Takipsizlik kararı sicile işler mi? Takipsizlik kararı hiç bir şekilde sicile işlemez. Zira dosya soruşturma aşaması sonunda kapatılmıştır. Kişi hakkında kovuşturmaya yeter delil bulunamamış veya suçu işlemediği yönü daha ağır gelmektedir.
Adli sicil kayıtlarına, kanuna göre mahkeme tarafından verilmiş olan mahkûmiyet kararları işlenmektedir. Ayrıca bu kararlar için kesinleşmiş olma hükmü bulunmaktadır. Takipsizlik kararı ise davanın açılmasını bile engellediğinden, bu kararların adli sicil kayıtlarına işlenmesi gibi bir husus olamaz.
Takipsizlik kararında kişinin suçu işlemediği sabittir veya şüphe vardır. Bu sebeple iddianame düzenlenmemiştir. Bu karar birey hakkında suç işlediğinin kesin bir kanıtı olmadığı ve masumiyet karinesi ile kişinin lekelenmeme hakkı gereğince kesinleşmiş bir hüküm bulunmadığı için memuriyete engel teşkil etmemektedir.
Takipsizlik kararı da savcının soruşturma sonucunda '”yargılama için yeterli delil” bulamaması halinde verilen karardır. Bu karar ile birlikte kişi artık şüpheli sıfatından kurtulmuş olur ve hakkında açılan dosya kapanır.
Takipsizlik Kararı Verilen Dosya Ne Olur? Takipsizlik kararı verildiğinde davaya ilişkin dosya kapatılır ve herhangi bir işlem yapılmaz. Dosya yetkililerin kayıtlarında tutulur, ancak kamuya açık olmayabilir. İtiraz veya temyiz başvurusunda bulunulması halinde dosya yeniden açılabilir ve davaya yeniden bakılabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Dosyanın kesinleşme zamanından 5 yıl sonra adli sicil ve istatistik genel müdürlüğüne başvurarak sabıka kayıtlarınızı UYAP'tan ve E-Devlet aracılığıyla sildirebilirsiniz.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
İcra davası alacaklı taraf tarafından icra dosya masrafları ödenerek her yıl yenilendiği takdirde, 20 yıl sonra icra davası takipsizlikten düşmektedir.
Kapanan icra dosyaları uygun koşullar gerçekleşmiş ise hem ilamsız takiplerde hem de ilamlı takiplerde tekrar açılabilmektedir. Dosyanın yenilenmesi için icra takibinin bulunduğu icra müdürlüğüne hitaben yazılacak olan dilekçede hem dosyanın arşivden çıkartılması hem de yenilenmesi talepleri yer almalıdır.
Adli Sicil Kaydı Sorgulama: Takipsizlik kararı, ilgili kişinin adli sicil kaydında tutulmaktadır.
Takipsizlik kararı soruşturma evresinde yeterli delil elde edilemediğinde şüphelinin suç işlediğine dair şüphe uyandıran delillerin yetersiz olması ya da kovuşturma imkanının olmadığı durumlarda verilen bir karardır. Bu kararı soruşturmayı yapan Cumhuriyet savcısı verir.
Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar (KYOK, Takipsizlik Kararı): Cumhuriyet savcısının bir suç ile ilgili olarak yürüttüğü soruşturmada, suçun işlendiğine dair yeterli şüpheye ulaşamadığını ve iddianame ile şüpheli hakkında dava açmayacağını, kovuşturmayacağını ifade eder.
Kovuşturmaya yer olmadığına dair karara takipsizlik kararı da denmektedir. Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak kanıt elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması durumlarında kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.
Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar (KYOK), diğer bir deyişle takipsizlik kararı; Cumhuriyet savcısı tarafından yürütülen soruşturma neticesinde şüpheli kişi hakkında kovuşturma olanağı veya yeterli şüphe oluşturacak delil bulunmaması nedeniyle ceza mahkemesinde kamu davası açılmasına gerek görülmemesini ifade eder ...
Soruşturma aşaması adli sicile işlemez, eğer soruşturma sonucunda mahkumiyet kararı almışsanız bu durumda adli sicilde gözükecektir. Bunun haricinde eğer soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş ise ve dosya kapanmışsa adli sicile işlemez.
Kapalı takipsizlik icra dosyası açılış tarihinden itibaren 1 yıl geçmiş ve bu süre içinde alıcı tarafından herhangi bir başvuru yapılmamış icra dosyalarına denilmektedir.
Örneğin savcılık, hiç ifade almadan dosya üzerinden takipsizlik kararı veremez. Kararda, sunduğunuz delillerin ne sebeple yeterli olmadığına dair gerekçe de olmalıdır. Ayrıca sizin tarafınızdan sunulabilen deliller haricinde toplanmasını istediğiniz delillerin toplanmamış olması da bir itiraz sebebidir.
Takipsizlik kararı ise ilgili savcının soruşturma sonucunda yargılama için yeterli kanıt bulaması durumunda vermiş olduğu bir karardır. Bu kararla beraber birey artık şüpheli sıfatından çıkar ve hakkında açılan dosya da kapanmış olur.
Cumhuriyet savcısı, bu kararı itiraz edene ve şüpheliye bildirir. İtirazın reddedilmesi halinde aynı fiilden dolayı kamu davası açılabilmesi için; yeterli şüphe oluşturacak yeni bir delillin elde edilmesi ve bu hususta Sulh Ceza Hakimliğince bir karar verilmesi gerekir.
Eğer suçtan zarar gören süresi içerisinde itiraz hakkını kullanmazsa kovuşturmaya yer olmadığına dair karar kesinleşir. Ancak suçtan zarar gören 15 gün içerisinde itiraz hakkını kullanır ve itiraz sonucunda sulh ceza hakimliğince reddedilirse takipsizlik kararı kesinleşmiş olur.
Dosyanın arşive kaldırılması, uygulamada icra dosyasının düşmesi olarak adlandırılmaktadır. İcra ve İflas Kanunu'na göre ödeme emrinin borçlu tarafa tebliğinden itibaren 1 yıl boyunca alacaklı haciz talebi gibi takip işlemlerini gerçekleştirmezse icra dosyası düşecektir.
Takipsizlik itiraz olarak kyok kararına karşı 15 gün içinde savcılığın bulunduğu yer Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz edilebilmektedir. İtiraz sonucu Sulh Ceza Hakimliği dava açılmasına karar verebileceği gibi itirazı reddedip takipsizlik kararını kesin olarak onayabilir.
Kamu davasını açmaya yeterli delil yok ise ya da dava açmak için gerekli diğer şartlar bulunmuyor ise kamu davasının açılması mümkün değildir. Bu durumda Cumhuriyet savcısının deliller değerlendirme takdir yetkisi vardır. şüpheliler hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi gerekir.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığındaki dosyaların görülme süresi yaklaşık 2 yıl bu aşamadan sonraki Yargıtay Ceza Dairelerinde görülme süresi ise yaklaşık 1 yıl olup; 2023 yılında temyiz edilen bir ceza davası yaklaşık 3 yıl içerisinde karara bağlanır.
Kapanmış olan bir dava tekrar açılır mı? Bir konu hakkında verilmiş olan kesinleşmiş bir hüküm bulunması halinde kural olarak yeniden yargılama yapılması söz konusu değildir. Yargılanmanın yenilenmesi, Ceza Muhakemesi Kanunu madde 311 hükmünde düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri