3. Nesil Kahvecilik olarak da sık sık duyduğumuz bu akımı basitçe özetleyecek olursak; kahveyi çekirdek olarak alıp kendisi kavuran, farklı demleme yöntemlerini kullanan yeni nesil kahvecilerdir.
dördüncü nesil kahveciler, kendi tarlalarında (veya kiraladıkları tarlalarda), kendi yetiştirdikleri kahve çekirdeklerini kavurup, kendi yöntemleriyle demleyen firmalar oluşuyor. yani arada hiçbir aracı yok. hem daha uygun maliyetli, hem de direkt kaynağından tüketmiş oluyorsunuz.
2. nesil kahveci anlayışı daha çok Cafe Nero ve Starbucks gibi kahve zincirlerinin yaygınlaşması ile oluşmuştur. Kahve zincirleri kahveden daha fazla tat alınabileceğini ve kahve ile daha iyi vakit geçirilebileceği tezini savunarak ortaya çıkmıştır.
2. nesil kahveciliğin doğuşu ise 60'lı yılların sonunda, Starbucks, Cafe Nero gibi kahve zincirlerinin giderek popülerlik kazanmaya başlamasıyla olmuştur. Bu tür kahve zincirleri, kahveden daha iyi tat alınabileceğini ve kahveyle daha güzel vakit geçirilebileceğini düşünerek ortaya çıkmıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Kahveseverler, 5'inci nesil kahvecilikte, yenilikçi teknoloji ve kahvecilik anlayışının ahengi sonucu ortaya çıkan lezzetleri deneyimleyebiliyor. Ayrıca mağazalarda bulunan kahve kavurma alanlarında, dilediğiniz çekirdekler ile kendi damak zevkinize uygun imza kahvenizi yaratabiliyorsunuz.
3. Nesil Kahvecilik olarak da sık sık duyduğumuz bu akımı basitçe özetleyecek olursak; kahveyi çekirdek olarak alıp kendisi kavuran, farklı demleme yöntemlerini kullanan yeni nesil kahvecilerdir.
5 asırlık bir geçmişe sahip olan kahvenin günlük hayatın içerisine yavaş yavaş sızdığı dönem 1. nesil kahvecilik olarak biliniyor. 1900'lerin başına denk gelen bu süreç, suda çözünebilen kimyasal işlemden geçirilen toz kahveyle başladı. 1. Nesil kahvecilik döneminde kahve alınır, satılır ve tüketilirdi.
Espresso, latte, filtre kahve gibi kahveler 2. Nesil kahveciliğe bir örnektir. 3. Nesil kahvecilik ise kahveyi sadece bir tüketim ürünü olmakla sınırlı tutmayıp kahveyi yapılış olarak da nitelikli, ayrı bir sanat haline getirmiştir.
Kahveyi çekirdek olarak alıp içeride kendisi kavuran, farklı farklı pişirme ve demleme yöntemlerini deneyen yeni nesil, butik kahvecilere 3. dalga kahveci diyoruz. Bu kahvecilerin ülkemizdeki ortak noktası çok küçük alanlara sıkışmış olmaları, fakat dünyada Starbucks büyüklüğünde örnekleri de mevcut.
Ekonomik değeri olan türler; Arabica ve Robusta'dır. Coffee Robusta, Canephora'nın bir alt türüdür. Liberica, Arabica'ya göre daha uzun ömürlü, daha verimli ve daha dayanıklı bir tür olmasına rağmen kahve meyvelerinin olgunlaşması 14 ay kadar sürdüğü için kahve piyasasındaki yetiştirilme dilimi oldukça düşüktür.
KURU KAHVECİ
1. Kuru kahve hazırlayan kimse. 2. teşmil. Kuru kahve satılan dükkân.
100'den fazla kahve türü vardır, ancak günlük bir fincan kahvemize gelince, önemli olan yalnızca iki tane vardır: Arabica ve Robusta (Coffea Canephora olarak da bilinir).
Kahve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak, kahveyi çekirdeğinin türüne, yani ülkesine göre tercih etme kültürünün başlandığı dönemdir. Bugün, Starbucks ve benzeri şekilde kahve satan tüm kafelerde içtiğimiz kahveler 2. dalga kahve akımının ürünleri.
3. nesil kahve ile popülerleşen kahve ekipmanları arasında Chemex, V60, syphon (sifon), AeroPress gibi ekipmanlar yer almaktadır.
Filtre kahve, öğütülmüş ve kahve makinelerinde kullanılan kavrulmuş filtre kahve çekirdeklerini ifade eder. Basitçe, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak su ile demlenmesi sonucu elde edilen bir kahve türüdür diyebiliriz. Demlenen kahve kağıt veya metal filtreden süzülür ve servise hazır hale gelir.
En yaygın kahve türlerinden olan filtre kahve, çekilmiş çekirdeklerin kahve makinasında demlenmesiyle tüketilir. Farklı çekirdeklerin çekilmesi sonucu tadı ve içimi değişen filtre kahvede sertlik istiyorsanız Kenya ve Afrika çekirdeklerine yönelmelisiniz.
Etiyopya kahvesi, Brezilya ve Kolombiya kahveleri gibi en çok tercih edilen filtre kahve çeşitlerindendir. Etiyopya kahvesinin Yirgacheffe, Sidamo ve Limu kahvesi olmak üzere 3 çeşidi vardır. Yirgacheffe, karışık aromalara sahiptir; ancak tadında çiçek aromasının daha baskın olduğunu söyleyebiliriz.
Yeni yapılan bir çalışmada, kalp sağlığı için filtre kahve tüketmenin; Türk kahvesi ve French press'te demlenen kahveyi tüketmekten, hatta hiç kahve tüketmemekten daha faydalı olduğu ortaya konuldu.
3. Nesil kahvecilikte kullanılan kahve çekirdekleri Coffea Arabica'dır .
Arabica kahvesi acı ve keskin bir lezzete sahipken Robusta daha yumuşak ve tatlı olarak nitelendirilir. Arabica'yı yetiştirmek iklim ve coğrafi konum sebebiyle zahmetliyken Robusta kahve birçok yerde daha kolay yetiştirilebilir. Robusta kahvesi, Arabica'dan daha yüksek kafein oranına sahiptir.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Kafe kelimesi Türkçe'de "1. kahve, 2. kahve içilen yer, kahvehane" anlamına gelir. Fransızca café "1. kahve, 2. kahve içilen yer, kahvehane" sözcüğünden alıntıdır.
Peki kahve nerede yetişir? Günümüzde kahve ağırlıklı olarak tropikal iklimlerde ve dağlık bölgelerde, özellikle Brezilya, Vietnam ve Kolombiya'da yetiştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri