Bebekler ne zaman döner diye merak ederseniz size öncelikle 2 ay civarı yan yatırıldıklarında bebeklerin sırt üstü dönebileceğini söyleyebiliriz. 4 ay civarı ise sırt üstü yatan bebekler yan dönebilirler. Bu evrelerde oturmaya hazırlanan bebeğin karın ve boyun kaslarının güçlenmesi çok önemlidir.
Bebekler 3-4 aylıkken kendini döndürme girişimlerinde bulunabilir, başarılı da olabilirler ama bebekler ne zaman döner sorusunun cevabı genellikle tam bir dönmenin gerçekleştiği 6-7 aylık dönemdir.
Genellikle ilk aylarda bebekler fazla hareket etmezler. Ama özellikle 3 aylık olduklarında hareketlenmeye başlarlar.
Bebek 3 aylık olduğu zaman yüz üstü pozisyonda yatarken başı ile kollarını kaldırmaya başlar. Kollarında ağırlığı rahat bir şekilde taşımaktadır. 4 aylık olduğunda artık kafasını çok daha rahat bir şekilde tutabilir. Sırt üstü yatar pozisyonda bıraktığınız zaman dönme hareketleri yapmaya başlar.
4 aylık bebek:
Baş ve göğsünü daha iyi kaldırmaya başlar. Sırt üstü yatarken yana doğru döner.
İlgili 39 soru bulundu
Dokunma, tutma ve kavrama becerilerinin hızla gelişim gösterdiği bu dönemde bebek, oyuncaklarını kısa süreli olarak elinde tutabilir ve sallayabilir. Ebeveynlerinin yüzüne dokunarak, onları inceler. Ellerinden tutulduğunda kısa bir süre için vücudunu dik tutabilir.
3 aylık bir kız bebek ortalama 5,5 kilo, erkek bebek ise ortalama 6 kilo olmaktadır. Kiloda olduğu gibi 3 aylık bebek kaç santim olmalı sorusu da cinsiyete göre değişmektedir. Biz kız bebeğin boyu yaklaşık 59 santim ve erkek bebeğin boyu yaklaşık 60 santim olmalıdır.
Bebekler ne zaman döner diye merak ederseniz size öncelikle 2 ay civarı yan yatırıldıklarında bebeklerin sırt üstü dönebileceğini söyleyebiliriz. 4 ay civarı ise sırt üstü yatan bebekler yan dönebilirler.
2-3 aylık bir bebeğin henüz yutma koordinasyonu iyi değildir. Normalinde biz yetişkinler ağzımızda üretilen tükürüğü belirli aralıklarla yutkunarak ağzımızdan akmasına engel oluruz. Ancak 2-3 aylık bir bebek henüz bu yetide değildir. Dolayısı ile aşırı üretilen tükürük ağızdan salya olarak akar.
Aslında doğumdan sonra bebeğinizi kucağınıza alır almaz seyahate çıkabilirsiniz. Fakat uzman hekimler, bebeklerin bağışıklık sistemi geliştikten sonra bu tür yolculuklar yapmayı daha uygun buluyorlar. Bu da sağlıklı bir bebeğin doğduktan 1 ay sonra uzun yolculuk yapabileceği anlamına geliyor.
Bebeğin vücudunun üst kısmının gelişebilmesi için belirli bir ayın geçmesi gerekir. Bebekler ancak 4. ayda kucakta destekli oturmaya başlayabilir. 4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmez.
Beyni artık hızla gelişir ve dakikada 250.000 nöron üretir. Ağzında diş tomurcukları oluşmaya başlar. “3 aylık bebek anne karnında nerede durur?” diye merak ediyor olabilirsin. Bebeğinin duracağı net bir yer yok, her yere döner, her yerde gezebilir.
Çoğu ebeveyn için bebeğine aşık olma süreci doğumdan önce başlar. Bebekler ise ebeveyne olan sevgi hislerini doğumdan sonraki 2-4 ay arası dönemde net şekilde göstermeye başlarlar. Bebeğinizin sizinle bağ kurmaya başladığını, ona gösterdiğiniz duygusal tepkilere karşılık almaya başladığınızda anlarsınız.
Kimi bebekler 3. aylarına geldikleri zaman yuvarlanabiliyorken kimileri 4. ve 7. aylarında yuvarlanabilir. Eğer bu aylara gelinmesine rağmen yuvarlanma eylemi gerçekleşmiyorsa uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerle yardımcı olabilirsiniz.
BEBEĞİN KAFASI NE ZAMANA KADAR ŞEKİLLENİR? Bebeklerde kafa kemikleri doğum sırasında tümüyle birleşmemiştir, kafa kemikleri arasında boşluklar bulunur. Bebeğin başı büyük oranda bir yaşında şekillenir.
Bazı bebekler çok sessizken bazıları çok fazla ağlar, agular. Bunu yapmalarındaki asıl sebep, çıkardıkları sesten haz duymaları ve karşısındaki insanla bu şekilde iletişim kurmalarıdır. Agulama evresi dilsel gelişim için önemlidir ve sözel iletişimin de başlangıcı sayılabilir.
0-6 ay arası bebeklerde açlık belirtileri:
Başını annesinin memesine ya da biberona doğru çevirir. Dudaklarını büzer, ağzını şapırdatır ya da dudaklarını yalar.
Zamanla süt yetersiz geleceği ve katı gıdaya geçilmesi gerekeceği için çiğneme refleksi de gelişmelidir. Her yeni öğrenilen davranış gibi ek gıda ile beslenmek de bebeğin dikkatini çekecek ve farklı tepkiler vermesine sebep olacaktır. Dil çiğneme, tükürük ya da dil çıkarma da bu hareketlerin başında gelir.
1. Özellikle savunma sistemi henüz yeterince gelişmemiş olan prematüre bebeklerle, ağız temasından kaçınılmalıdır. 2. Zamanında doğmuş bebekleri de ilk 3 ay içinde ağız ve tükürük temasından korumak gerekir. 3. Üçüncü aydan sonra bebekleri buse şeklinde öpmek genellikle zarar vermez, hatta faydalıdır da.
Zararsız bir davranış olan parmak emmeye hemen hemen bebeklerin tümünde rastlamak mümkündür. Doğumu takiben ilk 3-4 ayda normal olarak bir çocuğun yeme ve içmesi için tek yol emmedir. Birinci yılın sonuna kadar emme esas yol olarak kalır. Çocukların bu faaliyetten belli bir şekilde ve derecede zevk aldıkları görülür.
3 aylık bir bebek, acıktıkça beslenmelidir. Anne sütü alan bebekler, genellikle gündüz 2-3 saatte bir emmeye devam eder. Geceleri beslenmeler arasında 4-5 saatlik kesintisiz uyuyabilirler. Formül mama alan bebekler ise sıklıkla gündüz 3-4 saatte bir beslenir, geceleri kesintisiz 5-6 saat süre ile uyuyabilir.
Bebeğiniz, onu karnının üzerine yatırdığınızda başını ve kollarını kaldırmaya başlayabilir. Sesleri taklit edebilir. Oyuncakları kavrayıp sallayabilir. Kucağınızda destekli şekilde tuttuğunuzda ayaklarının üzerine basmayı deneyebilir.
3 aylık bir bebeğin yaklaşık 3 saatte bir emzirilmesi önerilir. Anne sütünün her damlası bebeğiniz için önemlidir.
Anne sütüyle beslenen bebekler 3. ayında da bu şekilde beslenmeye devam etmelidir. Anne sütüyle beslenemeyen bebekler için ise ek gıdaya başlamak 3. ay için erkendir. Dolayısıyla bu bebeklerin mama ile beslenmesi gerekir. 3 aylık bebekler için önerilen mama miktarı 175-200 ml ve beslenme sıklığı 5-6 kez şeklindedir.
3 aylık bebekler günde ortalama 1-3 kez kaka yaparlar, ancak bazı bebeklerde daha fazla olabildiği gibi bazı bebekler gün aşırı veya 2-3 günde bir yapabilirler. Anne sütü alan bebeklerin kakası daha yumuşak ve sulu iken, mama ile beslenen bebeklerin kakası biraz katı olabilir, ancak çok sert ve şekilli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri