Tavan Boyası Nasıl İnceltilir? Tavan boyaları %15 oranında su ile inceltilir aynı zamanda tavan boyasına su katılır mı sorusunun da cevabıdır. Örnek olarak 3 kilo tavan boyasına ne kadar su katılır 640 ml su eklenir..
Tavan boyaları ambalajları açısından 0.5 litre, 1.9 litre, 5.4 litre, 9.4 litre, 10.8 litrelik paketlerde satışa sunulur. Yukarıda belirtilen ölçülerdeki tavan boyaları % 10 veya %15 kadar su ilavesi yapılarak inceltilir. % 10 ile kapatma gücü daha yüksek, % 15 su ilavesi ile kapatma gücü bir parça daha seyrek olur.
"Tavan boyası sulandırılır mı?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Tavan boyasını kullanmadan önce su ile inceltmek gerekir. Tavan boyası inceltme işlemi için içine %15 oranında su katılır.
Uygulama sırasında ortam ve yüzey sıcaklığı 5-30°C arasında olmalıdır. Su ile hacimce %15-20 oranında inceltilir.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, boyanın rengidir. Açık renkli boyalarda 2.5 litrelik bir boya kutusuna yarım litre kadar su yetebilir ancak koyu renkli bir boya kullanıyorsanız bu ölçü fazla gelecektir.
Piyasada bulunan boyalar standart 2,5 litre, 7,5 litre ve 15 litre olarak satılmaktadır. Buna göre 2,5 litrelik standart bir duvar boyası 10-15 M² alanı kaplayabilir. 7,5 litrelik bir boya 20-30 m²'lik bir alanı boyar. 60 ila 90 M² yüzeyler için 15 Litre standart boyaya ihtiyacınız olacaktır.
Tavan Boyası için Gerekli Malzemeler
Boyama işlemi için tavan malzemeleri; merdiven, naylon bir örtü, maskeleme bandı, boya tepsisi, fırça, tavan rulosu, macun ve macun bıçağı olarak sayılabilir. Naylon örtüyü yere sererek zemini koruyabilir, maskeleme bandı ile duvar ve tavanın kesiştiği kısımları kaplayabilirsiniz.
Boyama işleminde rahat bir uygulama yapmak istiyorsanız, rulo ve fırçaya fazla boya alıp ta sağa sola damlatmak istemiyorsanız, mutlaka boya eleği kullanınız. Boya eleği boya kovasına daldırıldıktan sonra rulo ve fırça elek üzerinde gezdirilmek sureti ile istenilen miktarda boya alınması sağlanır.
Tavan Boyası Nasıl İnceltilir? Tavan boyaları %15 oranında su ile inceltilir aynı zamanda tavan boyasına su katılır mı sorusunun da cevabıdır. Örnek olarak 3 kilo tavan boyasına ne kadar su katılır 640 ml su eklenir..
Eğer işlemler nispeten sıcak bir havada yapılmış ise tek katın kuruma süresi yaklaşık olarak 2,5 ile 3 saat aralığında olmaktadır. Aynı şekilde ilki kuruduktan sonra ikinci kat çıkılmış ise bir sonrakine geçmeden önce de en az ortalama 2,5 ile 3 saat arası bekleme süresi ilave edilmelidir.
Kuruma Süresi Katlar arası bekleme süresi min 2 saattir.Tam kuruma süresi min.24 saattir. Yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir.
Bundan ötürü genellikle kaç metrekarelik alana uygulama yapılacak ise o kadarlık boya satın alınması için gerekli planlamanın yapılması gerekmektedir. Bu duruma örnek olarak 1 kg boya ile kaç m2 boyanır sorusunun cevabı iç cephede yaklaşık 7 ile 10 metrekare arasına denk gelmektedir.
– Tavan Boyasında ise 2. veya 3.kat boyaya ihtiyaç duyulmasına sebep iki büyük neden; sigara kullanımı ve küflenme olmaktadır.
Tavan Boyası Sıkça Sorulan Sorular
%28 indirimle Tek Plastik 3.5 kg Tavan Boyası 103 TL'ye, %4 indirimle Fawori Extra 20 kg Tavan Boyası 627 TL'ye, %10 indirimle Marshall Fit 17.5 kg Tavan Boyası 449 TL'ye, %4 indirimle Kardelen Briland Efsane Beyazlıkta Tavan Boyası 18 Kg 569 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Evet. Ancak, sadece astar boya olarak kullanmanız önerilir. Tavan boyasıyla duvar boyama için tıkla.
Şayet tavan boyası ile duvar boyası birbirinden farklıysa tavan ile duvarın kesiştiği bölümleri maskeleme bandı ile kaplamasın. Aynı şekilde pencere kenarlarını da maskeme bandı ile kaplaman gerekir. Böylece duvar kenarlarını boyamadan ve pencerelere boya damlatmadan tavan boyama işlemine güvenle devam edebilirsin.
– Eski bir bina olması durumunda bile sıvaları eksiksizse ve yine açıktan açığa, koyudan koyuya boya yapılacaksa 10 litre boya yetebilir. – Tavanların tamamı 2 kat boyanacaksa ise yine 15 Litre (20 Kilo) tavan boyası gerekmektedir.
10 Kg tavan boyası, normal şartlarda 2 kat boyamak suretiyle 45 ile 55 m² civarında bir tavan alanını boyayabilmektedir. 1 kat vurulması halinde 90 ile 100 metrekare kadar da boya yapabilmek mümkündür.
1 oda 15 – 20 m2 aralığında ise yine 2.5 litre yani 3.3 kg boya ile boyanır. 1 oda 20 – 25 m2 aralığında ise 3.5 litre yani 4.7 kg boya ile boyanır. 1 oda 25 – 30 m2 aralığında ise 5 litre yani 6.7 kg boya ile boyanır. 1 oda 30 – 35 m2 aralığında ise 6 litre yani 8 kg boya ile boyanır.
2,5 litre silikonlu boyanız var ise kullanmadan önce içerisine biraz su koymalısınız. 2,5 litre silikonlu boyaya plastik boyada olduğu gibi yaklaşık yarım litre su katılmalıdır.
Gerek su bazlı duvar boyama gerek yine su bazlı tavan boyama uygulamalarında boyalar 1/10 ölçek suyla karıştırılır. Apartman dış cephe boyası yine ürünün su bazlı olması nedeniyle 1/10 su boya ölçeğinde inceltilerek karıştırılır.
Boya yaparken cam açılır mı sorusunun cevabı “evet” olacaktır. Boya'nın kuruması için boya yapılırken cam ve kapılar açık tutulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri