İmplantlar çene kemiğine yerleştirildikten sonra 3-6 ay arasında implant kemiğe tamamen kaynaması için beklenilir. Sonrasında protezler yerleştirilerek tedavi süreci tamamlanmış olur. Bazen implantların yüzey özelliklerinin gelişmesi gerekir bu durumda geçici implant üstü protezler uygulanır.
Operasyon gerçekleştikten sonra alt çene için 2 – 2,5 ay; üst çene için 3 – 4 ay geçtikten sonra implant tamamen kemikle bütünleşir.
İmplant vidası yerleştirildikten sonra 8 – 12 haftalık iyileşme süreci gerekli görülebilir. Bu sürenin ardından yapılan kontroller ile bireyin diş hekimi bölgenin protez takılması için yeterli düzeye gelip gelmediğine karar verecektir.
Sonrasında, uygulanan protez tabanın kemikleşmesi beklenir ki bu süreç sorunsuz bir şekilde tedaviye devam edilebilmesi için aşağı yukarı 3-8 ay arasındadır. Peki, uygulama süresi uzun olan implantların iyileşme süreleri ne kadardır? İyileşme süresi de neredeyse 6 ayı bulmaktadır.
2-3 Ay Sonra İmplant Bölgesinin Tekrar Açılıp İyileşme Başlıklarının Takılması; Bekle süresinin sonunda implant üzerindeki diş eti basit bir kesiyle kaldırılır ve iyileşme başlığı dediğimiz diş etini proteze göre şekillendirecek parçalar takılıp 1 hafta kadar beklenir ve protez ölçüleri alınır.
İlgili 33 soru bulundu
- Eğer implantın kemik ile bağlantısı oluşmuş ancak implant stabilite ölçümünde yeterli değerleri vermiyorsa; implant üzerine iyileşme başlığı takılarak, hasta 1 ay sonra stabilite ölçümü için tekrar kontrole çağırılır. - İmplant stabilite ölçümünde yeterli değer alınıyorsa, implant üzerine iyileşme başlığı takılır.
İmplant vidası düştü şikayeti ile hekime başvuran hastalarda çoğu zaman implant ile protez diş arasında takılan abutment denilen dayanağın düştüğü gözlemlenmektedir. Diş hekimleri bu sorunu çözmek için abutmenti değiştirerek protez dişi yeniden takabilir. İmplant vidasının düşmesi pek rastlanan bir durum değildir.
İmplant tedavilerinde implantın tutmaması durumu belli dönemlerde karşımıza çıkabilir. İmplantın uygulanmasının hemen ardından bölgede gelişen bir enfeksiyon, implantın çene kemiği ile kaynaşmasına engel olacaktır. Operasyondan sonra ki ilk bir hafta ağrıların olması normaldir.
Başarısız implant, vücut tarafından reddedilen veya yerleştirildiği bölgede tutunamayan dental implantdır. Bu durum implantın yerleştiği bölgede ağrı, şişme, kızarıklık, çürüklük veya implantın yerinden oynaması gibi belirtilere yol açabilir. Başarısız implant durumları diş hekiminize danışmanız gerekir.
Dental implantın kemikle kaynaşarak iyileşme süresi, kırık vakalarındaki gibidir denilebilir. Genel olarak 4-5 hafta gibi bir süre içerisinde iyileşme başlar ve yaklaşık 8-12 hafta arasında değişiklik göstererek iyileşme tamamlanır ve üzerine diş takılabilir hale gelir.
İmplant vidası takıldıktan sonra diş protezinin takılmasıdır. Titanyum vida çene kemiğine yerleştirildikten sonra kemikle implantın uyumu için bekleme aşamasına geçilir. Bu aşama da başarıyla tamamlandıktan sonra diş protezi takılır. Protezler porselen ya da zirkonyumdan yapılmaktadır.
İmplant tedavisi, diş ve çene yapınıza ve sorunlarınıza bağlı olarak ortalama 3 ila 6 ay arasında tamamlanmaktadır. Bu zaman aralığı aynı zamanda diş etleriniz açısından iyileşme süreci olarak tanımlanabilir. Bu zaman zarfında günlük kullanımınız açısından geçici bir protez takılacaktır.
Tampon ameliyatın yapıldığı bölgeye hafifçe bastırılır. İmplant bölgesinin iyileşmesi için ilk 24 saat son derece önemlidir. Tükürmemeye, dişlerinizi fırçalamamaya ve ağzınızı çalkalamamaya da özen göstermeniz implant yerlerinin kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.
Binlerce seçenek arasından sağlıklı olan implantın ayırt edilebilmesi için belli standartlar bulunmaktadır. Tercih edilmesi doğru olan implant markalarının FDA ve Ce belgelerine sahip olması bununla birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından onay almış olması gerekmektedir.
Yani, bir implantın başarısı üzerine protez yapılıp hasta çiğnemeye başladıktan sonra belli olur. Genelde implantın başarılı sayılması için beklenmesi gereken süre protez yapıldıktan sonraki ilk bir yıldır. Bu da implant üzeri protez yapımının önemini ortaya koymaktadır.
Özellikle çenede şişlik, karıncalanma hissi ve tat kaybının alerjik reaksiyon, dolayısıyla tutmayan implant belirtileri arasında saymak mümkündür. Son olarak implant kaynamaması gibi durumların doktor hatalarına bağlı olarak da gerçekleşebileceğini hatırlatmak gerekir.
İmplant klinik muayenesi öncelikle ağız içi kontrolüyle başlar. Dişlerin, diş etlerinin ve en önemlisi de kemiklerin durumu incelenir. Var olan dişlerde sallanma, enfeksiyon olup olmadığına bakılır, çürük ve protezler incelenir. Hastanın ağız sağlığına ne kadar önem gösterdiği de bu muayene ile anlaşılabilir.
Yanlış uygulanan implant tedavileri sonucu birçok sorun ile karşılaşılabilir. Yaşanabilecek olaylara örnek olarak; kanama, ağrı, yumuşak olan dokularda yaralanmalar, komşu dişlerin zarara maruz kalması, kemiklerde zedelenmelere, sinüslerin zarar görmesine ve iltihabi durumlara yol açabilir.
İmplant ile kemik kaynaşmaz ise hekimiziniz yapılan implantları yerinden çıkaracaktır. Çıkarılmış olan bölgeye kemik iyileştikten sonra yeniden bir implant uygulaması yapılmalıdır. Bunun dışında klasik tip protezlerden birisi de tercih edilebilmektedir. En doğru seçimlerden bir tanesi olmaktadır.
Genel olarak diş implantı uygulandıktan sonra onu dışarı çıkarmak gerekmez. Ancak nadiren bile olsa buna ihtiyaç duyulabilir. Dolayısıyla implant sökülebilir mi sorusunun cevabı “gerekirse evet” şeklindedir. Dental implant eksik diş tedavisinde kalıcı bir çözümdür.
Başarısız implant uygulaması sonrasında dişe yeniden implant uygulaması yapılabilir. Bu gibi olumsuz durumlarda implant bölgesi tekrar uyuşturulur ve implant yerinden çıkarılır. Sonrasında iltihabi dokular temizlenir. Bölge tekrar kapatılarak gerekli durumlarda kemik dokusu ilave edilebilir ve diş iyileşmeye bırakılır.
İmplant takılan alanda, implantın kemiğe kaynaması yaklaşık olarak 8-12 hafta sürecektir.
Amerika'da İmplant Neden Yasaklandı? İmplant tedavisinin doğru yapılmaması ya da titanyum yerine uygun olmayan malzemelerin kullanılması sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle de Amerika'da kalitesiz ya da sahte implantların kullanılması yasaklanmıştır.
İmplant vidası takıldıktan sonra, iyileşme süreci boyunca dikkatli bir şekilde diş fırçalanmalıdır. İmplant vidasının yerleştirilmesi, bir cerrahi işlemdir ve iyileşme süreci önemlidir. Bu süreçte implant vidasının çene kemiğiyle bütünleşmesi sağlanmalıdır.
Geç teşhis ve tedavinin başarısız olduğu durumlarda implant çıkartılarak enfeksiyon bölgesi temizlenir ve antibiyotik tedavisi uygulanır. İlgili bölge iyileştikten sonra gerekli durumlarda kemik güçlendirmesi yapılarak implant yeniden yerleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri