Elma karbonhidratlı bir yapıya sahip, lifli bir meyvedir. Yapısında bulunan pektin ve sorbitol nedeniyle gaza, şişkinliğe ve özellikle bebeklerde ishale neden olabiliyor. Bu nedenle yemeklerle birlikte yenmemesi, öğün veya ara öğün olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor.
✓ Uyumadan önce yenen elma, sindirimi düzenler, mideyi rahatlatır ve rahat uyumanızı sağlar. ✓ Biraz ekşi olan yeşil elma, midedeki bulantıyı alır ve midede asit dengesini düzenler. ✓ Gastrite bağlı olan mide yanmasını hafifletir.
Bağırsaklarınızda şişkinlik gibi sindirim sorunlarını önlemeye yardımcı olan iyi bakteriler vardır ve araştırmalar elmaların (özellikle organik elma) sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu koruyabildiğini göstermektedir. Elmalar, bir prebiyotik olan çözünür lif türü pektini içerir.
Mide gazına iyi gelen şeyler şu şekildedir: Fasulye, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, elma, şeftali, erik, tam buğday ve kepek, enginar gibi besinler mide de gaz oluşumuna neden olur. Yüksek lifli gıdalardan uzak durmalıyız.
Günde bir ya da iki elma yiyebilirsiniz. Daha fazlası içerdiği lif nedeniyle şişkinlik ya da kabızlık gibi sindirim sorunlarını tetikleyebilir. Ayrıca karbonhidrat açısından zengin olduğu için kan şekerinizin aniden yükselmesine veya kilo almanıza neden olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Elma karbonhidratlı bir yapıya sahip, lifli bir meyvedir. Yapısında bulunan pektin ve sorbitol nedeniyle gaza, şişkinliğe ve özellikle bebeklerde ishale neden olabiliyor. Bu nedenle yemeklerle birlikte yenmemesi, öğün veya ara öğün olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Akşam elma yemenin mideye zararı yoktur ve kilo aldırma özelliği de yoktur. Elma ve bitki çayı ya da elma ve yoğurt ile öğün yapabilirsiniz.
Nane. Sindirim sistemindeki kaslarda spazm ve kasılmaları engelleyen, aynı zamanda gazın atılımını da kolaylaştıran nane mide şişkinliğine en ideal çözümlerden. Kullanımı da oldukça basit. İster nane yapraklarını çiğneyin, isterseniz aktardan aldığınız nane çayından günde 2-3 bardak tüketin, karar sizin.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Günde 3 adet elma yemenin kötü kolesterol oranını düşürürken, iyi kolesterol oranını da 4 kat arttırdığı belirtiliyor. Her türlü hastalığa iyi gelen elmanın, ihtiva ettiği organik asitler, soda ve fosfor ile beyin, karaciğer ve mideye son derece faydalı olduğu belirtildi.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Düşük kalorisi sayesinde kilo vermeyi kolaylaştıran yeşil elma, ödem atılmasını da sağlar.
Elma bazı kişilerde yan etki olarak alerjiye neden olabilmektedir. Uzmanlar elma alerjisi belirtilerini şöyle bildiriyor; ishal, kusma, midede şişkinlik, ciltte kızarma ve kaşıntı, ağız bölgesinde uyuşma ve karıncalanma. Elma sağlıklı karbonhidratlar, lif ve diğer besin maddelerince zengin bir meyvedir.
Sabahları aç karnına tüketeceğiniz yeşil elma vücudun ihtiyaç duyduğu şeker miktarını azaltıyor ve vücudu şeker hastalığına karşı koruyor.
Sindirimi Kolaylaştırır
Elma, sindirim sisteminde yer alan faydalı bakterilerin çalışmasını sağlar. Bu sayede sindirim kolaylaştığı gibi sistem daha sağlıklı çalışabilir.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Ödem ve şişkinliğe sebep olur
Günde 4 fincandan fazla çay içip 2 litreden az su tüketirseniz vücudunuzda ödem ve şişlik tehlikesi sizi bekliyor olacaktır.
Artan su alımı ve fiziksel aktivite kabızlığa karşı etkili olabilir. Probiyotik takviyeleri, bağırsaktaki bakteri ortamını iyileştirdiği için gaz ve şişkinlik semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Şişkinlik ve gaz sıkışması ayrıca sindirim sistemindeki kasların işlevinin değişmesinden de kaynaklanabilir.
Çilek ve yaban mersini, kuru kayısı ve erik de lif içeren meyveler olarak, şişkinliğe karşı etkili ve sindirim sisteminin temizlenmesine yardımcı oluyor.
Gaz ve hava
Her insan yerken veya içerken hava yutar. Ancak bazı insanlar, çok hızlı yemekten ya da içmekten, sakız çiğnemekten ve sigara içmekten daha fazla hava yutarlar. Geğirmek, yutulan havanın vücuttan çıkmasının bir yoludur. Gaz birikimine ek olarak, havanın vücuttan atılamaması da mide şişkinliğine neden olur.
6. Yoğurt. Yoğurt tükettiğinizde probiyotik içerdiği için midenize yardımcı olabilir… Ancak şeker yönünden yüksek meyveli yoğurtlar tükettiğinizde bu gaz ve şişkinliğe sebep olabilir.
Fazla elma yemenin fazla meyve şekeri alacağınızı düşünürsek kilo almanızı sağlayabilir. Bunun haricinde elmanın herhangi bir zararı şu an için yoktur.
Araştırmalara göre günlük diyetinize elma eklemek sağlığınızın çeşitli yönlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından oldukça zengin olan elma, tam bir doğal ilaçtır. Beslenmenin güç merkezi olarak nitelendirilmesinin sebebi ise bağışıklık sistemini dengelemesidir.
Lif bağırsak faaliyetlerini düzenler ve sindirim sisteminin çok daha hızlı ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Aynı zamanda şeker oranı düşük bir meyve olan elma, aç karnına yendiği takdirde kilo vermenize yardımcı olur. Kırmızı ve yeşil elma tokluk hissi verdiği için ara öğünlerde de sıklıkla tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri