Yaptığımız araştırmalar ve istişareler sonrasında; Amerika'dan gelen kuru fasulyenin Avrupa'da yaygınlaştıktan sonra Anadolu'ya geldiğini görüyoruz. Her ne kadar “milli yemek” olarak görülse de kuru fasulye, 18. yüzyıldan sonra Türk mutfağına girmiş bir yemek.
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.
Kuru fasulye, Türk mutfağında pişmiş bir fasulye yemeğidir. Başta beyaz fasulye ve zeytinyağı ile yapılır ve neredeyse her zaman soğan ve domates salçası kullanılır. Bazen başka sebze veya et de eklenebilir. Kuru fasulye pirinç pilavı veya bulgur pilavı ile birlikte servis edilir.
Fasulye dünya üzerinde ilk kültüre alınan ürünlerden biridir. Tayland arkeologları tarafından bulunan fasulye ile ilgili ilk kanıtlar M.Ö 9.000'li yıllara kadar inmektedir. Dünyanın bir başka kıtasında bulunun Meksika ve Peru yerli halkının M.Ö. 7.000'li yıllara fasulye yetiştirdiğine ait kanıtlar bulunmaktadır.
İngiltere'de kahvaltı
İngilizler ilginç bir şekilde kahvaltıda sucuk benzeri et ürünleri yemeyi çok seviyorlar. Kahvaltı tabaklarında ayrıca yumurta, mantar ve bir de sürpriz bir yemek var: Kuru fasulye!
İlgili 22 soru bulundu
Dünya üzerinde en önemli taze fasulye üretimini gerçekleştiren ülke Çin'dir. Ülkemiz ise Çin'in ardından ikinci sırada taze fasulye üretiminde yer almaktadır. Karadeniz bölgesi ise Türkiye'de en çok taze fasulye üreten birinci bölge olarak kayda geçmiştir.
Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi... ERZURUM - İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Asya'da Amerika'nın keşfinden sonra fasulye bilinen bir ürün olmuştur. 1492 yılında Kristof Kolomb'un keşfinden sonra İspanyol gemiciler tarafından Avrupa'ya getirilen fasulye Avrupa'da ilk kez 1542 yılında TRAGUS ve FUSCHS daha sonra GERARD tarafından tanımlanmıştır.
Yaptığımız araştırmalar ve istişareler sonrasında; Amerika'dan gelen kuru fasulyenin Avrupa'da yaygınlaştıktan sonra Anadolu'ya geldiğini görüyoruz. Her ne kadar “milli yemek” olarak görülse de kuru fasulye, 18. yüzyıldan sonra Türk mutfağına girmiş bir yemek.
Son günlerde fiyatında yaşanan artışla gündemimizde olan kuru fasulye, vaz geçilmez kış yemeğimizdir; üstelik kuru-pilav ikilisi milli yemeğimiz ilan edilmiştir… Hiç düşündünüz mü, neden? Yanıtı sadece 50 yıl öncesinde gizli ve ilk kez bu yazıda okuyacaksınız! topraklarda fasulye tüketilmiştir.
Türkiye'nin milli yemeği kuru fasulyesiyle ünlü Rize'nin Çayeli ilçesinde bu lezzet, Çayeli Ticaret Sanayi Odası tarafından coğrafi işaret belgesi alınarak tescillendiFasulye yetiştirilmeyen Çayeli'nde bu yemeğe Erzurum'un İspir ilçesinden getirilen fasulye tat katıyor Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sarı: ...
Zeytinyağlı fasulye nerenin? Fasulye daha çok Karadeniz Bölgesi'nde, Akdeniz Bölgesi'nde ve İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Trabzon yöresine aittir.
Açıklama. 'Muza' Fransız fasulyesi, orta erkenci bir cüce çeşididir. Kompakt, 40-55 cm boyunda çalılar halinde büyür ve güçlü bir kök sistemi geliştirir. Bu çeşit, hem bitkilerin hem de baklaların mükemmel sağlığı ile öne çıkar ve hem amatör hem de endüstriyel kültürlerde mükemmel sebze yetiştirmenize olanak tanır.
Yeni Yunanca fasúlia φασούλια sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Yeni Yunanca fasúli φασούλι "malum sebze, phaseolus vulgaris" sözcüğünün çoğuludur. Bu sözcük Eski Yunanca phásēlos φάσηλος "baklagillerden ufak taneli bir bitki, fiğ, vicia sativa" sözcüğünden evrilmiştir.
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Anadolu ağzında ve Modern Türkçe'de bakla sadece özel bir tür için kullanılırken Doğu Karadeniz'de fasilya (Trabzon), fasulye (Trabzon ve Rize), fasulya, fasile (Ordu ve Giresun), bakla, pakla, lobya veya lobiya olarak adlandırılmaktadır.
Hüsrev - Rize
Rize Çayeli kuru fasulyesiyle ünlü bir ilçemiz. Buranın en ünlü mekanlarından biri olan Hüsrev de, kuru fasulye denince Türkiye'de ilk akla gelen mekanların başında geliyor.
İspir fasulyesi veya İspir kuru fasulyesi, Erzurum'un İspir ilçesine özgü bir fasulye türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Fasulyenin toplandığı eylül ayında her yıl İspir Panayırı kutlanır. Çayeli kuru fasulyesi, İspir fasulyesi kullanılarak yapılır.
Bu kelimenin TDK sözlüğüne göre yazılışı ise, fasulye şeklindedir.
Maş fasulyesi her ne kadar Asya kökenli bir bitki olsa da, ülkemizde de yetişmekte ve yetiştirilmektedir. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da ya da Akdeniz bölgesinin Toros Dağları'na yakın olan kısımlarında yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Türkiye, 2020 yılı dünya üretim sıralamasında 19'uncu, verim sıralamasında ise 12'inci sırada yer almaktadır.
Yaklaşık olarak 80 çeşit fasulye türü bulunmakla beraber belli başlı türleri lezzetli kabul edilmektedir.
- Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri