından faydalanmak için yaş sınırı var mıdır? Hayır. Başvuru şartları arasında yaş sınırı bulunmamaktadır.
Genç girişimci desteğinden faydalanabilmek için sağlanması gereken bazı kriterler mevcut. 18-29 yaş arasında olmak ve 30 yaşından gün almamış olmak, 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren Bağ-Kur'dan ilk defa faydalanacak olmak, daha önce herhangi bir şirket açmamış veya ortak olmamış olmak.
5-Sigortalının vergi mükellefiyet başlangıcı itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olması şarttır.
Kazanç İstisnası Yararlanma Süresi
Genç Girişimci kurulduğu tarihten itibaren üç dönem boyunca kazanç istisnasından yararlanır. Her dönem için 75.000 TL kazanç istisnasına tabidir. Önceki dönem kullanılmayan kazanç tutarı bir sonraki yıla devretmez.
Teknik lise mezunları ve genel liselerden birinden mezun olup ön lisans seviyesinde mesleki ve teknik öğrenim görenler ile meslek lisesi mezunu olup alanı dışında bir meslek dalında ön lisans eğitimi görenlere mesleğinde en az 1 yıl çalıştıktan sonra "İşyeri Açma belgesi" verilir.
Genç Girişimci Desteği ile İlgili Kanun Maddesi
Bu doğrultuda, 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa şahıs şirketi kuran 18-29 yaş arasındaki genç girişimcilere 1 yıl boyunca Bağ-Kur prim desteği sağlanacaktır.
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlamış ve 35 yaşını doldurmamış girişimci esnaflara, KOSGEB tarafından onaylanan projelerini Bankamıza sunmaları durumunda azami 300.000 TL ve 5 yıla kadar vadeli Genç Girişimci Kredisi, imkânı sunulmaktadır.
KOSGEB Genç Girişimci Desteği'nden faydalanmak için belli yaş sınırlarını karşılamak gerekiyor. Bu yaş sınırı ise başvuru tarihinden itibaren 18 yaşından gün alınmamış ve 30 yaşını doldurmamış olunmasıdır. Yani, 18-29 yaş arasındaki şartları karşılayan herkes KOSGEB Genç Girişimci Desteği'nden faydalanabiliyor.
Vergi İndirimin hesaplanacağı tarih itibarıyla vergi aslı ve vergi cezaları (vergi ziyaı cezası, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları) toplamı 1.000 Türk lirasının üzerinde ise indirimden yararlanamaz.
Not: Genç girişimci yazısını interaktif vergi dairesi üzerinden de talep edebilirsiniz. E-devlet şifrenizle interaktif vergi dairesine buradan giriş yaparak ilgili süreçleri takip ederek genç girişimci şartlarını taşıyıp taşımadığınızı belirten yazı talebinde bulunabilirsiniz.
Girişimcilik, Büyüme ve Uluslararasılaşma, İşletme Geliştirme, Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek, Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri, KOBİ Finansman, İŞGEM/TEKMER Destekleri, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme, AR-GE gibi programlarla hizmet sunar.
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ni tamamlayan 35 yaşını doldurmamış girişimciler için azami kredi limiti 300 bin TL'dir. En az 1 yıllık ustalık belgesine sahip ve ilgili meslek kolunda son 1 yıl içinde işletme kuran girişimciler için azami kredi limiti 500 bin TL'dir.
Genç Girişimci Programı ile Türkiye İş Bankası ve Üretken Akademi iş birliğinde Türkiye genelinde 15-30 yaş arasındaki bireyler online olarak girişimcilik eğitimi, mentorluk ve iş dünyasına erişim fırsatı elde ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri