Kat malikleri kurulu kararına katılmayan veya katılıp da muhalif kalan her kat maliki, bu kararların kanuna, yönetim planına, hakkaniyet ilkelerine aykırı olduğu gerekçesi ile Sulh Hukuk Mahkemesinde yönetim kararının iptali için dava açabilir.
Dava, kat maliklerini temsil eden yöneticiye, toplu yapılarda ise ada temsilciler kurulu veya yapı temsilciler kurulu tarafından seçilen yöneticiye karşı açılabilir.
Kiracı Kat Malikleri Kurulu Kararına İtiraz Edebilir mi? Kiracıların Kat malikleri Kurulu karalarına karşı itiraz etme veya dava açma hakkı bulunmamaktadır.
KAT MALİKLERİ KURULU KARARININ YOK HÜKMÜNDE OLMASI (Bir hukuki işlemin kanuni unsurlarından birinin bulunmaması ve bu nedenle işlemin çok ağır şekilde sakat olması halidir. Yok hükmünde olan bir işlem yoktur, doğmamıştır böyle bir işlemin yokluğuna karar vermek dahi gerekmez.
Yönetim kurulu kararlarına karşı niteliği gereği öncelikle kat malikleri kuruluna başvurulması ve bu kurulca gerekli değerlendirmenin yapılıp sonuçlandırılmasından sonra verilecek olan bu genel kurul kararına razı olmayan kat maliki veya malikleri mahkemeye başvurabilecektir.
İlgili 42 soru bulundu
6102 sayılı TTK yönetim kurulu kararlarını düzenleyen m. 390- 391. maddelerinde yönetim kurulu kararlarının iptaline ilişkin açık bir hükme yer vermemiştir.45 Esasen TTK m. 391 gerekçesinde yer alan ilk ifade “yönetim kurulu kararları iptal edilemez” şeklindedir.
Kanuna aykırı bir genel kurul kararının iptali talebi pay sahipleri, yönetim kurulu yahut yönetim kurulu üyelerinden her biri tarafından ileri sürülebilir. Genel Kurul kararının alındığı tarihten itibaren üç ay içinde, şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesi nezdinde iptal davası açılabilir.
KAT MALİKLERİ KURULU (GENEL KURUL)
Bu kurul anataşınmazda yapılacak işler hakkında karar alma yetkisine sahiptir. Yöneticinin var olduğu dönemlerde dahi bu kurul, yöneticinin yetki ve görev alanına giren durumlarda da karar alma yetkisine haizdir.
Kiracılar yönetim toplantılarına katılabilir. Divan başkanı tarafından konuşma hakkı kendisine verildiğinde ancak dilek ve temennisini iletebiliyor. Ancak kiracı, ev sahibinin kat maliki tarafından vekalet almadığı sürece oy kullanamıyor.
Site/apartman yönetimlerinin tüzel kişiliği bulunmadığından, kural olarak site/apartman yöneticisi ya da yönetim kurulunun dava ve taraf ehliyeti bulunmamaktadır. Yönetici ya da site/apartman yönetimi ancak 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun tanıdığı yetkiler dâhilinde dava açma hakkını kullanabilir.
KAT MALİKLERİ KURULU KARARLARININ İPTALİNE İLİŞKİN DAVALAR, KAT MALİKLERİNİ TEMSİLEN YÖNETİCİYE KARŞI AÇILMALIDIR.
Kat Mülkiyeti Kanunu 33. Madde ise bunun dışında kalan yükümlülükler ve doğan zararlar bakımından düzenleme yapılmıştır. Buradan hareketle, hakkı ihlal edilen kat maliklerinden her biri, yöneticinin borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen davranışları nedeniyle dava açabilir.
Öncelikle, yine kat malikleri tarafından hazırlanmış yönetim planına uygun olmayan kararlar hakkında iptal isteminde bulunulabilir. Kanun hükümlerine aykırılık gösteren kararlar da iptal edilebilir niteliktedir.
Kat malikleri kurulunun kararları karara katılan veya muhalefet şerhi veren bütün kat maliklerini, yönetici ve denetçilerini bağlar. Kat malikleri kulunda alınan kararlara itiraz etmek isteyenler Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 33.maddesi gereğince, kararın iptali için sulh hukuk mahkemesinde dava açabilirler.
Kat maliklerine ve bağımsız bölümlerden faydalananlara ilişkin Kat Mülkiyeti Kanunu'nun (KMK'nun) 29. (toplantı çağrısı), 37. (işletme projesi) ve 41. (yönetimin denetlenmesi) maddelerine göre yapılacak tebligatların yazılı olarak, elden imzalı ya da taahhütlü mektup (taahhütlü posta) yolu ile yapılması gerekmektedir.
İdari işlemin iptali davasını, idarenin hukuka aykırı işlemi nedeniyle menfaati ihlal edilen herkes açabilmektedir. Söz konusu ihlal edilen menfaatin meşru, güncel ve kişisel olması gerekmektedir.
Kiracılar toplantıya katılabilir ancak kat malikleri toplantısında kat maliki ev sahiplerinden yetki almadan oy veremez. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 30 ve devamı maddeleri gereği, kat malikleri kuruluna kat maliklerinin katılması gereklidir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetim planında, "yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği" maddesi yer alıyorsa, kat maliki olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamaz. Ancak, yönetim planında böyle bir madde bulunmuyorsa kiracılar da yönetici olabilir.
Madde 34 – Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir. Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir.
Kat malikleri kurulu ya da apartman toplantısına yalnız malikler veya vekâlet verdikleri kişiler katılabilirler. Kiracılar GK toplantılarına kural olarak katılamıyorlar. Ancak, ev sahibinin vekâlet vermesi halinde kiracı GK'ya katılıp vekâleten oy kullanabilir.
Beşte Dört (4/5) Çoğunluk Gerektiren Kararlar
KMK madde 28/2'de ise kat irtifaklı ya da kat mülkiyetli ana gayrimenkulün yönetim planının tamamı veya bazı hükümleri tüm kat maliklerinin 4/5'inin oyları ile alınacak bir kat malikleri kurulu kararıyla değiştirilebilecektir.
Kat malikleri kurulu, yukarıda belirtilen olağan toplantısı dışında önemli bir sebebin ortaya çıkması durumunda olağanüstü de toplanabilir.
Pay sahipleri, yönetim kurulu ve her bir yönetim kurulu üyesi, gerekli şartların bulunmasına bağlı olarak, genel kurul kararlarının iptali için dava açma hakkına sahiptir. 6012 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda (“TTK”) iptal sebeplerinin; kanunlara, şirket esas sözleşmesine ve özellikle dürüstlük kuralına aykırılık olduğu ...
Yönetici, istifa dilekçesini görevini yaptığı apartman, site, bloğu Kat Malikleri Kurulu'na hitaben hazırlamalıdır. İstifa dilekçesinde hangi neden veya nedenlerden dolayı görevinden istifa ettiğini belirtmelidir. Görev yaptığı dönem içindeki yöneticiliğe dair tüm evrakları kurula sunacağını da ayrıca belirtebilir.
İdari işlemin iptali, idari işlemin alınmasından itibaren, bütün hüküm ve sonuçlarıyla birlikte hukuk sisteminden silinmesini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri