Yumurta toplamadan sonra 3. gün embriyoların ancak bir kısmı (%50) iyi kalitede blastokist yapabilmektedir. 3. güne kadar embriyo yumurta içindeki besin maddelerini kullanırken, 3. günden sonra embriyonun genetik aktivasyonu olur. Bu nedenle her 3. güzel embriyo 5. güne güzel bir blastokiste dönüşmemektedir.
3. gün embriyosu
Aslında her döllenmiş yumurta, 5. gün aşamasına kadar ulaşamayabilir.
'' Tüp bebekte embriyo kalitesi kaç olmalı? '' sorusunun cevabı embriyonun değerlendirildiği güne göre verilebilir. 2. gün değerlendirilmiş embriyoda 3-4 hücreli, ölü kısım oranı %5-10 ya da daha az olarak saptanmış (4/1, 4/2a) embriyoların kaliteli olduğundan bahsedebiliriz.
Sağlıklı bir insan embriyosu, döllenmeden 5-7 gün sonra kabuğundan çıkar ve yumurtadan çıktıktan sonraki saatler içinde implante olur. Yani rahim duvarına tutunan embriyonun asıl istilası 3. gün transferinden yaklaşık 2-5 gün sonra ve 5. gün transferinden sonra 1-3 gün içinde gerçekleşir.
5.gün embriyosunda dondurulacak olan embriyo sayısında azalma durumu oluşur. Yani 3.gün embriyosu olarak daha fazla embriyo elde edilebilir. 5.güne giderken bazı embriyolarda kayıp yaşanabilir. Bu nedenle 3.gün embriyosu ya da 5.gün embriyosu transfer edilmesinde doktorunuz sizin için en uygun olanı seçecektir.
İlgili 22 soru bulundu
Döllenmeden 3 gün sonra, embriyo hâlâ tüptedir ve 12-16 hücreli bir top şeklindedir (morula). Döllenmeden 4 gün sonra, bu hücre topu, tüpteki yorucu seyahatini tamamlayarak, rahme ulaşır.
Böylece, 5-6. günde kromozomal olarak daha sağlıklı embriyoların seçilebilme ihtimali yüksektir. Dolayısıyla 5-6. gün embriyo transferi ile daha yüksek ana rahmine tutunma ve gebelik oranları elde edilebilmektedir.
Döllenen yumurta sayısı 4 den az olanlarda 3. gün veya 5. gün transferi ile benzer gebelik sonuçları elde edilmiştir. Yumurta sayısı fazla, 5 ve üzeri döllenmiş yumurtası olan hastalarda 5. gün embriyo transferi ile daha yüksek canlı doğum oranları elde edilmektedir.
Sonuç olarak yukarıdaki embriyolardan 2 hücreli olanlardan ilkine <%20 fragman olduğu için Grade 2, ikinci resimdekine rengi ve fragman yüzdesi göz önüne alındığında 2 hücreli grade 3, 4 hücreli olana eşit hücreli ve çekirdekleri düzgün izlendiği için Grade 1 embriyo diyebiliriz.
Embriyo kaliteli olduğunda anneye ait bazı faktörler, transfer tekniği , rahim zarının gebelik tutunmasına uygun olmaması, bağışıklık sistemi, annenin hormonal durumu gibi bazı geçici durumlarda da embriyo iyi olmasına rağmen gebelik oluşmayabilir.
En iyi kaliteli olan embriyolar 5 ve 6 olarak sınıflananlardır. Ancak genel olarak 3-6 iyi olarak değerlendirilir. İç Hücre Kütlesi (Inner Cell Mass; ICM) Sınıflandırması: Embriyoyu yapacak iç hücrelerin yoğunluğu ve sıkı sıkı birbirleri ile ilişkide olmasına göre A, B, C olarak skorlama yapılır.
Tüp bebek embriyo transferi planlanırken ilk hedef 5.gün embriyo transferi yapmaktır; çünkü 5.gün embriyo transferi ile tüp bebek tedavisinde başarı şansı çok artmaktadır. 5.gün embriyo kalitesi, tüp bebek tedavisinde gebelik şansını belirleyen en önemli faktördür.
Embriyo transferi sonrası tutunma yaklaşık olarak transferin 2.günü başlar, transferin 6-7. gününe kadar devam eder. Embriyonun rahim iç zarına tutunma sürecinde çok sayıda moleküler düzeyde mekanizma rol oynamaktadır.
Gebelik testi taze transfer yapılan olgularda, yumurta toplamadan 14 gün sonra yapılır. Donma çözme uygulamalarında ise transferden 9 gün sonra yapılır; çok nadiren eğer 3. gün embriyolar dondurulmuş ve çözülerek transfer edilmiş ise, çözme transferinden 11 gün sonra gebelik testi yapılır.
Ancak 3. günde 6-8 hücreli embriyo sayısı 4'ün altında olan ve/veya daha önce tüp bebek başarısızlığı yaşamış hastalarda daha fazla beklenmeyerek 3. gün transferi tercih edilir. Böylece embriyolar 'doğal' ortamlarına daha erken yerleştirilmiş olurlar.
Rahim içi zarının kalınlaşma durumuna göre genellikle adetin 15-20. günü arasında embriyo transferi yapılır.
Embriyo Kalitesi
Embriyonun kalitesiz olması da tüp bebek tutmama nedenleri arasındadır. Transfer yapıldığı günkü embriyonun kalitesi, gebelik oranları açısından oldukça belirleyici olmaktadır.
Her çiftin durumu farklıdır ve embriyo kalitesi, bir çiftin tıbbi geçmişi, yaşları ve tedaviye verdiği tepkiye bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, daha yüksek kaliteli embriyolar daha iyi bir gebelik şansı taşırlar, ancak embriyo kalitesi sadece bir faktördür.
Günümüzde oldukça yaygın kullanılan tüp bebek tedavisi işlemi için kullanılan spermin ve rahime yerleştirilen embriyonun kalitesi, başarılı bir gebelik için önemli bir parametre olarak karşımıza çıkıyor.
Preimplantasyon genetik tanı 3. günde 8-10 hücreli embriyo aşamasında veya 5. günde blastosist aşamasındaki embriyolara yapılabilmektedir.
Sadece dondurmaya uygun kalitede olan 5. gün veya 6. gün embriyolarını (blastokist) dondurarak saklamaktayız. Dolayısı ile taze embriyo transferi 3. gün yapılan nadir hastalarda dahi arta kalan embriyoları 2-3 gün daha takip edip 5./6. gün blastokist aşamasında iken, kalite olarak uygun ise, dondurarak saklamaktayız.
Diğer taraftan “orta kaliteli” veya “düşük kaliteli” demek, tedavinin başarısızlıkla sonuçlanacağı veya embriyonun gebelik oluşturmayacağı anlamına gelmez. Sadece gebelik şansının göreceli ve orantılı olarak daha yüksek gebelik beklenen embriyolardan belirli bir oranda daha düşük olabileceği anlamına gelir.
En erken olarak döllenmeden 7-8 gün sonra kanda tespit edilebilmektedir. Kliniğimizde 5. gün embriyo transferinden 9 gün sonra ilk beta hCG testini değerlendiriyoruz.
EMBRİYO DONDURULMASI (VİTRİFİKASYON)
Embriyolar 1. günden 6. güne kadar gelişimlerinin her aşamasında dondurulabilmektedir. Ancak çözme sonrası en yüksek sayıda canlı embriyo elde edilebilmesi için dondurma işleminin, embriyoların gelişim aşamasına özel bir teknikle uygulanması gerekmektedir.
Bölünme hızına göre bir embriyo uygun hücre sayısına sahip ise normal gelişen embriyo olarak değerlendirilirken zamanında daha az hücre sayısına sahip ise yavaş gelişen embriyo olarak değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri