Tırnak işareti ( “ ” ) – Başka bir kişiden ya da yazıdan alınan sözler tırnak işareti içinde yazılır. Örnek: Adam “Bir gün beni anlayacaksın.” dedi. – Yazıda geçen, kitap, dergi, şiir adları tırnak işareti içinde yazılır.
Diğer noktalama işaretleri ile birlikte kullanımı
Tırnak içine alınan ifade tam bir cümle ise kendi noktalama işaretlerini korur. Bu cümlenin sonuna gelen ünlem, soru, nokta, virgül gibi noktalama işaretleri tırnak işaretinin "içine" konur: Kurda "Neden boynun kalın?" demişler; "İşimi kendim görürüm de ondan." demiş.
Literatürdeki adı tırnak işareti olarak kabul edilmektedir. Ancak bazı yerlerde bu işarete denden adı da verilmektedir. Bu noktalama işaretinin birçok görevi vardır. En önemli görevi ise açıklama cümlelerinin başında ve sonunda kullanılma görevidir.
Özel olarak vurgulanmak istenen sözler tırnak içine alınır: Yeni bir “barış taarruzu” başladı. 3. Cümle içerisinde eserlerin ve yazıların adları ile bölüm başlıkları tırnak içine alınır: Bugün öğrenciler “Kendi Gök Kubbemiz” adlı şiiri incelediler.
Başkasından aktarılan yazı ya da sözlerde tırnaktan önce iki nokta konur.
İlgili 24 soru bulundu
Cümle içinde tırnak veya yay ayraç içine alınan cümleler büyük harfle başlar ve sonlarına uygun noktalama işareti (nokta, soru, ünlem vb.) konur: Atatürk “Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!” diyor.
Diyaloglarda konuşma çizgisinden önce virgül kullanılır. Örn: Sevim Teyze kızına, -Yavrum akşam eve geç kalma, dedi.
Tırnak işareti için klavyede bir tuş bulunur. Ancak Shift+2+2 kombinasyonu ile de bu noktalama işareti kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Bunun için shift tuşuna basılı tutulurken arka arkaya 2 tuşuna iki kere basılması gerekir. Tırnak İşareti bu şekilde de yapılabilir.
Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır. Buna konuşma çizgisi de denir. Karşılıklı konuşmalarda konuşmanın ve konuşmacının değiştiğini belirtmek için cümlelerin başında (satır başında) kullanılır.
Genel olarak tırnak işareti gerçekleştirmek için Shift+2 tuşlarına aynı anda basmak yeterlidir. Tırnak İşaretleri Nasıl Yapılır? Klavye üzerindeki bazı tuş kombinasyonları ile beraber değişik tırnak işaretleri ele almak mümkün. Genel olarak ise Shift+2 tırnak işaretini net olarak ekrana yansıtabilmektedir.
Tırnak içerisine alınmış sözcüklerden sonra gelen ekler ayrıca kesme işareti (') ile ayrılmaz ve tırnak ile ek arasında boşluk bırakılmaz. Reşat Nuri Güntekin'in “Acımak”ını okumanızı tavsiye ederim.
Herhangi birinin konuşmasının alıntılanması halinde çift tırnak işareti kullanılmaktadır. Cümlenin başında ve sonunda direkt olarak çift tırnak işaretinin kullanılması gerekmektedir. Fakat çift tırnaklı cümle içerisinde ek bir detay veya önemli bir kısımdan bahsedilecekse de tek tırnak işaretinin kullanılması şarttır.
Türkçede çift tırnak yani denden işaretinin kullanım alanları bulunmaktadır. Cümle içerisinde kullanılan denden işareti fazla kelimenin yazılmasını engeller. Zaman kazandırır ve gereksiz sözcük yazımının önüne geçmiş olur. Denden işareti Türkçede kullanılan bir noktalama işaretidir.
Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tır nak içine alınır: Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin ön cephesinde Atatürk'ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” vecizesi yer almaktadır. (…) 2. Özel olarak belirtilmek istenen sözler tırnak içine alınır: Yeni bir “barış taarruzu” başladı.
Deneme ve makale türündeki düşünce yazılarında alıntı yapılan cümle tırnak içine alınır.
Virgül İşareti
Tırnak içinde olmayan alıntı cümlelerden sonra virgül (,) konur. Erdal, yarın geliyorum, dedi.
Konuşmaları belirttiği için uzun çizgiye konuşma çizgisi de denilmektedir. Konuşma çizgisi oyunlarda satırbaşı yerine konuşan kişinin isminin verilmesinin hemen ardından da kullanılabilmektedir. Oyun ya da herhangi bir yazıdaki konuşmalar eğer tırnak içerisinde veriliyorsa bu noktada uzun çizgi kullanılmaz.
Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur.
» Karşılıklı konuşmalarda konuşmanın ve konuşmacının değiştiğini belirtmek için cümlelerin başında (satır başında) kullanılır. Konuşma çizgisi de denir. Şinasi Halil Bey'e baktı ve: — Bu mektup sana, dedi.
Alıntı cümle(ler), büyük harfle başlar, noktayla biter. Alıntı cümleye ait olan noktalama işaretleri tırnağın içinde kalır. Asıl cümle de daha bitmediği için küçük harfle devam eder: Örnek-1: Yaşlı kadın, “Yetişin!” diye bağırdı.
Klavyede çift tırnak işareti nasıl yapılır sorusunun en temel cevabı şu şekildedir: 1.Yöntem: Klavyede tırnak işaretini yapabilmek için ESC tuşu altında é tuşuna basın. Bu tuş kombinasyonunu sadece yazı yazabileceğiniz alanlarda kullanmanız gerekir.
1. Doğrudan alıntıları göstermek için kullanılır. Bir yazıda başkasından söz alınıp kullanılacaksa olduğu gibi aktarılan başkasının sözünün basma ve sonuna konur.
Başkasından aktarılan yazı ya da sözlerde tırnaktan önce iki nokta konur.
Cevap : Merhaba hocam, Merhaba arkadaşlar, çünkü bu hitap oluyor. O yüzden virgül arkadaşlar veya hocamın yanına konmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri