Üç faz akım ve gerilimi ayrı ayrı ölçerek gerçek enerji tüketimini hesaplayan trifaze elektrik sayacı kullanıcıya doğru sonuçlar vermek için iyi kalibre edilmiş hassas ölçüm cihazıdır. Bu cihazların çift yönlü ölçüm yapanları tüketilen enerjinin yanı sıra üretilen enerjiyi de yüksek ölçüm hassasiyetiyle ölçer.
Trifaze Sayaçlar : Üç fazlı sistemlerde kullanılan sayaç tipidir. Direk Bağlı Aktif-Reaktif Kombi Sayaçlar : Herhangi bir akım ve gerilim trafosuna ihtiyaç duymadan genellikle 100A'e kadar devreye bağlanabilen sayaç tipidir.
Trifaze sayaç, bir binanın ya da tek bir yapının elektrik kullanım durumunu ve sarfiyatı en iyi şekilde sayabilecek ve kontrol altında tutabilecek elektrik ölçüm donanımlarından da birisi durumunda. Özellikle yüksek elektrik akımı geçen noktalarda da trifaze sayaçlar kullanılmakta.
Monofaze ve Trifaze Sayaç Farkı
15 kW gücün tek koldan temin edilmesi monofaze, 5'er kW gücündeki 3 ayrı koldan alınması durumu ise sistemin trifaze olması anlamına gelir.
Elektrik Sayacı Çeşitleri Nelerdir? Elektrik sayaçları direkt ve ölçü trafolu olmak üzere iki farklı bağlantı tipine sahiptir. Direkt bağlantılı elektrik sayacı 120 Amper'e kadar olan tüketimlerde kullanılan sayaç tipidir. Ölçü trafolu bağlantılı elektrik sayaçları ise hem akım hem de gerilimi ölçer.
İlgili 35 soru bulundu
Akıllı üç zamanlı sayaç tüketilen elektiriğimizin günün hangi zaman diliminde tüketildiği bizlere söyleyen aslında normal mekanik bir sayaçtan dan çokta farklı olmayan sayaçtır. Başka bir deyişle akıllı sayaçlar aslında bize elektrimizi hangi saatte tükettiğimizi söyler ve ona göre bize fatura gelmesini sağlar.
T1: Çok zamanlı tarifeli elektrik sayaçlarında gündüz tüketimi miktarını gösterir. T2: Çok zamanlı tarifeli elektrik sayaçlarında puant (akşam) tüketim miktarını gösterir. T3: Çok zamanlı tarifeli elektrik sayaçlarında gece tüketim miktarını gösterir.
Dolayısıyla trifaze sistem ile kıyaslandığında maliyeti daha yüksektir. Monofaze sistem genellikle ev ortamlarında ve ufak çaplı gerilimleri iletmek üzere kullanılan bir sistemdir. Trifaze sistem ise çoğunlukla fabrika, sanayi ve endüstri gibi alanlarda büyük çaplı ve ağır yükleri iletmek üzere kullanılmaktadır.
Küçük ekipmanların çalıştırılması için idealdir ve elektrik ihtiyacının düşük olduğu yerlerde kullanılır. Çoğunlukla evlerde kullanıldığı için ev elektriği olarak adlandırılır. Trifaze (üç fazlı) elektrik sistemi, üç faz iletkeni, bir nötr ve bir toprak bağlantısı içerir.
Trifaze, dükkanlarda ve sanayide kullandığımız 3 3 fazlı beslemedir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir. Trifaze üretim, monofaze üretime benzer.
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir. L1 (Active phase) : Bu faz, cihazların güç almaları için kullanılan fazdır.
Evlerde Hangi Sayaç Kullanılır? Konutlarda genellikle monofaze/tek fazlı iki telli aktif elektrik sayaçları kullanılır. Çoğu evde otomatik ölçüm yapan elektronik sayaçlardan yararlanılır ancak çok eski binalarda sayaçlar hâlâ mekanik yapıya sahip olabilmektedir.
Üç faz akım ve gerilimi ayrı ayrı ölçerek gerçek enerji tüketimini hesaplayan trifaze elektrik sayacı kullanıcıya doğru sonuçlar vermek için iyi kalibre edilmiş hassas ölçüm cihazıdır. Bu cihazların çift yönlü ölçüm yapanları tüketilen enerjinin yanı sıra üretilen enerjiyi de yüksek ölçüm hassasiyetiyle ölçer.
3 fazlı sayaçlarla tek fazlı sayaçlar yapısal olarak aynıdır . Yani 3 tane tek fazlı sayaç yan yana konarak 3 fazlı sayaçmış gibi kullanılabilir. Kısaca tek fazlı sayaçlarada tıpkı 3 fazlı sayaçlarda olduğu gibi akım trafosu bağlanabilir. Hiçbir problem olmaz.
Üç Fazlı Elektirik (Trifaze elektrik), yüksek güçlerde kullanılan bir elektrik besleme sistemidir. = 1200 faz farkı vardır. Türkiye'de bu fazlar genellikle R, S, T fazı olarak adlandırılır.
T2, T1'den önceki saatlerde, genellikle 06:00 ile 17:00 saatleri arasında olan orta seviyede elektrik talebi zaman dilimidir. T3 ise, gece boyunca, genellikle 22:00 ile 06:00 saatleri arasında olan en düşük elektrik talebi zaman dilimidir.
Evlerde En Sık Yaşanan Elektrik Kazaları Ve Çözüm Yolları
Ev elektriği denilince akla 220V ile çalışan tek fazlı cihazlar gelmekle birlikte, evlerde klima vb güçlerin standartlaşması ile birlikte ev panolarına 3 faz getirilerek, yükün dağılımı ev içerisinde yapılmaya başlandı.
Üç fazlı 380V priz çoğunlukla yüksek gerilimle çalışan makinelerin bulunduğu endüstriyel ortamlarda kullanılmaktadır. Genel olarak elektrikli pompalar, takım tezgahları, motorlar, kompresörler 380 Voltla yani 3 fazlı olarak çalışırlar.
3 faz(trifaze) Elektrik saatinizde nötr ile beraber 4 giriş, 4 çıkış toplam 8 adet bağlantı klemens mevcuttur. Bu durumda binanıza 380 volt giriş yapılmaktadır. Yeni yapılan binaların bir çoğunda 380 volt sigorta paneli bulunmaktadır. Dolaysıyla binaya 3 faz elektrik gelmektedir.
Bundan yola çıkarak; meydana gelen sistem, aralarında 120°'lik faz farkı yani gecikme olan 3~fazlı bir sistem halini alırki bu fazların gerilimleri Türkiyede faz başına 231 Volttur. Ve faz-faz arasındaki gerilim ise bu gerilimin √3 katı yani 400V'tur.
Değişik dükkanlarda ya da sanayide kullanılan 3 fazlı besleme trifaze olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda Türkiye'de 380 volt gerileme sahip sanayi elektriği olarak da ifade edilmektedir. Böylece değişik sanayi kolları açısından gerekli olan elektrik gerilimini etkin bir şekilde elde etme şansı tanır.
Üç fazlı dört telli elektrik sayacı, her fazın enerjisini ayrı ayrı ölçüp genel toplamın verilmesi gereken tüketimlerde kullanılır. İçerisinde üç akım, üç gerilim bobini bulunur. Akım bobinlerinin her biri kendi fazına bağlanırken, gerilim bobinleri de her bir fazda, fazın girişi ile nötrü arasına bağlanır.
Faturanızdaki tarife bölümüne bakınız. Faturalarınızda; " Tek Terimli Üç zamanlı Mesken AG" abone grubu yazıyor ise; bu tarifede üç zamana göre fiyatlandırılmaktadır. Bunlar gündüz (06:00-17:00), puant (17:00-22:00) ve gece dir (22:00-06:00). Bu tarifede kWh başına düşen elektrik fiyatı farklıdır.
Hangi tarifeyi tercih etmeliyim? Tek Zamanlı Tarife: Elektrik tüketiminizin günün her saatinde aynı birim fiyat üzerinden hesaplandığı tarifedir. Çok Zamanlı Tarife: Elektrik tüketiminizin, günün 06:00-17:00 - 17:00-22:00 - 22:00-06:00 zaman aralıklarında, 3 ayrı birim fiyat üzerinden hesaplandığı tarifedir.
Elektrik sayaç numarası, dairelerin girişinde yer alan sayaç makinesinin üzerinde barkod halinde bulunur. Aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü üzere, genellikle sağ alt köşede yer alır. Her ay, AYEDAŞ ve BEDAŞ'ın çalışanları daire kapılarına gelerek özel kod okuma cihazlarıyla hanelerin aylık tüketimlerini çıkartır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri