Maksûr; tahsis edilen öğe, maksûrun aleyh, başka bir şeyin kendisine tahsis edildiği öğedir.10 Bunlara kasrın tarafları da denir.
Hasr, meânî terimi olarak “kasr” adıyla Türk belâgatına da geçmiş ve bilhassa şiirde edebî sanat gibi bir özelliğin başkalarında bulunmayıp yalnız bir şeyde bulunduğunu ifade etmek için kullanılmıştır.
2. Tayin kasrı: Muhatabın konu hakkında mütereddid olma durumunda kasır bu manaya gelir. 3. İfrad kasrı: Muhatab hükümde iki veya daha fazla ortak olduğuna inanıyorsa kasır, ifrad olur.
Köşk. Yüksek ve ferah bina.
Ülkemizde en çok rastlanan kaşar çeşitleri: taze kaşar, eski kaşar, Kars kaşarı ve Trakya kaşarı olarak sayılabilir. Bunlara diyet yapanlar için yağ oranı azaltılmış olan kaşarlar da eklenebilir. Kaşar loru ise kaşar peynirinin yapımı sırasında oluşan peynir altı suyundan elde edilen lor olarak tanımlanır.
İlgili 19 soru bulundu
Kasır denilen yapılar bazan köşk olarak da adlandırılmıştır. Osmanlı devrinde aynı yapıların köşk veya kasır olarak anılması bu duruma işaret etmektedir. Esasında köşk, kasır (Ar. kasr), saray ve hatta kale (iç kale) arasında hükümdar ya da beylerin meskenleri olmaları açısından fazla fark yoktur.
Kelime olarak “kuşatmak, kısaltmak, daraltmak, sıkıştırmak, hapsetmek, menetmek”12 gibi anlamlara gelen hasr belâgat yönünden bir îcâz ve tekit türü olarak bir ifadedeki bir lafzın veya lafızlar grubunun diğerlerine özel şekilde tahsis edilmesi anlamına gelmektedir.
Kasır, hükümdarlar için şehir dışında yaptırılmış küçük saray veya köşktür.
Kasr-ı Cinân, Lale devrinde yaptırılmış bir kasrın adıdır.
Baharatlı kıyma harcının ince hamur üzerine yayılarak hazırlandığı küçük bir lahmacun çeşididir.
Kelimenin sözlük anlamı toplanma, bir araya gelme, bir arada bulunmadır. Haşr kelimesi Kıyamet gününde Allah'ın huzurunda toplanmak anlamında da kullanılır.
Fasl kavramı, cümlenin cümleye atfının terk edilmesi; vasl ise, bir cümlenin diğer bir cümleye vâv ( و) edatı ile atfedilmesi anlamına gelmektedir.
Sözlükte “bir topluluğu bulunduğu yerden zor kullanarak çıkarıp bir meydanda toplamak” mânasına gelen haşir (haşr) kelimesi, kıyamet gününde yeniden diriltilen (ba's) bütün varlıkların hesaba çekilmek üzere bir meydana sevkedilip toplanmasını ifade eder. Toplanılacak yere mahşer, mevkıf veya arasât denir.
Haşr Suresinin okuyan kişinin dünyadaki tüm varlıkların ona dua edeceği söylenir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) Haşr suresini okuyan kişinin günahlarının affedileceğini buyurmuştur.
Harfi, tabii meddine ilâve yapmaksızın okumak anlamında kıraat terimi. Harfin sesinin harekesi yönünde uzatılmasını ifade eden tecvid terimi.
Kasr Arapça bir kelime olup, Latince “castrum” (çoğul “castra”) kelimesinden gelmektedir ve “istihkâm edilmiş yer”, “bir hükümdarın veya yerel yöneticinin ikametgâhı” manasında kullanılmıştır. Köşk kelimesi ortaçağdan itibaren “saray” veya “kasr” yanında eş anlamlı kullanılmıştır.
[1] Kasr-ı Hinduvân, Hintliler, Hindular Köşkü demektir. Kasr-ı Ârifân da Arifler Köşkü anlamındadır.
Kasr-ı Arifan, Bahauddin Şah-ı Nakşibend el Üveysi el Buhari Hazretlerinin bölgesi. Buhara'ya yaklaşık 16 km uzaklıkta.
Çok güzel, huzur veren yer.
Fıkıh usulünde kāsır genelde illetin bir vasfı olarak zikredilir ve bununla illetin benzer olaylara da taşabilen (müteaddî) bir vasıf olmayıp sadece asla mahsus oluşu kastedilir.
Bu ilmin konularından biri de kısaca “cümlenin bazı öğelerinin diğer bazılarına tahsis edilmesi” demek olan kasr konusudur. Kasrı ilk defa müstakil bir bap başlığı altında ele alan, efrâdını câmi' ağyârını mâni bir şekilde tarif edip öğeleri, kısımları vb. birçok meselesini açıklayıp inceleyen kişi Sekkâkî'dir.
kasır / kâsır
Eksik, kısa, yetersiz.
Mutlak bir lafzın vasıf, şart, zaman ve mekân gibi kayıtlarla sınırlandırılması anlamında fıkıh usulü terimi. Kayıtlanmamış lafız anlamında fıkıh usulü terimi.
Kıyamet gününde diriltilecek olan mükelleflerin hesaba çekilmek üzere bir araya toplanması anlamında bir terim.
Edat veya ilgeç; farklı tür ve görevdeki kelimeler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan yardımcı kelime.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri