Türk-İslâm tarihindeki meşhûr üç Şems'den birisidir. Bunlardan birincisi Mevlânâ Celâlleddîn-i Rûmî'nin hocası olan Şems-i Tebrîzî, ikincisi İstanbul'un fethinde Fâtih Sultan Mehmed Hân'ın yanında bulunan Akşemseddîn, üçüncüsü de Üçüncü Mehmed Hân ile birlikte Eğri Seferine katılan Kara Şems'dir.
Şemsî harfler (Arapça: اَلْحُـرُوْفُ الشَّمْسِـيَّةُ el-hurûfu'ş-şemsîyye), Arapça kelimelerin Elif-Lam ( ال ) takısıyla belirlilik kazandığı durumlarda Elif-lam'ın Lamını okumadan, şeddeli (tekrarlı) okunan harflerdir. Şemsî harfler 14 adettir.
Şemseddin Sivasî, önemli bir şeyh olup Halvetî tarikati içerisinde Şemsiyye kolunun kurucusudur. Sivas ve çevresinde yaygın olan Şemsiye şubesi, yeğenleri Abdülmecid Sivasî ve Abdülahad Nurî vasıtasıyla Sivasî adını alarak İstanbul'da da yayılmıştır.
Hulul inancı: Şems'in Kimya adında bir karısı vardı.
Şerâfeddin Câmiinin kuzeyinde Şems Parkı'nın içinde yer alır. Günümüzde yapı, 1510 yılında Emir İshak Bey tarafından mescitle birlikte elden geçirilerek genişletilmiş şekliyle varlığını sürdürmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
1 Rebiülahir 1229/23 Mart 1814 Çarşamba gecesi İstanbul'da Hocapaşa Mahallesi'nde doğdu. Asıl adı Osman'dır. Şiirlerlerinde Şems mahlasını kullandı. Bu mahlası almasının sebebi olarak: “Pertev-i zatından ey Şems ettiğimçün iktibas/Yadigâr aldım bu ismi Şems-i Tebrîz'den” beytini delil gösterenler vardır.
Sürekli susuzluğunu dile getiriyor, her gün Allah'a daha çok yakın olmak istiyordu” diye cevap vermiş, Şems bu cevabı duyunca kendinden geçmiş, bir müddet sonra da yaya olarak medreseye gitmişlerdir (Maḳālât, s. 685-686; Sipehsâlâr, s. 124-125; Eflâkî, II, 193-195).
"Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir" diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını?
Ama bunun sorumlusu Mevlâna'nın düşünceleri asla değildi. Mevlâna, düşünce, inanç itibariyle kesinlikle Alevidir. Mevlevilik özünden saptırılmış, iktidarlara hizmet eder hâle gelmiştir, o ayrı konu. Ama Mevlâna kesinlikle Ehlibeyt taraftarıdır.
926 (1520) yılında Tokat'ın Zile kazasında doğdu.
1829 Martında Konya'da doğdu. Asıl adı Süleyman olup Kara Abdal ismiyle de tanınmaktadır. Konya'da arazi sahibi Âşık Osman'ın oğludur. İlk tahsilini bu şehirde yaptı. On beş-on altı yaşlarında iken Şems-i Tebrîzî Dergâhı'na intisap etti.
Arapça şms kökünden gelen şams شمس “güneş” sözcüğünden alıntıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre Şems isminin anlamı şöyle; Güneş.
Tebriz kentinde doğan ve 1185-1248 yıllarında yaşayan Şems-i Tebriz'i, Mevlana ile tanışarak onun gönül dünyasında büyük değişikliklere neden olan bir İslam alimi olarak dikkati çekiyor.
Kırk günün sonunda göreceksin her şey değişmiş olacak. Senin gönlün değişirse dünya değişir.28.Kural Geçmiş, zihinlerimizi kaplayan bir sis bulutundan ibaret. Gelecek ise başlı başına bir hayal perdesi. Ne geleceğimizi bilebilir, ne geçmişimizi değiştirebiliriz.
Mevlana ve Hz. Şems arasında geçen ilişkisinin spiritüel bağlanma olduğunu vurgulayan Tarhan, Hz. Şems'in Hz. Mevlana'ya manevi yol arkadaşlığı, yoldaşlık, sohbet şeyhliği yaptığını belirtiyor.
“Nereden biliyorsun hayatının, altının üstünden daha iyi olmadığını?” - 1000Kitap. Düzenim bozulur hayatım alt üst olur diye endişe etme nereden biliyorsun hayatının altının üstünden daha iyi olmadığını demiş Şems-i Tebrizi.
(ö. 644/1246-47) Mevlâna'nın manevi evladı. Mevlâna'nın manevi evladı, Şems-i Tebrizî'nin eşidir.
Yağmur'a göre Şems'in ailesi, Haşhaşilerin içindeydi. Ancak Şems, ailesi gibi Haşhaşilere bağlılık göstermediği için kara listeye alındı. En sonunda Haşhaşiler tarafından düşmanları olan Moğol Valisi'ni zehirlemesi talimatına reddettiği için öldürüldü.
Şemseddin Tebrizi (1183/4-1247/8) bir batıni İsmailidir.
Mevlâna 1225 yılında Şerefeddin Lala'nın kızı Gevher Hatun ile Karaman'da evlendi. Bu evlilikten Mevlâna'nın Sultan Veled ve Alâeddin Çelebi adında iki oğlu oldu.
1261 yılında Ahilerin başında bulunan Nasreddin Hoca, Moğol yanlısı Selçuklu yönetimine karşı isyan başlattı. Selçuklular da Mevlana'nın müridi olan komutan Cacaoğlu Nureddin'i görevlendirdi. Nureddin, Mevlana'dan da izin aldı ve Hoca'yı öldürdü. '
Fakat yaygın kanaate göre asıl buluşma, 1244 Ekim'inde yani 26 Cemaziyelahir 642 tarihinde, Mevlâna otuz sekiz, Şems ise altmış yaşında iken Konya'da gerçekleşen buluşmaydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri