Birinci daimi alt molar dişlerde en sık görülen anomali üçüncü kökün varlığıdır. Daimi alt birinci azı dişleri üzerinde yapılan çalışmalarda, Kafkas, Afrikalı ve Hint populasyon- larında üç kök varlığı %5 den daha az, Moğol ırkında ise %40 dan daha fazla görüldüğü bildirilmiştir.
Köpek dişleri ve maksiller birinci küçük azı dişleri dışındaki küçük azı dişlerinin genellikle bir kökü vardır. Maksiller birinci küçük azı dişleri ve mandibular azı dişlerinin iki kökü vardır. Maksiller azı dişlerinin genellikle üç kökü vardır. Fazladan köklere süpernümerer kökler denir.
6-7 yaşlarından itibaren ise ilk daimi dişler sürmeye başlar ve 12-13 yaş civarında tüm süt dişlerinin daimi dişlerle değişmesi tamamlanır. Ön dişlerimiz tek köklü, küçükazı dişlerimiz 2 köklü, azı dişlerimiz ise 3-5 köklüdür.
Ağızın yan tarafındaki küçük azı dişlerinin çoğunlukla 2 kök ve 2 ya da 1 kanalları mevcuttur. Üst çenedeki büyük azıları genelde 3 kök ve 3 ya da 4 kanalları varken, alt çenedeki büyük azıların 2 kök ve 3 ya da 4 kanalları bulunur.
Yapılan çalışmada, üst çene birinci premolar dişlerde en sık %62 oranında Tip 4 kanal konfigurasyonu ve %69 oranında iki kanal tespit edilmiştir. Üst çene ikinci premolar dişlerde en sık %48 oranında Tip 1 kanal konfigurasyonu ve %75 oranında tek kanal, %24 oranında iki kanal tespit edilmiştir.
İlgili 38 soru bulundu
1-Kanal tedavisi zor ve kompleks bir tedavidir.
Kök kanalı denilen bu boşluk içinde dişin gelişiminden, beslenmesinden ve savunmasından sorumlu dişe canlılık veren pulpa adı verilen bir bağ dokusu bulunuyor.
Mandibular 3. molarların %89,34'ü toplamda iki köklü ve %51.91'i toplamda üç kanallıdır. %44,81'inin mesial köklerinde isthmus bulunmaktadır. %1,09'unda mesial köklerinde üçüncü bir kanal bulunmaktadır.
Üst 1. küçükazı dişi iki köklüdür. Bazen tek köklü bile olsalar; iki pulpa kanalına sahiptirler. 2. Küçükazı dişinin ise; tek kökü vardır ve genellikle de kök kanalı tektir.
Normal şartlarda bir insanın alt ve üst çenesinin her iki köşesinde birer tane olmak üzere, toplam 4 adet 20'lik diş kökü bulunur.
Kalıcı maksiller molarların en üstün dişler olduğu düşünülmektedir. Her ne kadar ismi "molar" olsa da süt molarların arkasından kalıcı "premolarlar" gelmektedir. Üçüncü molarlar yaygın olarak yirmi yaş dişi olarak bilinir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Alt birinci büyük azı dişlerinde mesial ve distalde olmak üzere iki kök bulunur. Bu diş- lerde görülme sıklığı en fazla olan varyasyon üçüncü kök varlığıdır.
Birinci molar dişlerde tek köklü dişe rastlanmazken, %96.6'sı iki köklü, %3.4'ii ise üç köklü idi. İkinci molar dişlerde tek kök oranı %5, iki kök oranı %91.5 ve üç kök oranı %3.5 olarak tespit edildi. Üçüncü molar dişlerde ise tek kök oranı %8.6, iki kök oranı %85.9 ve üç kök oranı %5.4 olarak tespit edildi.
Ağrıyan veya çürüyen her dişe kanal tedavisi yapılmaz.
Çiğneme veya baskı uygulama durumunda şiddetli diş ağrısı
Kırık birazcık daha büyükse bir kaplama ile diş kurtulabilir. Sadece kökün kaldığı kırık durumlarında ise dişin çekilmesi en son düşünülmesi gereken seçenek olmalıdır. Çünkü diş çekimi ile beraber bölgede estetik ve fonksiyon anlamında kemik kaybı yaşanabilir.
“Natal Teeth” adı verilen bu durum 2000-3000 bebekte bir görülme oranına sahiptir. Bu dişler genellikle alt çenede ve iki tane olurlar. Çok zayıf, sallanan ve köksüz olurlar dişleri hemen çekmek gerekir. Aksi halde bebeğin emmesi zorlaşır, dilini ve dudağını ısırabilir.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
İltihaplı diş çekilirse enfeksiyonun kana karışma ihtimali doğar. Elbette iltihap mutlaka kana karışacak şeklinde bir kaide yok ancak kana karışma ihtimalinin son derece yüksek olduğunu da belirtmek gerekiyor. İltihabın kana karışması halinde vücutta bazı semptomlar meydana gelir.
Diş implantları, çekilen dişin yerine kalıcı olarak yerleştirilen yapay köklerdir. İmplantlar genellikle titanyumdan yapılmıştır ve çene kemiği içine yerleştirilir. İmplant, güçlü bir temel sağlar ve üzerine protez diş yerleştirilir.
Molar dişler içinde en uzun köklü diş mandibular birinci molarlardır.
“Dişler vücudun ayrılmaz bir parçasıdır; sadece yemek yememize ve besinleri çiğnememize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ağzımızı hastalıklardan da korurlar” diyen Dr.
Diş çürümesi sinirlere ulaştığında, bu kısımda kalıcı hasarlara neden olur. Bu nedenle, sinire ulaşmış diş çürükleri hızla tedavi edilmelidir. Bu tedavi işlemine dentin çürüğü kanal tedavisi ismi verilir. Kanal tedavilerinde, çürümüş kısımlar sinirler ile birlikte alınır.
Ağzın en arka tarafında üst ve altta 2'şer tane 20 yaş dişi çıkar. Yirmilik dişler ağızda çıkan son dişlerdir. Aslında ağızdaki 32 diş, yirmilik dişlerin çıkmasıyla tamamlanmış olur. 20'lik diş aslında azı dişleridir.
20'lik dişler en arka tarafta yer almaktadır. İnsanın dişleri çıkarken bununla birlikte çene gelişir ve boyutları büyümeye başlar. Boyutlar en büyük haline ulaştığında ise 20'lik dişler için yer açılır ve bu dişler çıkar. 20'lik diş kendisine tam olarak yer açılmadan önce ağrı yapabilir ama çıkamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri