Dünyanın en tanınan çocuk doktorları, çocukların yaşamlarındaki ilk yıllarında meyve suyu içmelerinin sakıncalı olduğunu söylüyorlar. Amerikan Pediyatri Birliği'nin daha önce yaptığı açıklamalara göre 6 aydan küçük bebeklere meyve suyu içirmek son derece sakıncalı.
İyice yıkanıp kabukları soyulduktan sonra verilmelidirler. Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, şeftali, kayısı, nektarin, üzüm, kırmızı erik uygundur. Turunçgiller ve kivi gaz ve alerji yapabileceği için 5–6. aydan sonra başlanmalıdır. Muz ise kabızlık yapabileceği için az verilip yavaş yavaş arttırılır.
Püre halindeki gıdayı boğazın arkasına geçirmeyi ve gıdayı geri çıkarma refleksini gene bu aylarda kazanır. Bu yüzden 6 aydan önce sulu gıdalardan bazıları (meyve suyu, sebze suyu) tadlarıyla tanıştırmak için verilebilir ama püre ya da katı kıvamda şeyler asla verilmemelidir.
“Neden bebeğe ilk 6 ay su verilmemeli?” sorusunun bir diğer cevabı ise anne sütünde bulunan vitamin ve mineraller ile ilgilidir. İlk 6 ay bebeğinize vereceğiniz su, onun karnının doymasına neden olabilir. Yani bebeğiniz, anne sütünü daha az tüketebilir; ihtiyacından daha az vitamin ve mineral vücuduna girebilir.
İlk 6 ay bebeğiniz ihtiyaç duyduğu tüm sıvıyı anne sütünden alır. 6. aydan sonra katı gıdaya geçiş döneminde ise bebeğiniz su ve doğal meyve suları içebilir.
İlgili 18 soru bulundu
3 Aylık Bebek Beslenmesi ve Ek Gıdaya Geçiş
Bebeğin ilk 6 ay anne sütü veya formül mamadan başka bir gıdaya ihtiyacı olmaz. Yani 3. ay bebek beslenmesi de önceki aylarda olduğu gibidir, yani anne sütü veya formül mamaya devam etmek gereklidir. Bu ay bebeğin uyku ve beslenme döngüsü bir düzene girmiş gibidir.
Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. Anne sütünün yeterli olmadığı veya tıbben emzirmenin mümkün olmadığı durumlarda formül gıda takviyesi verilmektedir. Ek gıdalara 6.ayın bitiminde başlanması önerilmektedir.
Bebek her zamankinden daha az oynar, daha az hareketlidir. Daha az idrar yapar (yenidoğan bir bebeğin günde 6 ıslak bezin altına düşmesi susuzluk belirtilerinden biridir). Dudakları kurur ve çatlar. Ağlarken gözyaşları daha az akar ya da akmaz.
Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır. Su temizlik açısından bazen kaynatılmış olsa bile risk taşıyacağından enfeksiyon tehlikesi oluşturur.
İlk 6 ay boyunca, sıcak iklimlerde bile, su ve meyve suyu emzirilen bebekler için gereksizdir ve alerjenlerin ya da atık maddelerin vücuda alınmasına sebep olabilir. Yeni doğanlar (özellikle 4-5 haftanın altında) için su takviyeleri riskli olabilir. - İki aylıktan küçük bebeklere ek su verilmemelidir.
3 aylık bebek kilosu kaç olmalı sorusunun cevabı cinsiyete göre değişmektedir. 3 aylık bir kız bebek ortalama 5,5 kilo, erkek bebek ise ortalama 6 kilo olmaktadır.
Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
Evet. Muzu bebeğinize en erken 4. ayında verebilirsiniz. Ancak tavsiye edilen bebeğin 6'cı aya kadar anne sütü ile beslenmesidir. Uygun zaman muzun 6'cı aydan sonra bebeğe verilmesidir.
Bu dönem içinde; farklı renklere, değişik seslere sahip oyuncaklar bebeğinizin ilgisini çekmeye başlar. Oyuncakları hareket ettirdiğinizde ya da oyuncaklarla sesler çıkardığınızda başını çevirerek bakar. Bir oyun halısı satın alabilir, oyun halısı üzerindeki oyuncak ve ayna ile bebeğinizin dikkatini çekebilirsiniz.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
Bebeklere en erken 4'üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6'ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*. Bebek artık aktif bir öğrenme sürecindedir ve tüm yeni tecrübelere merakla tepki verir. Bebeğinizin hazır olması durumunda kaşık mamaya başlamak için en ideal zaman bu dönemdir.
Yani ilk 6 ay bebeğiniz tüm beslenme ihtiyacını anne sütü ile karşılar. 6. ayını dolduran bebeğinize ise ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçen 6 aylık bebeğiniz zeytinyağı tüketebilir.
Bebekler 4. aydan itibaren oturmaya başlar. Bebekler zaman geçtikçe fiziksel olarak güçlenmeye başlar ve fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilecek fiziksel gelişime ulaşırlar. Bebekler oturmak istediklerini yüzüstü yatarken belli eder.
6 aydan önce hiçbir ek besine başlanmaması gerektiğini aktaran Şengel, anne sütünün 6 aya kadar bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşıladığına dikkat çekti, “6 aydan sonra ek gıdalara geçilebilir. Ancak bebeğin tüketmesini sağlamak için hiçbir ek gıda tuz veya şeker ile tatlandırılmamalıdır” uyarısında bulundu.
Şiddetli dehidrasyonun belirtileri arasında, gözlerin içe çökmesi, aşırı uykulu olma hali ve aşırı huysuzluk vardır. Aynı zamanda bebeğin elleri ve ayakları soğuk olabilir, kafasında içe çökmüş noktalar bulunabilir. Şiddetli susuzluk yaşayan bazı bebekler koma haline girebilirler.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
3 Aylık Bebek Günde Kaç Bez Değiştirir? Bebeğiniz günde 6 ila 10 kez çişli bez değişimine ihtiyaç duyabilir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin haftada bir kaka yapması normal olduğu gibi günde 5-6 kez kaka yapmaları da normaldir.
7.Mama ile beslenme daha düşük zeka düzeyi ile bağlantılıdır.. Yapılan araştırmalarda bebekliklerinde anne sütü ile beslenen gençlerin mama ile beslenenlere göre zeka düzeylerinin daha yüksek olduğu ve okulda daha çok başarı gösterdikleri saptanmıştır.
Bununla beraber artık 3-4 ay arası dönemde gece uykusuna başlangıç saatini düzenli olarak 18.00-20.00 arası bir saat dilimi olarak belirleyip, bunu takip edebilirsiniz. Bu da o saatte yattıktan sonra sabah 6.00-7.00'ye kadar, 1 veya en fazla 2 gece beslemesi olacak şekilde neredeyse kesintisiz uyku demektir.
Bebeğin yememesi veya beslenmeyi reddetmesi inek sütü proteini alerjisi (İSPA) olan bebeklerde sık görülen bir belirtidir. İSPA olan bebeklere genellikle birden fazla belirti görülür ve bu belirtiler bebekten bebeğe değişebilir. Bebeğiniz beslenme reddiyorsa İSPA olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri