Şu anda mücavir alan içerisindeki 2B arazileri için 3 yıllık bir taksitlendirme söz konusu. Mücavir alan dışındakiler için 4 yıllık bir taksitlendirme söz konusu. Bu taksitlendirmeler faizsiz. Amacımız, vatandaşın kolay bir şekilde bu 2B alanlarını tekrar mülkiyetine geçirmesi.
Satış bedeli peşin veya taksitli ödenebilir. Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi hâlinde %20, en az yarısının ödenmesi hâlinde %10 oranında indirim uygulanır ve bu bedellerin, idarece yapılan tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde hak sahibince ödenmesi gerekir.
2B arazi hak sahiplerine direkt olarak satılmaktadır. Arazi bedeli yüzde 70 oranında belirlenmekte olup, komşu sınır ve belediyelerin içerisinde bulunanlar 2000 dışında yer alanlar ise 1000 TL şeklinde başvuru ücreti ödemektedir.
2B Arazisi Başvuru ücreti
2B araziler hak sahiplerine doğrudan satılmaktadır. Arazinin bedeli %70 oranında belirlenir. Yani komşu sınır ve belediyelerin içerisinde yer alanlar 2.000 TL, bu sınırların dışarısında yer alan ise 1.000 TL şeklinde başvuru ücreti alınmaktadır.
Taksit süresinin sonuna kadar ödenmek kaydıyla taksitlerden ikisinin vadesinde ödenmemesi yükümlülüklerin ihlali anlamına gelmeyecek. Vadesinde ödenmeyen taksit tutarlarına gecikme zammı uygulanacak. Ödemeler, defterdarlık muhasebe müdürlükleri, mal müdürlükleri ve belirlenecek bankalara yapılabilecek.
İlgili 35 soru bulundu
Söz konusu sebepler doğrultusunda 2/B Araziler tapuya kaydedilmediği müddetçe Hazine malı sayıldığı ve tapuda hazine adına kayıtlı olduğu için. Hak sahipleri hakkında haciz şerhi konması ve haczedilmesi mümkün olmayacaktır. Zira borçlunun mülkiyetinde olmayan bir malvarlığın haczi kabil değildir.
… yurda getirmekle yükümlü oldukları kıymetlerin rayiç bedelinin yüzde beşi kadar idarî para cezasıyla cezalandırılırlar.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
2B sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığı, en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. 2B arazi sorgulama işlemleri e – devlet uygulaması üzerinden yapılabilmektedir.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Türkiye sınırları içerisinde yer alan ve kadastro işlemi yapılarak orman vasfını yitirdiği belirlenen alanlara 2B arazisi denir. 2B arazisi, ismini ilgili olduğu yasadan alır (Orman Kanunu, 2. madde, B bendi) ve bu yasa, devlet tarafından düzenli olarak güncellenerek resmi yayınlarca vatandaşlara sunulur.
2022 yılının nisan ayında 2/B ve Hazineye ait tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. Bakanlık açıklamasında vatandaşlara, herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için başvurularını yapma çağrısında bulunuldu.
Türkiye'de, 2B arazileri özel mülkiyete açılmıştır. Bu araziler, kişilere satış veya kiralama yoluyla devredilebilir. Dolayısıyla 2B arazilerinin hak sahipleri, araziyi satın alan ya da kiralayan kişiler ve kuruluşlar olabilir.
Hazineye ait tarım arazilerini 31 Aralık 2019'dan önce üç yıl süreyle kullanan çiftçilerimize, ödedikleri ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralayacağız.” Yapılan yeni düzenlemeyle; 2/B ve tarım arazilerinin hak sahiplerine satışında başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılıyor.
Türkiye Finans 2B Finansmanı; ipotek teminatı karşılığında, satın alınacak arazinin peşin satış bedelinin %100'ü kadar finansman desteği sağlar.
Bu nedenle, 2B arazisine prefabrik ev inşa etmek isteyen kişiler, ilgili yönetmelikler ve yerel yönetim kuralları çerçevesinde gerekli izinleri alarak bu işlemi gerçekleştirebilirler.
2B arazilerinin satın alınması için defterdarlık, Ziraat Bankası şubeleri veya mal müdürlüklerine başvurulur. Bunu yanı sıra 2B arazisi satın almak isteyen kişiler Ziraat Bankası'nın internet bankacılığı şubelerinden de başvurularını yapabilirler.
2B Arazisine Ev Yapılır Mı? Orman köylüsü dışında üçüncü şahıslara satışı yasak olan 2B arazilerine ev yapılabilir. Kadastro işlemi yapılan ve orman alanlarından çıkarılan 2B arazilerini yalnızca oradaki köylüler almaktadır. Köylülerin temel ihtiyaçları ise devlet tarafından itina ile karşılanmaktadır.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Böyle bir durumda karara varılan taraf malın, tapuda beyan edilen tutarı üzerinden %4 oranında tapu harcı ödemek zorundadır. Örnek verecek olursak, satışı yapılacak olan malın değeri tapuya 400 bin TL olarak bildirilmiş ise iki tarafın da 8.000 TL tapu harcı ödemesi gerekir.
Ancak 31 Ekim'de son bulacak tapu harç indirimiyle ise bu oran hem alıcı hem de satıcı için toplam yüzde 3 olarak belirlenmişti. Örneğin 500 bin TL'lik evin tapu harcı ödemesi şu anda 7 bin 500 TL. Kentsel dönüşümle yapılan binalardan alınan daireler için bu tutarın geri ödemesi mümkün görünüyor.
Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir.
vatandaşlardan istenen Emlak Rayiç Değeri / Rayiç Değer Belgesini, Belediyeye gelmeden alabilecekleri bir altyapı oluşturuldu. Emlak Rayiç Değeri Belgesi E-Devlet Kapısı'ndan Alınabilecek.
213 numaralı Vergi Usul Kanununun 266. maddesinde “Rayiç bedel, bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satım değeridir.” şeklinde tanımlanmıştır. Valiliklerin atadığı komisyonlar tarafından belirlenen rayiç bedeli, gayrimenkulün güncel piyasa koşullarındaki en düşük değerini belirtir.
Satış işlemi rayiç bedel üzerinden değil gerçek bedel üzerinden yapılır ve gerçek bedelin beyan edilmesi zorunludur. Ancak tapu işlemleri rayiç bedelin altında gerçekleştirilemez. Tapu işlemleri gerçekleştirilirken satış bedelinin binde 20'si tapu harcı olarak alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri