1.Yöntem:Çaydanlıktaki su kaynatılırken içi boş demliği de çaydanlığın üzerine koyarak ısıtın.Su kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ya da çaydanlığı ocaktan uzaklaştırın.Suyun kaynaması oksijen kaybına neden olduğu için uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez.Yani, suyu en fazla 10 saniye ...
Suyun kaynaması oksijen kaybına sebep olduğu için uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Yani, suyu en fazla 10 saniye kaynatmalısınız.
Çaydanlığın altını 2/3 oranında içme suyuyla dolduruyoruz ve ocağa yerleştiriyoruz. Su kaynadığında çaydanlığın üstüne eğer karışım çay koyuyorsak (seylan çayı ve yerli çay) yaklaşık 7-8 tatlı kaşığı çay ekliyoruz. Eğer yalnızca seylan yani kaçak çay denilen çaydan kullanacaksak 5 çay kaşığı yeterli olacaktır.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Suyun kaynaması oksijen kaybına neden olduğu için uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesini tavsiye etmemekteyiz. Özetle, suyu en fazla 10 saniye kaynatmalısınız. Su kaynadıktan sonra çaydanlığı ateşten alıp 4 ila 5 dakika bekletin ve suyun ısının 75-85 derece seviyelerine düşmesini bekleyin.
İlgili 41 soru bulundu
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Çay demlemekte kullandığımız demlik cam ya da porselen olmalı, demliğe yaklaşık 3 yemek kaşığı çay ekleyerek çaydanlığın üzerine alalım. Su kaynadıktan sonra demliğe suyu ilave ederek çayımızı demleyelim. Çaydanlığa su ilave ederek kaynaması için tekrar ocağa alalım. Yaklaşık 15 dk demlenen çayımız servise hazır.
Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. - Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır. Bu nedenle, çay demlemek için kullanacağınız bir diğer teknikte suyu kaynattıktan sonra hemen demliğe dökmeyin.
Demleme sırasında çayın ve suyun miktarı önemlidir. Çay yaprakları suda rahatlıkla hareket edebilmeli ve tüm yapraklar su ile aynı zamanda buluşmalıdır. Basit bir oran vermek gerekirse her yemek kaşığı çay (4-5 gram) için demliğe yaklaşık 100 ml su koymak yeterlidir.
Her bir demlik süzen poşetten üç bardak çay elde edebilirsiniz. Çay poşetlerini demliğinizin içerisine koyun, sonrasında her bir demlik süzen poşet için bir çay bardağı kaynar suyu demliğinize ekleyin. Bunun üzerine bir çay bardağı kaynar suyu da ek olarak ilave edin. 15-20 dakika demlemeye bırakın.
En İyi Çay Porselen ve Emaye Çaydanlıklarda Olur!
Çayın tadını ve aromasını en çok alabilmenin mümkün olduğu demlikler porselen demlik olurken, porselen bulunamadığı yerlerde ise emaye demlikler tercih edilmelidir. Ayrıca bakır demlikler de çayın lezzetini verebilme konusunda oldukça başarılıdır.
Çayın demlenme süresi ortalama 12-15 dakika arasıdır. Çayı demledikten sonra, demliği çaydanlığa aralık kalacak şekilde oturtun ve 12 dakika bekleyin. Bu süre boyunca ocağın ısısıyla oynamayın. Demlenen çayı ocaktan alın ve 2 dakika dinlendirin.
çaydanlık kelimesi köken olarak farsçadır. kök, üzerine yine farsça eklerden biri olan -dan ekini almıştır. "çaydan" kelimesi farsça'da "çay koyulan kap" anlamına gelir, bizim kullandığımız çaydanlıkla aynı anlamdadır.
Çayı bekletilmiş ya da daha önceden kaynatılıp soğutulmuş suyla asla demlemeyin.Çünkü kaynayıp soğumuş su , daha az oksijen barındırdığından çayın aromasını bozar.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Çayın yıkanması konusunda fikir ayrılıkları bulunsa da çay yapraklarının üzerinde biriken tozun giderilmesi, çayın demlenirken daha berrak görünmesi için yıkanması önerilir. Bu açıdan çayı önceden yıkamak, özellikle de açıkta satılan çay almanız durumunda tercih edilebilir.
⇒ Çay yapraklarının şekli:
Çayın kaliteli olup olmadığı çayın yaprağının kıvrımından da anlaşılabilir. Çay yapraklarının şeklinin düz değil bükük, kıvrımlı ve parlak olması gerekiyor. En kaliteli çay yaprakları kıvrımlı olanlardır.
Eğer demlikte farklı şeyler demlerseniz çayınız demlediğiniz şeylerin kokusunu alacak ve tadında bozulma yaşanacaktır. Eğer çay servis edeceğiniz kişiler arasında şekersiz çaylar içen yoksa demlenme aşamasında demliğin içerisine bir küp şeker atarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Çay demlemek için kullanılacak su orta sertlikte ve içme suyu olmalıdır. Çeşme suyu içindeki klor ve kireç gibi bileşenler çayın tadını bozar. Kullanılan demlik çeşidi de lezzetli çay demlenmesinde etkilidir. Demlenen çayın lezzetli olması için porselen, cam ya da bakır demlikler tercih edilmelidir.
İnce belli bardaklar, ince camdan yapılır ve kesinlikle şeffaftır. Böylece çayın rengini net bir şekilde görmek mümkün olur. İnce belli bardakların şeffaf olması dem ayarını görmeyi de mümkün hale getirir. Bu sayede herkes için farklı dem ayarlarında çaylar hazırlamak mümkün olur.
Çayın fazla tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmiyor. Severek içtiğiniz çayı, zamanında ve kontrollü bir şekilde içtiğiniz sürece çay sizi mutlu edecek, keyifli bir gün geçirmenize yardımcı olacaktır. Demlenmiş çay 2 saat sonra bayat hali almaya başlar. Çok fazla bekletilmiş çayı içmenizi kesinlikle önermiyoruz.
İŞTE ÇAY DEMLEMENİN DOĞRU YOLU
Kesinlikle ve kesinlikle evinizde herhangi bir bitkiyi hazırlarken, bitkiyi bardağa koyup üzerine kaynar su ilave etmeyin. Önce suyu döküp sonra bitkiyi ilave etmelisiniz. Çayı bir dakika demledikten sonra süzerek tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri