Boyaya su katılmazsa ne olur İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
Plastik Boya, Tavan Boyası, Amerikan Panel kapı boyası, Dış Cephe boyası ve Silikonlu iç cephe boyalarına su konur. Yukarıda da ölçeği sizle paylaşılan bu boyalar genellikle 1/10 su boya oranı ölçeği ile inceltilir.
Boyaya fazla su katmak boyanın kapatma gücünü eksiltir. Boya firmalarının kullanıcılara önerdiği ölçeğe profesyonel bir boyacı ustası değilseniz uymalısınız. Özetlemek gerekirse İstemeden boyaya fazla su kattıysanız boyayı karıştırmadan bir kap yardımıyla üst tarafta kümelenen su birikintilerini alabilirsiniz.
Uygulama sırasında ortam ve yüzey sıcaklığı 5-30°C arasında olmalıdır. Su ile hacimce %15-20 oranında inceltilir.
İlgili 24 soru bulundu
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Bu çerçevede 5 litre boyaya 1.5 litre ile 2 litre arasında su katmak gerekir. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmak gerekir.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir. Hatta yanınızda aynı ebatta bir kova daha varsa birbirine boşaltabilir ve böylece daha iyi karışmasını sağlayabilirsiniz.
7-Boyama Suyu ve Boyanın Çözülmesi: Boyama suyu PH'ı istenilene uygun olmalıdır. Boya çözünürken sıcak suyun içine boya.
En küçük hacimli boyalar, 2.5 litre boyalardır. Bu boyalara, yarım litre hatta yarım litreden de az su katabilirsiniz.
Piyasada bulunan boyalar standart 2,5 litre, 7,5 litre ve 15 litre olarak satılmaktadır. Buna göre 2,5 litrelik standart bir duvar boyası 10-15 M² alanı kaplayabilir. 7,5 litrelik bir boya 20-30 m²'lik bir alanı boyar. 60 ila 90 M² yüzeyler için 15 Litre standart boyaya ihtiyacınız olacaktır.
Silikonlu boya plastik boyaya göre daha fazla su alır. Normal oran olarak 20 kilo bir boyaya 1,5 litre su katılması önerilmektedir. Silikonlu boya da ise su oranı biraz daha fazladır. 20 kilo silikonlu bir boyaya yaklaşık 4 ya da 5 litre su katılmalıdır.
İkinci El Boyama (Sollama)
Eğer bu aşamadan sonra boya olmazsa işlem tekrarlanabilir. Boya yaparken cam açılır mı sorusunun cevabı “evet” olacaktır. Boya'nın kuruması için boya yapılırken cam ve kapılar açık tutulabilir.
Su ile inceltilen boyalara su bazlı boya, sentetik tiner ile inceltilen boyalara ise yağlı boya (sentetik boya) denir. (Su bazlı boyanın silinmeyen cinsine halk arasında plastik boya da denir.) Günümüzde en çok tercih edilen duvar boyaları su bazlı boyalardır.
Su bazlı boyalar, yapısında su olan, içeriğindeki suyun buharlaşması ile kuruyan, esnan sağlığına zarar vermeyen boya çeşitleridir. Su bazlı boya ne denildiğinde, sentetik boyalardan daha üstün bir yapıda olan bir boya çeşididir denilebilir. Sentetik esaslı olan boyalar kururken içeriğindeki kimyasallar açığa çıkar.
Yağlı Boya Nasıl Hazırlanır / Yağlı Boyaya Su Katılır mı: Hemen şunu söyleyelim, yağlı boyaya su katılmaz. Su, boyanın yapısının bozulmasına ve uygulanmasının güçleşmesine neden olur. Yağlı boya, tinerle inceltildikten sonra duvara uygulanır.
Eğer boya rahat sürülüyorsa işlem başarılı demektir. Ancak boya çok kıvamlı ve katıysa biraz daha su ekleyebilirsiniz. Boyaya su katmak, fazla olmadığı ölçüde normal hatta gereklidir. Çünkü bazı boyaların da üzerinde ”su bazlı” ifadesi yer alır.
Boya ve pamuk lifi arasındaki negatif yükü ortadan kaldırıp boyarmaddelerin lifler tarafından çekilmesini sağlamak için boya banyosuna tuz eklenir.
İkinci kat boya (su bazlı boyalarda) ; ortalama sıcaklıkta ilk kat boyanın atılmasından itibaren yaklaşık 3, 4 saat sonra atılabilir. Ortalamanın altındaki hava sıcaklığında ise ilk katın vurulmasından itibaren 4, 6 saate kadar çıkabilmektedir.
Marshall Silikonlu Özel Mat Duvar Boyası 0,75 L / 1 Kg Su bazlı, Silikonlu , özel mat, silinebilir, rahatsız edici kokusu olmayan, Leke tutmayan, zamanla renk değişimiyapmayan.sararmayan. Mükemmel kapama ve iyi yapışma özelliğine sahip olan, uygula ması kolay yüksek kaliteli iç mekan duvar boyasıdır.
Bu problemin oluşum nedeni, uygun fırça/rulo seçiminin olmaması, boyanın gereğinden fazla inceltilmesi ve yüzeye boyanın aşırı yüklenmesidir. Uygulama kaynaklı oluşan bu problemin çözümü için, boya yüzeyde iyice kuruduktan sonra zımpara yapılmalı ve yüzey tekrar önerilen lejant bilgileri doğrultusunda boyanmalıdır.
Boyama işleminde rahat bir uygulama yapmak istiyorsanız, rulo ve fırçaya fazla boya alıp ta sağa sola damlatmak istemiyorsanız, mutlaka boya eleği kullanınız. Boya eleği boya kovasına daldırıldıktan sonra rulo ve fırça elek üzerinde gezdirilmek sureti ile istenilen miktarda boya alınması sağlanır.
Tavan Boyası Nasıl İnceltilir? Tavan boyaları %15 oranında su ile inceltilir aynı zamanda tavan boyasına su katılır mı sorusunun da cevabıdır. Örnek olarak 3 kilo tavan boyasına ne kadar su katılır 640 ml su eklenir..
Yanlış 1: Her Boyayı İnceltmek İçin Tiner Kullanılmalı
Geçmiş yıllarda inceltici olarak daha çok tiner kullanılıyordu. Fakat artık su bazlı yani diğer adıyla akrilik boyalar oldukça fazla kullanılıyor. Diğer bir deyişle boyanızı kesinlikle tinerle inceltmelisiniz diye bir şey yok!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri