Üç İhlâs okuyan biri, uhrevi anlamda Kur'an'ı hatmetmiş gibi sevap kazanabilir.
Bilindiği üzere İhlas-ı Şerifin hatmi, onu 1.000 kere okumaktır. Hatmin sonunda Aşr-ı şerif okumak da, hatm-i şerif-i Kur'an-ı Kerim'le bağlamak ve teberrük içindir. Sonunda da dua edilir.
Soru: 3 İhlas ve 1 Fatiha okumak, hatim yerine geçer mi? Cevap: İhlas Suresini 3 defa okuyan kişi Kur'an'ı Kerim'i hatmetmiş gibi sevap kazanır! Fatiha Suresinin faziletine dair birçok hadis vardır, ama 3 İhlas 1 Fatiha şeklinde sahih bir hadis yoktur!
Hatta her bir harfi için okuyana "on sevap" verileceği vadedilmiştir. Ama bunca büyük bir sevap onun asıl geliş gayesi yanında belki de çok küçük kalır. Bu yüzden her satıra bir "ihlâs" okunarak hatim yapmakla Kur`ân`ı Kerim hatmedilmiş olmaz, belki satırları sayısınca "ihlâs" okuma sevabı alınmış olur.
Bu doğrultuda hatim, Kur'ân'ın mealinden okunması değil, Kur'ân'ın tamamının, Arapça metni üzerinden Fatiha suresinden başlanarak Nas suresine kadar okunmasıdır. Dolayısıyla Kur'ân-ı Kerîm'in meal ve tefsirlerinin okunması suretiyle hatim yapılmış olmaz.
İlgili 19 soru bulundu
Bir hadis-i şerifte "Kim ihlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir." buyurulmuştur. Ebu-ş şeyh tarafından rivayet edilen Hadis-i şeriflere göre; "İhlâs suresini okumak kul hakkı hariç diğer bütün günahların affına vesiledir."
Hatta bir Müslüman bunu üç kere okusa Kur'an'ın tamamını okumuş gibi mükâfat kazanır. 2. Kur'an'ın diğer surelerini düzgün okuyamayan biri bu sureyi okuduğunda Kur'an'ın üçte birini okuma sevabına nail olur. 3. İhlâs suresi Kur'an'ın anlam türlerinin üçte birine denktir.
Bu dörtlü dua Müslümanlar tarafından çoğunlukla cenazelerde veya mezarlıklarda ölü ziyaretlerinde tekrarlanır. Bunun dışında hacet namazı ve teheccüd namazı sırasında tekrarlandığı uygulamalar vardır.
Hadislerden aktarılan bilgilere göre Hatim okuyan bir kişinin istediği dileği kabul edilir. Hatim indiren bir kişiye altmış bin tane melek de şahit olur. Büyük sevabı olduğu hadislerde ve ayetlerde belirtilmiştir. Hatim etmenin bir diğer fazileti ise cihad kavramıdır.
İhlas suresi eğer ezberden okunacak ise kişilerin namaz abdesti almasına gerek yoktur. Ancak bu sureler Kur'an'dan okunacaksa kişinin abdest alması gerekmektedir. Gusül abdesti olmayan kişilerin sureleri ezberden de okuması doğru değildir.
Kur'an-ı kerim, mesela 11 İhlâs ve 1 Fâtiha okunup ruhuna hediye edilirse, ona yardım edilmiş olur. Üç İhlâs okumak, bir hatim yerine geçer. Peygamber efendimiz, Hazret-i Âişe validemize, (Yatmadan önce Kur'an-ı kerimi hatmet!)
İlk bu sureyi okumaya başlarken çekilir. Önceki sureden sonra okurken, besmele çekmek mekruhtur.
Sual: Arefe günü okunan 1000 İhlas-ı şerifi okurken, namazlardan sonra okunan 11 İhlas-ı şerifi okurken, ilk başlarken euzü besmele çekilir, sûre aralarında ise sadece besmele çekilir diye biliyorum. Doğru mu? CEVAP: Evet, doğru.
Zeytin ağacı, Kuran-ı Kerim'de geçmesi vesilesiyle kutsal sayılır. Zeytin ağacı yapraklarına 41 kere İhlas suresi okumanın faziletli olduğuna inanılır. Şüphesiz ki gönülden okunan her dua ve sure, birbirinden faziletli kapıları açar. Allah'ın huzuruna el açıp dua etmek dilek ve isteklerin kabul olmasının temel yoludur.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Bu niyetin şekli ve nasıl yapılacağı ile ilgili dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yoktur. Fakat "niyet ettim Allah rızası için Kuran'ı hatmetmeye" gibi bir niyetle Kuran hatmine başlanabilir. Niyetten sonra hatim öncesi dua etmeyi de düşünebilirsiniz. Niyet ve duadan sonra Kuran'ı okumaya başlayabilirsiniz.
Okunan hatim ise istenilen kadar kişiye hediye edilebilir. Çok fazla kişiye hediye etmek yapılan hatmin sevabını azaltmaz. Okunulan hatmin sevabını istediğiniz kadar kişiye bağışlayabilirsiniz. Hatim duası okunduktan sonra arkasından da Fatiha suresi okunarak yapılan hatim bitirilmiş olur.
Kur'ân-ı Kerîm'in tamamını ezberleyen kimse.
Ancak Kur'an-ı Kerim'in okunması sırasında da yine dikkat edilmesi gereken pek çok farklı detay vardır. Yarım Kalan Hatime Devam Edilir Mi? Yarım kalan hatime devam edilmesinde dinen hiçbir sakınca yoktur.
“Her akşam ve sabah üçer defa Kulhüvallahü ehad, Nâs ve Felâk sûrelerini oku, seni her türlü tehlike ve zarardan korumaya yeterli olur.” sözü hadis midir? Bu hadis-i şerif sabah ve akşam vakitlerinde İhlâs suresi ile Felak ve Nas surelerini üçer defa okumanın, insanı her türlü şerden koruyacağına delâlet etmektedir.
Geçim sıkıntısı çekenler her gün 41 defa Fatiha suresini ve ardından da şu duayı okusun.”Ve terzukü men teşaü bi-gayri hisab.Allahümmerzukni rızkan vasian helalen sehlen.Amin.”ardından gönlünce dua edersen murad hasıl olur.
İhlas suresini hem sabah hem de akşam sürekli olarak okumak kişiyi sıkıntılardan kurtaracak ve belalara karşı koruma altına alacaktır. Her akşam evine girerken İhlas suresi okuyan kişinin evine yoksulluk girmez, bolluk bereket oluşur. Arefe günü İhlas suresinin okunması da yine hayırlı faziletlerden biridir.
Gün doğumundan akşama kadar ihlası şerifler okunabilmektedir. OKURKEN ARA VERİLİR Mİ? Bin ihlası okurken ara vermekte herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
"Herkes ölmeden önce kendi ruhu için 70 bin ihlas-ı Şerif suresi okuyup hazır etsin.
"Arefe Günü 1000 İhlâs okuyanın bütün günahları af olur ve duâsı kabul olur." (Hepsini Besmele ile okumalıdır.) "Arefe gecesi ibâdet edenler, Cehennemden azat olur."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri