3 – III. Derece Doğal (Tabii) Sit: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlardır.
2. derecede sit alanlarında turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemektedir. 3. derecede sit alanlarında ise konut kullanımına açma olanağı bulunmaktadır.
-Üçüncü derece doğal sit alanı: Sahip oldukları nitelikleri bakımından doğal yapısının bozulması engellemek için koruma ve gözetim altına alınmış fakat bölgenin ihtiyaçları bakımından konut yapımı için imara açılma ihtimali olan alanlardır.
Ama sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı dediğimiz ve eskinin 3. derece sitine denk gelen alanlarda yine belli koşullarda bungalov yapılabilir.” İlke kararlarında nitelikli koruma alanlarında sadece sulama amaçlı baraj ve göletlerde balık çiftliğine izin verilebiliyordu.
ve 562 sayılı İlke Kararı)I. derece arkeolojik sit koruma ve kullanma koşullarının a,b,c,ç,d,e,f,g maddelerinin geçerli olduğuna, 3) III. Derece Arkeolojik Sit: Koruma - kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilecek arkeolojik alanlardır.
İlgili 28 soru bulundu
3. Derece arkeolojik sit alanlarının korunmasında uzun veya kısa vadeli de olsa kamu yararı bulunan alanlardandır. Bu alanlarda arkeolojik değerlerin korunması sağlanarak koruma amaçlı imar planları yapılabileceğinden sınırlı olarak yapılaşmaya izin verilmektedir.
Üçüncü derece arkeolojik sit alanlarında ise ancak izin verilen şekilde yapılaşma mümkündür. Doğal sit alanları bakımından ise, nitelikli doğal koruma alanları ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında bakanlıkça belirlenen turistik tesis, tarım faaliyetleri gibi faaliyetlere izin verilebilir.
3 – III. Derece Doğal (Tabii) Sit: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlardır.
-Tiny House'ların konumlandırılacağı arazinin tipi oldukça önemlidir. Arazinin imarlı veya imarsız durumuna bakılmaksızın tiny house'unuzu konumlandırabilirsiniz. Çünku tiny house'lar bir yapı değil vasıta hüviyetindedir. Arazinin vasfı sit alanı niteliğinde ise kanunlar gereği konumlandıramazsınız.
Doğal sit derecesi değişikliği veya iptaline ilişkin nasıl bir süreç izlenir? Öncelikle İlgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunulur, TVK Şube Müdürlüğünce incelenir. TVK Bölge komisyonu kararı alınır, Komisyon kararı Bakanlıkça (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) değerlendirilir.
Sit alanı olarak tespit edilen alanlar için Kültür Bakanlığına veya Maliye Bakanlığına başvurarak arazilerinin trampa programına alınmasını istenebiliyor.
Yeni satın alınan ya da hali hazırda sahip olunan imarsız bir tarla üzerine prefabrik yapılmasına belirli koşullar altında izin verilebilir. Sit ve tarım alanı statüsünde olan yerler için temelsiz ve kulübe tarzında inşaatlara, uygun şartlar sağlandığı takdirde izin veren mevzuat bulunur.
Sit alanları devlet tarafından korumaya alınan alanlar olduğu için üzerinde yapılaşmaya izin verilmemesi, ya da çok sınırlı şartlarda yapıların inşasına izin verilmesi sebebiyle (satın alma amacınız da göz önünde bulundurularak) yatırım yapılırken dikkat edilmesi gerekilmektedir.
Tarih öncesi ya da tarihi devirlere ait olan, ender bulunan özellikleri nedeniyle korunmaya değer olduğu düşünülen alanlara doğal sit alanı denmektedir. Kendi arasında 3'e ayrılan bu alanlar 1.derece doğal sit alanı, 2.derece doğal sit alanı ve 3.derece doğal sit alanı olarak sınıflandırılır.
Tiny house hareketi, aşırı tüketimin ve atık üretimin azaltılmasını destekler. Bu evler genellikle yenilenebilir enerji kaynaklarından güç alır ve geri dönüştürülebilir malzemelerle yapılmıştır. 1 derece sit alanında tiny house yapılmasına genel olarak izin verilmez.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesinde, sit alanı, kıyı, orman ve mera gibi özel kanunlara tabi olan alanlarda bulunan yapıların imar barışından faydalanamayacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Tekerlekli Tiny House; Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında olup, tip onay belgesi bulunan, plakalı ve ruhsatlı olarak yasal bakımdan "Çekme Karavan" niteliğindedir. Ayrıca İmar Kanunu bakımından bir izin-ruhsat alınması gerektirmez.
Yönetmelik hükümleri muafiyet olarak yorumlanmazsa 01.07.2022 tarihli ve 113 sayılı Doğal Sit Alanları Koruma Ve Kullanma Koşulları İlke Kararı uyarınca doğal sit alanlarında lüks çadır tesisi yapmak mümkün olmayacaktır. Bu ve benzer durumlarda Koruma Kurullarının tavırları belirleyici olacaktır.
Yine yeni kararla bu alanlarda kamping alanı oluşturulmasına da izin verildi. Bu alanlar 10 bin metrekarenin altında olamayacak. Çadır, çadır-araba, oto-karavan ve bungalov başına hesaplanacak birim alan ez az 200 metrekare. Kamping alanının büyüklüğüne bakılmaksızın 150 kampçı ünitesinden fazlası yapılamayacak.
Bağ evi yapmak için gerekli şartları sıralayacak olursak;
Tarla alanının %5'i kadar, maksimum 250 metrekare olmalıdır. Yolun ve parselin sınırlarına 5 metreden fazla yaklaşmamalıdır. Maksimum 2 kat, 6,50 metre yüksekliğinde olmalıdır.
-Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor.
sit alanına ev yapılır mı Haberi
Peki, sit alanında ev yapılabilir mi? Sit alanına inşaat yapılabilir mi? Ev yapılabilen sit alanları 3. derece doğal sit alanları olarak tespit ediliyor. Yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak sit alanına ev yapma izni verilebiliyor.
2. Derece Doğal Sit Alanına İnşaat Yapılabilir Mi? Bu alanlarda, turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilemez.
Bu şekilde tespiti yapılan sit alanları Koruma Bölge Kurulu kararıyla tescil edilmektedir. Tapuya bu tespitle şerh edilir.
"- Kesin Korunacak Hassas Alanlarda izin verilebilen faaliyetler bu alanlarda da yapılabilecek. - Entegre tarım ve hayvancılık uygulamaları hariç, barınma amaçlı olmamak ve diğer kurum görüşlerindeki sınırlamalar saklı kalmak kaydıyla tarım ve hayvancılık faaliyetlerine izin verilebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri