Alternatif Akım mı? Başlıktan da anlaşılacağı üzere bataryalar AC kaynaklarla depolama yapamaz. Bunun temel nedeni alternatif akımın doğasıdır. Alternatif akım (AC) sürekli yön değiştirir, sabit değildir.
Elektrikli arabalarda kullanılabilecek iki tür 'yakıt' vardır. Alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC) gücü olarak adlandırılır. Şebekeden gelen güç her zaman AC'dir. Ancak, elektrikli aracınızdaki gibi bataryalar gücü yalnızca DC olarak depolayabilir.
AC ve DC arasında ne fark var? Anlaşılabileceği gibi AC ve DC, iki farklı akım türüdür. DC tek yönlü akım sağlarken, AC ise dönüşümlü olarak ileri geri akım yönleri arasında geçiş yapar. Bir DC'nin sabit tek yönlü akışı, elektroniklere güç sağlamak ve pillerde güç depolamak için uygun sabit elektrik sağlar.
Yani saniyede birçok kez yön değiştiren akımdır. Alternatif akımda dalga şekli olarak genellikle sinüs dalgası kullanılmaktadır. Farklı uygulamalarda üçgen ve kare gibi değişik dalga şekilleri de kullanılmaktadır. Başlıktan da anlaşılacağı üzere alternatif akım pillerde veya akülerde depolanamaz.
Evlerimizdeki elektrik alternatif akım sınıfına girer. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima ve vantilatörler doğrudan alternatif akımla çalışırlar. Televizyon, müzik seti ve video gibi cihazlar ise bu alternatif akımı doğru akıma çevirerek kullanırlar.
İlgili 27 soru bulundu
Şebeke elektriği, genel amaçlı alternatif akım (AC) elektrik güç kaynağıdır.
Aküler, DC elektrik enerjisi üreten bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, güç kaynağı aküsü, aküden beslenen cihazlara DC güç sağlar. Güç kaynağı aküsünden elde edilen DC güç, çıkış terminalleri aracılığıyla cihazlara iletilir. Ancak, güç kaynağı aküsünün şarj edilmesi için bir AC kaynağına ihtiyaç duyulur.
Şarj Hızı
Elektrikli araç şarj cihazının içindeki dönüştürücü, aracın içindekinden çok daha verimli olduğundan, bu işlem zaman kazandırır. Bu nedenle, doğru akımla şarj etmek, alternatif akımla şarj etmekten on kat daha hızlı olabilir.
Bu gruplardan bir tanesi olan AC, alternatif akım anlamına gelir. Ev prizlerinde ve çeşitli mekanlarda bulunan elektrik kaynaklarında şebekeden gelen akım alternatiftir. Alternatif akım bir dönüştürme aracı vasıtasıyla doğrusal akıma dönüştürülür. Bu sayede akıllı cihazların sağlıklı bir şekilde şarj edilmesi sağlanır.
Şarj işleminde, AC ve DC akımları bataryayı şarj etmek için kullanılabilir. AC şarj cihazları, AC akımını kullanarak bataryaları şarj eder. Bu tür şarj cihazları, evlerde kullanılan standart prizlerden güç alır ve daha yavaş bir şarj hızı sağlarlar. DC şarj cihazları ise bataryayı doğrudan DC akımı ile şarj ederler.
Bir elektrik akımının gerilimi voltmetre ile ölçülür. Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur. Gerilim arttıkça gerilimin etkisi altında kalan kişinin can güvenliği azalır.
Kısacası pozitif döngü negatif döngüyü yok edeceğinden ortalama gerilim ve akım değeri sıfır olacaktır. Bu yüzden AC kaynaklardan gelen enerjiyi bataryalarda depolayamayız.
Alternatif akım, elektriği uzak mesafelere iletmek için en iyisidir. Elektriği daha uzak mesafelere taşımak ve daha fazla güç sağlamak için yaygın olarak kullanılır. Diğer bir taraftan, elektrik enerjisini AC yerine DC olarak iletmek daha verimlidir.
Yani evlerimize kadar gelen elektrik AC iken kullandığımız cep telefonu, televizyon gibi elektronik cihazlar DC ile çalışmaktadır.
AC gücü kullanılan yerlerde ise şarj süresinde kısmi olarak DC kullanılabilir. Santrallerden evinize gelen enerji için AC akımı kullanılır. Bütün prizler AC ile çalışır.
120V AC prize takıldığında şarj oranları 1,4 kW ile 3 kW arasında değişir. Batarya kapasitesine ve durumuna bağlı olarak şarj 8 saat ila 12 saat arasında sürer .
Şebekeden gelen akım her zaman AC'dir. Ancak elektrikli araçlar elektriği her zaman DC olarak depolar.
AC Şarj İstasyonu Seviye 1
120 volt ve 60 hz alt yapısına sahip ülkelerde daha çok tercih edilmektedir. İstasyonun çıkış gücü son derece düşüktür. Bu nedenle, araba şarj süresi 17 saat sürmektedir.
Evlerimize gelen şebeke gerilimi 230 Volt 50 Hz'dir. ABD'de ise şebekeler 120 Volt 60 Hz kullanılmakradır. Elektrik daha az kayba sebep olduğu için AC olarak iletilir ve ihtiyaç durumunda DC forma çevrilebilir. Bahsedilen 230 V, AC olduğu için gerilimin tepe değeri değil, etkin değeridir.
Motor. Tesla Model S'in performans modelinde 3 fazlı ve 4 kutuplu AC motor bulunmaktadır. Aracın performans modelinde arka arkaya monte edilmiş iki elektrik motoru toplamda 316.02 hp (410 kW) güç vermektedir. Aracın baz versiyonunda ise 362.31 hp (270 kW) güç sağlayan tek elektrik motoru bulunmaktadır.
Hızlı (AC) şarj istasyonunun güç seviyesi kurulum esnasında 3,7-7,4-11-22 kW seçeneklerinden birisi olarak ayarlanabilmelidir. Hızlı (AC) şarj istasyonu çalışma frekansı 50/60 Hz aralığında olmalıdır.
Alternatif Akım Kaynakları
Nükleer santraller, doğalgaz santralleri hatta rüzgar santrallerinde de AC'nin kaynaklarından olan jeneratör yardımıyla alternatif akım tercih ediliyor.
17 V RMS, ani değeri 24V olan AC sinyalin DC karşılığıdır.
12 v akü ac değil dc gerilim kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri