2B arazilerinin satın alınması için defterdarlık, Ziraat Bankası şubeleri veya mal müdürlüklerine başvurulur. Bunu yanı sıra 2B arazisi satın almak isteyen kişiler Ziraat Bankası'nın internet bankacılığı şubelerinden de başvurularını yapabilirler.
Üzerinde Kimler Hak Sahibi Olabilir? 2B arazi, orman niteliği olmayan alanlara verilen bir isimdir. Arsa ve bölgenin kişiye ait olup, orman dışında kalan yerdir.
Hak sahipleri tarafından 2B'li arazinin alınması halinde Hazine tarafından genel hükümlere göre satışı gerçekleştirilebilecektir. Ayrıca kullanıcı veya muhdesat sahibi olarak belirlenen hak sahibi kişiler, 2B'li araziye ilişkin satın alma hakkını noter huzurunda düzenlenecek muvafakatname ile haklarını devredebilirler.
Türkiye sınırları içerisinde yer alan ve kadastro işlemi yapılarak orman vasfını yitirdiği belirlenen alanlara 2B arazisi denir. 2B arazisi, ismini ilgili olduğu yasadan alır (Orman Kanunu, 2. madde, B bendi) ve bu yasa, devlet tarafından düzenli olarak güncellenerek resmi yayınlarca vatandaşlara sunulur.
2B arazi tapusuna sahip olan köylülerin su, elektrik, doğalgaz ve telefon gibi temel tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmaktadır. 2B arazisi satın almak isteyen kişilerin deftarlıklara ve mal müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışıyla ilgili rayiç bedeller kısmen açıklandı. Tutar dönüm başına 100 ila 750 bin lira arasında değişiyor. Buna göre tarım arazilerinin yüzde 10'u, tarım dışının ise yüzde 20'si peşin ödenebilecek. Kalan miktar 72 ayda taksitle ödenebilecek.
2022 yılının nisan ayında 2/B ve Hazineye ait tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. Bakanlık açıklamasında vatandaşlara, herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için başvurularını yapma çağrısında bulunuldu.
2B araziler Türkiye genelinde en fazla Kocaeli, Mersin, Antalya ve Yalova bölgelerinde yer almaktadır. Türkiye'de bulunan 2B araziler genellikle orman köylüsü dışında yer alan üçüncü şahıslara satılmamaktadır. Bu satışlar Anayasanın ilgili maddelerince yasaklanmıştır.
6292 sayılı kanun kapsamındaki 2B araziler için finansman desteği alabilir, geri ödemelerinizi 60 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
Bu nedenle, 2B arazisine prefabrik ev inşa etmek isteyen kişiler, ilgili yönetmelikler ve yerel yönetim kuralları çerçevesinde gerekli izinleri alarak bu işlemi gerçekleştirebilirler.
Hazineye ait tarım arazilerini 31 Aralık 2019'dan önce üç yıl süreyle kullanan çiftçilerimize, ödedikleri ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralayacağız.” Yapılan yeni düzenlemeyle; 2/B ve tarım arazilerinin hak sahiplerine satışında başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılıyor.
Hazine arazisi satın almak istiyorsanız bu süreç, Defterdarlık Emlak Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü ya da Mal Müdürlüğüne dilekçe vermeniz ile başlar. Arazi, il sınırlarında ise Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğüne; ilçe sınırları içindeyse de Mal Müdürlüğüne dilekçe verilir.
Hazinenin payı %40'tan fazla ise satış yapılamaz. Hazinenin payına düşen kısım uygulama imar planı bulunan bir yerdeyse 400 metre² den büyükse ya da imar planı bulunmayan bir yerdeyse ve 4000 metre² den büyükse yine ihalesiz satılamaz.
Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
Bunun yanında yaşadığınız şehirde bulunan Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gidip fiziksel olarak da bu araştırma işlemini gerçekleştirmeniz mümkün. Bu sorgulama sonucunda arazinin devlete mi, vakfa mı, yoksa bir kişiye mi ait olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Konuya ilgili kişi ve kurumlara hukuki destek verilmektedir.
Satış bedeli, taşınmazın rayiç bedelinin %50'sidir. Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilir. Satış bedelinin taksitle ödenmesi halinde, bu bedelin yüzde onu yapılacak yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenir. Kalanı ise, en fazla beş yılda on eşit taksitle ödenir.
2B arazilerinin tapusu bulunmaktadır. Bu arazilerin tapu işlemleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Satış bedeli ödendikten ve gerekli sözleşme imzalandıktan sonra tapu işlemlerine geçilebilir. Başvuru sırasında gerekli belgelerin ilgili kuruma sunulması istenecektir.
Tapu Niteliğinin Mesken Olarak Geçmemesi
Konut kredisi çekebilmek için alınacak konutun niteliğinin mesken olarak geçmesi gerekmektedir. Arsa, dükkan, depo vb. niteliklere sahip tapulara konut kredisi verilmemektedir. Ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri ev alırken nelere dikkat edilmeli sayfamızdan edinin.
Taksitli ödemelerde bedelin; % 10'u peşin ödenecek, kalanı Belediye ve mücavir alan sınırları içerisindeki taşınmazlar için 3 yıl içinde 6 eşit taksitle faizsiz olarak, Belediye sınırları dışında ise 4 yıl içinde 8 eşit taksitle faizsiz olarak ödenebilecektir.
Diğer yandan 2012 yılında çıkarılan bir yasa ile 2B olarak adlandırılan ve orman niteliğini yitirdiği için orman sınırları dışarısına çıkarılan alanların orman köylüsü olmayan gerçek ve tüzel kişilere satışı olanaklı hale getirilmiştir.
MADDE 30 – (1) 2/B uygulamalarında belde, mahalle veya köy sınırları esas alınmak suretiyle çalışma yapılır. (2) Bir belde, mahalle veya köyde başlatılan çalışmalar o belde, mahalle veya köyün sınırları içinde kalan bütün Devlet ormanlarını kapsayacak şekilde ve eksiksiz olarak yapılır.
Evet, 2B arazisi miras yoluyla devredilebilir. Bir kişi vefat ettiğinde 2B arazisi mirasçıları arasında paylaştırılabilir. Mirasçılar, tapu müdürlüğüne başvurarak miras işlemlerini başlatabilirler.
6292 sayılı Kanun'un 12. maddesi, belediye sınırları dışındaki Hazine arazilerinin işgalcilerine, paydaşlarına ve kiracılarına satışını düzenlemektedir.
Yapılacak orman kadastrosu sonucunda, orman olmadığı gerekçesiyle orman dışında kalan eski tapulu ya da tapusuz taşınmazlar kadastro sonucu tapuya bağlanacak.
Tarımsal, ticari, spor ve sosyal nitelikli vb. diğer amaçlarda kullanılmak amacıyla, talep sahibi tarafından; kiralama amacını içeren bir dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat edilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri