Üç fazlı dağıtım sisteminde dengeli endüktif bir yük teşkil eden, yapısı rotor ve stator olmak üzere 2 temel parçadan oluşan bir elektrik motorudur. Rotor yapısına göre bilezikli ve sincap kafesli olmak üzere iki tipte üretilir. Endüstriyel sektörde sincap kafesli asenkron motor tercih edilmektedir.
Üç fazlı asenkron motorlar, stator sargılarına uygulanan elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirerek milinden yüke aktarırlar. Rotor ise gerekli enerjiyi transformasyon (dönüşüm) yoluyla statordan alır. Dolayısıyla asenkron motorların çalışması için alternatif kaynağın olması yeterlidir.
3 Fazlı Asenkron Motorların Yapısı
Tıpkı diğer motorlar gibi, 3 fazlı asenkron motorda bir stator ve bir rotor içerir, temelde iki türleri bulunur. Rotoru sincap kafesli asenkron motor ve bilezikli(kayma halkalı) asenkron motor.
3 fazlı asenkron motorların statorlarında her 3 faz için birer ayrı sargı bulunmaktadır. Rotor ise motorun dönen parçasıdır. Bilezikli asenkron motorların rotorlarında sargı, sincap kafesli asenkron motorların rotorunda ise kısa devre edilmiş baralar bulunur.
İlgili 28 soru bulundu
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
3 fazlı asenkron motorlarda, 3 fazlı stator sargıları gerilim ile beslendikleri zaman makinede döner manyetik alan oluşur. Bu manyetik alan senkron hızda döner. Bu hızda dönen manyetik alandan dolayı durmakta olan rotor iletkenlerinde bir gerilim indüklenir.
16.6 Üç fazlı asenkron motorda kalkınma ve yol verme :
Kısa devre rotorlu asenkron motorlar ilk anda (rotor durduğu için) sekonderi kısa devre edilmiş trafoya benzerler.Bu nedenle kalkınma anında nominal akım değerlerinin 4–6 katı kadar fazla akım çekerler.
Yapıları oldukça sağlamdır ve verimleri de çok yüksektir. Asenkron motorların çalışmalarında ark meydana gelmez. Momentleri oldukça yüksektir. Bu nedenle de piyasa da en fazla tercih edilen motorlardır.
İndüksiyon motor veya asenkron motor , rotordaki elektrik akımını üretmek için gerekli olan torku, duraç sargıların manyetik alanından elektromanyetik indüksiyon elde ederek üreten bir AC elektrik motordur.
Üç fazlı dağıtım sisteminde dengeli endüktif bir yük teşkil eden, yapısı rotor ve stator olmak üzere 2 temel parçadan oluşan bir elektrik motorudur. Rotor yapısına göre bilezikli ve sincap kafesli olmak üzere iki tipte üretilir. Endüstriyel sektörde sincap kafesli asenkron motor tercih edilmektedir.
Bir miktar kalıcı mıknatısiyeti olan AC motoru şebekeya bağlamadan çevirdiğinde elektrik üretir.
Asenkron motorlarda verim, kutup sayıları arttıkça azalır. Verimi etkileyen diğer bir unsursa motor yüküdür; motor etiketlerinde belirtilen anma değerleri tam yük çalışma koşulları için belirlenmiştir, eğer motor aşırı yüklenirse veya tam yükünün altında yüklenirse verim değeri düşer.
Asenkron Motora Neden Yol Verilir? Üç fazlı motorlar ilk kalkınma anında şebekeden normal akımın 3-5 katı kadar fazla akım çekerler. Bu çekilen fazla akımı minimum seviyeye indirmek için en yaygın olan yol verme Yıldız-Üçgen yol vermedir.
Gücü 3 kW' tan büyük olan motorlar üç fazlı olarak çalıştırılır. Bir fazlı motorların çoğu küçük güçlü motorlardır. Bir fazlı asenkron motorlar, küçük el tezgâhları ile buzdolabı, çamaşır makinesi, küçük su pompaları, mikser, vantilatör, aspiratör, teyp, pikap, tıraş makinesi vb. yerlerde kullanılır.
Üç fazlı asenkron motorların dönüş yönünü değiştirmeN için, fazlardan herhangi iki fazın yerini değiştirmeN yeterlidir. Fazların yer değiştirme işlemi kontaktör veya paket şalterle yapılır.
Üç fazlı asenkron motorları yıldız ve üçgen bağlantılara göre bir fazlı şebekeye bağlantısını yapabilmek için; Motor giriş uçlarından herhangi ikisine faz (R) ve nötr (N) uçları bağlanır. Kondansatörün bir ucu faza bağlanırken diğer ucu motorun boşta kalan giriş ucuna bağlanılarak bağlantı tamamlanır.
Kısa dönüşler, çentikli bobin teli, yüksek voltaj yükselmeleri, iletken kirleticiler, aşırı ısınmış sargı, eskimiş yalıtım ve gevşek, titreşen bobin tellerinden kaynaklanır.
Sıkıntı olmaz,konvertore gerek yok. 50hz'de çalışan cihaz 60 hz'de de çalışır.
Motorun sık sık durma ve sık kalkış yapması halinde stator ve rotor sargılarında aşırı ısınma meydana gelmektedir. Daha fazla ısındığında sargıların yanması muhtemeldir. Motorun yol alma ve frenleme süresinin uzun tutulması fazla akım çekmesine sebebiyet verir.
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Trifaze, alternatif akımlı elektrik gücünü üç fazlı dağıtma yöntemidir. Trifaze, sanayi, işletme veya çok yüksek enerji tüketen evlerde ağır elektrik yüklerini beslemek için kullanılır. Monofaze (tek fazlı) elektrik gücü, bir faz kablosu, bir nötr kablo ve bir topraktan oluşan üç telli bir dağıtım sistemi kullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri