Borçlar Kanunu Tasarısında sebep sorumlulukları, hakkaniyet sorumluluğu, özen sorumluluğu ve tehlike sorumluğu olarak düzenlenmektedir. Özen sorumluluğu da, adam çalıştıranın sorumluluğu, hayvan bulunduranın sorumluluğu ve yapı malikinin sorumluğu olarak üçe ayrılmıştır.
Sebep Olması
TBK.md.71/1 hükmüne göre: “Önemli ölçüde tehlike arz eden bir işletmenin faaliyetinden zarar doğduğu takdirde, bu zarardan işletme sahibi ve varsa işleten mü teselsilen sorumludur.” Madde metninden anlaşıldığı üzere, her işletmenin tehlike sorumluluğu esasına göre sorumlu tutulabilmesi mümkün değildir.
Borçlar Kanunu ve Medeni Kanunda sayılan başlıca olağan sebep sorumluluğu halleri; adam çalıştıranın (BK. m. 55), bina ve diğer yapı eseri malikinin (BK. m. 58), hayvan bulunduranın (BK. m. 56), ev başkanının (MK m. 369) ve taşınmaz malikinin sorumluluğudur (MK. m. 730).
sorumluluk, gerçek olmayan vekaletsiz iş görmeden doğan sorumluluk ile fedakârlığın denkleştirilmesi ilkesine dayalı sorumluluk olmaksızın “kusur sorumluluğu” ve “kusursuz sorumluluk (sebep sorumluluğu)” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi 'mesuliyet' şeklinde tanımlanmaktadır. Sorumluluk İki ana başlık Altında Toplanabilir. 1)Geriye Doğru Sorumluluk: Zamir her zaman tekildir. 2)İleriye Doğru Sorumluluk: Zamir Çoğul olabilir.
SORUMLULUK : Sorumluluk kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur. Örneğin; öğrencilerin dersi dinleme, okul araç gereçlerini düzenli kullanma, başkalarının hakkına saygı duyma, yaşadığı çevreyi temiz tutma vb. sorumlulukları vardır.
Sorumluluğun Şartları:
a) Bir zarar doğmuş olmalıdır. b) Zarar trafik kazasından doğmalıdır. c) Kaza ve zarara motorlu bir araç sebep olmalıdır. d) Zarar ile motorlu araç arasında uygun illiyet bağı bulunmalıdır.
Kusursuz sorumluluk halleri, TBK 65. madde ve devamında düzenlenmiştir. Bu durumlar, hakkaniyet sorumluluğu, özen sorumluluğu ve tehlike sorumluluğudur. Bu hallerin ortak noktası, zararın meydana gelmesinde kişinin doğrudan bir eyleminin bulunmaması ve esas olarak bir şeye sahip olması veya bir statüde bulunmasıdır.
Kusursuz sorumluluk türlerinden biri olan olağan sebep sorumluluğuna ilişkin 818 sayılı Borçlar Kanununun 55 inci maddesi iki fıkra, Tasarının 65 inci maddesi ise, dört fıkra hâlinde düzenlenmiştir.
Türk Borçlar Kanunu'nda tüm özel hukuk sorumluluğunun kurucu unsurları düzenlenmiştir. Bunlar, zarar verenin kusuru (kusur), hukuka aykırı fiil (hukuka aykırılık), hukuka aykırı fiil ile başkasına zarar verme (zarar), hukuka aykırı fiil ile zarar arasında uygun nedensellik bağı (nedensellik bağı) olarak sıralanabilir.
Olağan sebep sorumluluğu halleri arasında da kurtuluş kanıtı getirme olanağının bulunmadığı sorumluluk halleri vardır ki bunlar ağırlaştırılmış sebep sorumluluğu olarak adlandırılır. Bunlar bina ve inşa eseri sahibinin sorumluluğu ile üreticinin sorumluluğudur.
Birden fazla kişinin, bir borç veya zararın tamamının ödenmesi sorumluluğundan, zincirleme şeklinde ve tek başına sorumlu olması haline müteselsil sorumluluk adı veriliyor.
3) Tehlike sorumluluğu: Tehlikeli bir işletmeye sahip olan ya da tehlikeli bir faaliyet yürüten kişilerin meydana gelen zararlardan ağır sorumluluğunun olduğu bir kusursuz sorumluluk halidir. Ağır sorumlulukla kastedilen sorumluluktan kurtuluşun hiç olmaması veya çok az olmasıdır.
Sebepsiz zenginleşme; 1- Bir edimin (ödeme mükellefiyeti olan şeyin) ifasıyla veya başka bir yolla, 2- Bir zenginleşmenin, 3- Geçerli bir sebebe dayanmaksızın, 4- Başkasına ait şeyler (veya başkasının fakirleşmesi) 5- sayesinde gerçekleşmektedir.
İdarenin kusurlu sorumluluğunun şartları ise idarenin bir fiili, kusur, zarar ve illiyet bağının bulunmasıdır. İdarenin kusurlu sorumluluğu açısından hizmet kusurunun mev- cudiyeti gereklidir.
Bu kusurun ağır kusur olmasına gerek de yoktur. İdare ister hafif kusurlu olsun, ister ağır kusurlu olsun, kişilere uğrattığı zarar sebebiyle sorumlu olacaktır. Bahsettiğimiz hizmet kusuru üç şekilde meydana gelir:Hizmetin kötü işlemesi,hizmetin geç işlemesi ve hizmetin hiç işlememesi.
İdarenin yani Devletin davranışı ile meydana gelen zarar arasında bir nedensellik bağının bulunması durumunda, kusur şartı aranmaksızın, İdarenin sorumlu olması gündeme gelmektedir. Buna “kusursuz sorumluluk” adı verilir.
Tehlike sorumluluğu öngören genel hüküm, ya “yürütülen faaliyetin tehlikeli olması” ya da “faaliyetin yürütülmesinde ihtiyaç duyulan nesnelerin tehlikeli olması” esasına dayanmaktadır.
Sorumluluk, kişinin hukuk kurallarının icaplarına uygun davranma imkan ve iktidarının bulunmasına rağmen, aykırı hareket etme yönünde bir tercihte bulunması ve bu tercih doğrultusunda hareket etmesi halinde söz konusudur. Ceza sorumluluğu, ancak gerçek kişiler bakımından söz konusudur.
Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi. Örnek 1. Bir öğrencinin zaman zaman birçok sorumluluğu olduğu görülmektedir. Ödev yapmak, derse zamanında girmek ve daha birçok durum öğrencinin sorumlulukları arasında bulunmaktadır.
Sorumluluk veya hesap verebilirlik, etik ve yönetim açısından cevap verebilirlik, suçlanabilirlik, sorumluluk ve hesap verme beklentisidir. Yönetişimde, hesap verebilirlik, "eylemlerinden dolayı hesaba çekilmek" temel tanımının ötesine geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri