Trifaze, dükkanlarda ve sanayide kullandığımız 3 3 fazlı beslemedir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir. Trifaze üretim, monofaze üretime benzer. Monofaze sistemlerde manyetik alan içerisinde dönen bir bobin varken, trifaze sitemlerde 3 adet bobin vardır.
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir. L1 (Active phase) : Bu faz, cihazların güç almaları için kullanılan fazdır.
Üç fazlı sistem, tek fazlı sisteme kıyasla daha az iletken gerektirir. Daha yüksek verime ve minimum kayıplara sahiptir. Ayrıca elektrik yüküne sürekli besleme sağlar. Üç fazın biri bozulursa sistemin kalan iki fazı güç sağlamaya devam eder.
Tek faz beslemesi devrenin tamamlanması için iki kablo (bir faz ve bir nötr) gerektirir. Üç faz, devrenin tamamlanması için üç faz kablosu ve bir nötr kablo gerektirir. Tek faz 230V'a kadar voltaj sağlar, üç faz kaynağı ise 415V'a kadar voltaj taşır.
Trifaze, 3 ya da daha fazla sistemler için kullanılmaktadır. Gerilimleri arasında faz farkı olan birden fazla tek fazlı yapının birleştirilmiş halidir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir. Trifaze üretim, monofaze üretime benzer.
İlgili 24 soru bulundu
Ev elektriği denilince akla 220V ile çalışan tek fazlı cihazlar gelmekle birlikte, evlerde klima vb güçlerin standartlaşması ile birlikte ev panolarına 3 faz getirilerek, yükün dağılımı ev içerisinde yapılmaya başlandı.
Üç fazlı 380V priz çoğunlukla yüksek gerilimle çalışan makinelerin bulunduğu endüstriyel ortamlarda kullanılmaktadır. Genel olarak elektrikli pompalar, takım tezgahları, motorlar, kompresörler 380 Voltla yani 3 fazlı olarak çalışırlar.
Üç fazlı gerilim nasıl elde edilir? (
Mıknatıs döndüğü zaman, ω açısal hızıyla dönen bir manyetik alan oluşur ve üç adet özdeş bobinde gerilimlerinin efektif değerleri eşit olan fakat aralarında 120'şer derece faz farkı olan üç fazlı gerilimler elde edilir.
Dalganın zaman ekseninde sıfır noktasıyla yaptığı açıya faz açısı denildiğini de biliyoruz. Tek fazda ise sadece bir tane faz açısı bulunur. Faz-Nötr ya da faz-toprak arasında gerçekleşir. Eğer üç tane sinüzoidal dalga kendileri arasında 120 derece faz farkıyla üretilirse buna üç fazlı gerilim ya da akım denir.
Dolayısıyla trifaze sistem ile kıyaslandığında maliyeti daha yüksektir. Monofaze sistem genellikle ev ortamlarında ve ufak çaplı gerilimleri iletmek üzere kullanılan bir sistemdir. Trifaze sistem ise çoğunlukla fabrika, sanayi ve endüstri gibi alanlarda büyük çaplı ve ağır yükleri iletmek üzere kullanılmaktadır.
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
Trifaze, dükkanlarda ve sanayide kullandığımız 3 3 fazlı beslemedir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir. Trifaze üretim, monofaze üretime benzer.
IEC tarafından tavsiye edilen üç fazlı 208/120 voltluk diğer bir sistemde bu gerilimde çalışan özel cihazlarda kullanılır. Bunun gibi 470/277 voltluk üç fazlı sistemlere de müsaade edilir.
Bu sayaçlar aynı zamanda toplu konutlarda daire ve ortak alan tüketimlerinin paylaştırılması ve faturalandırmasında kullanılabilir. Trifaze sayaçlar endüstriyel tesislerde üretim bölümlerinin enerji üretimini ve tüketimini izlemek; akım, gerilim, güç ve maksimum demand gibi değerlerin takibine olanak sağlar.
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
220 volt girişli 380 volt çıkışlı inverter ile 220 voltu 380 Volta dönüştürmek mümkündür. Kısacası 1 faz (monofaze) 3 faz (trifaze) dönüştürerek 220 volt enerjinizi sanayi tipi hat çekmeksizin 380 volta dönüştürebilirsiniz.
Elektrik kablosu renk kodları şunlardır: R-L1: Faz 1 kablosu, kahverengi. S-L2: Faz 2 kablosu, siyah. T-L3: Faz 3 kablosu, gri.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Doğru bağlanmış ve eksiksiz çalışan nötrde elektrik bulunmazken, bir arıza ya da yanlış bağlanma durumunda nötr uçtan dahi elektrik çarpması söz konusu olabilir, bu sebeple sistemin doğru çalıştığı düşünülmüyorsa dikkatli olmak gerekir.
ELEKTRİK MÜH.
3x220V demek 3 tane 220V fazı var demek. tabiki iki faz arası 380 v tur.saygılar...
Faz aslına bakılırsa genel anlamıyla elektrik geriliminde devre olarak bilinmektedir. Herhangi bir cihaz üzerinden geçen elektrik akım ve yükünün, belli devrelerini ve miktarını gösterme noktasında öne çıkar. Yani bir cihaz çalıştırılmak istendiğinde yük elektrik üzerinden cihaza geçer.
Faz açısı olarak bir değer belirttiğinden, faz farkı da yine açı olarak ifade edilir. Elektrikte faz farkını, gerilimin fazıyla akımın fazı arasındaki fark olarak ifade ediyoruz.
Evler genellikle 1 faz ile beslenir. Dağıtım şebekelerinde nötr gereklidir.(olmazsa olmaz) Bu yüzden enerji dağıtım güç trafolarının sekonderi çoğunlukla yıldız olarak bağlanır. Oysa üçgen sargıda sadece 3 farklı gerilimli uç vardır. Nötr yoktur.
Evet, kesinlikle öyle. Aslında kardeşiniz onları birbirlerine takarken anlık kısa devre olmuştur, o nedenle bunları genel bir prize takmadan önce, daha önceden bunları takmış olmak daha güvenlidir.
Evlerimizde 1 veya genellikle 2 fazlı elektrik kullanılırken endüstriyel uygulamalarda bu sayı 3'tür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri