Boya çeşitlerinde tiner kullanımının nedeni boyanın inceltilmesini sağlamaktır. Bu kapsamda 1 lt yağlı boya için de tiner kullanmak gerekir. Tiner uygulamasını müteakip derhal boya incelir ve kullanım için uygun hale gelir. Tinerin az ya da çok kullanımı durumunda boyadan istenen etki elde edilemez.
Yağlı boyanın çok yoğun kıvamlı olmaması gerekir, yani rulonun zeminde rahat hareket etmesi gerekir. Bu nedenle tineri bu ölçüyü tutturana kadar katabilirsiniz. Ancak yağlı boyaya kesinlikle su katılmaz, su katıldığı zaman yağlı boya özelliğini kaybeder.
Tiner ev içi, dış cephe, mobilya, otomotiv dış yüzeyi, yağlı boya tablo boyalarının inceltilmesinde kullanılmaktadır. Tinerin leke çıkarma etkisi sayesinde boya ve vernik lekelerinin temizlenmesi için de tercih edilmektedir.
Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir.
Neden mi? Çünkü gerektiğinden daha az inceltici eklersen, kıvamlı bir boya elde edersin ve uygulamada zorluk çekersin. Daha fazla inceltici eklediğinde boyanın akışkanlığı artar ve fırça ya da rulodan kolayca akar.
İlgili 17 soru bulundu
Yağlı boyada genellikle sentetik tiner çeşitleri kullanılır. Yağlı boya tiner karışım oranı genel olarak % 10 olarak kabul edilir. Yani 1 lt yağlı boya için kullanılacak tiner 0,1 lt'dir.
Saçınızı yıkarken sıcak su yerine soğuk ya da ılık su kullanarak saç boyasının renginin saçınıza daha iyi bir şekilde kilitlenmesini sağlayabilirsiniz. Sülfatsız şampuanlar, boyanın canlı renginin uzun süre saçınızda sabit kalmasına yardımcı olur.
SENTETİK TİNER ile % 20 - 30 oranında inceltilebilir. KURUMA SÜRESİ : 23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
İnceltme / Karışım Oranı
Max. %5-10 sentetik tiner ile inceltilerek en az 2 Kat uygulanmalıdır.
Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır.
Kesinlikle sentetik boyalara su katılmaz. Sentetik boyaları seyreltmek ya da inceltmek için tiner katılır. Tiner, sentetik boyanın kıvamını ve yoğunluğu azaltarak sürülebilir hale getirir. Ancak bu durumda boyanın ömrü kısalır.
Yağlı Boya Nasıl Hazırlanır / Yağlı Boyaya Su Katılır mı: Hemen şunu söyleyelim, yağlı boyaya su katılmaz. Su, boyanın yapısının bozulmasına ve uygulanmasının güçleşmesine neden olur. Yağlı boya, tinerle inceltildikten sonra duvara uygulanır.
Daha sonra lekenin türüne bağlı olarak uygun bir temizleme yöntemi tercih edin. Eğer kıyafetinize bulaşan leke su bazlı bir boya ise ılık su ve hafif bir deterjan kullanabilirsiniz fakat yağ bazlı boya bulaştıysa tiner veya alkol içerek leke çıkarıcıları tercih etmelisiniz.
Tiner kullanımında arzu edilen verimin elde edilmesi için tinerin belli oranda boyaya katılması gerekir. Bunun için şu reçeteyi dikkate almanızda fayda vardır. Yağlı boya kullanıyorsanız ve boyanın inceltilmesine ihtiyaç varsa 2,5 lt yağlı boyaya 1 su bardağı ölçüsünde tiner katabilirsiniz.
Yağlı boya kapatıcı özelliğe sahip boyadır. Yağlı Boya yağ bazlı olduğu için geç kurur, terebentin ile inceltilebilir, aynı şekilde fırçalar terebentin, tiner gibi kimyasallarla yıkanabilir.
FINE Matlaştırıcı Pasta
Son kat boya ve verniklerin istenilen özel matlığa getirmek amacı ile kullanılır. Son kat boyalarda %10 - 20 arasında karıştırılarak kullanılır. İki bileşenli ürünlerde matlaştırıcı pasta önce ana malzemeye katılır, sonra sertleştirici ve tiner ilavesi yapılarak kullanılır.
Bu çerçevede 5 litre boyaya 1.5 litre ile 2 litre arasında su katmak gerekir. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmak gerekir. Eğer imkanınız varsa aynı ebatlarda bir kova ya da kap bularak her ikisini de birbirine boşaltın ve bu işlemi birkaç kez yapın.
Boyaya su katma
Çünkü iç cephe boyaları tüm markalarda ayrı su ölçeği önermektedir. Ama Genel olarak su bazlı boyalarda boyayı su ile inceltme de önerilen ölçek; 2.5 litreye 500 ml (Yarım litre) su katılması önerilir.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz.
Boya yaptıktan sonra kuruması için serin ve kuru bir mekanda bekletin. Dışarıda kuruması gerekiyorsa sıcak, kuru bir gün seçin. İşe erken saatlerde sabah başlayın. Bu daha hızlı kuruma ve daha fazla sıcak hava şartlarından yararlanmak için zaman kazandıracaktır.
Akrilik Boya: Hızlı kuruması ve koku yapmaması nedeniyle özellikle iç mekândaki metallerin boyanmasında kullanılır. Yağlı Boya: Metal yüzeyde en çok kullanılan boya türüdür. Yoğun kokusu nedeniyle açık havadaki metaller üzerinde tercih edilir.
Boyanın ömrü, sigaradan uzak tutulmuş ve çok sık sıcak ve soğuk hava değişikliğine uğramayan ortamlarda ortalama 6,7 sene kadardır.
1- Boya, havanın içeri girmesini engelleyen kapalı kaplarda en güvenli şekilde saklanır. Eğer boyayı yarıya kadar kullandıysanız ve kalanını kutuda saklamak istiyorsanız, boyanın üzerini streç film ile sarın.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır. Eğer daha canlı ve daha sağlıklı bir boya kullanacaksan Epoksi boyaları tercih edebilirsin.
Karışım mekanik karıştırıcı ile yapılmalı, ana malzeme karıştırılırken sertleştirici yavaşça ilave edilmeli ve karıştırma 5-10 dk. devam etmelidir. Karışım sonrası boya 20-30 dakika bekletilerek uygulama yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri