3 Numaralı Kod: Kafes Yumurtası Bu kod, yumurtanın kafeste yetiştirilen tavuktan elde edildiğini ifade eder. Başka bir deyişle; 0,1 ve 2 kodlarıyla başlayan yumurtalara kıyasla, en sağlıksız yumurta türüdür. Tavuklar yetiştirilirken hormon veya GDO'lu yem kullanımında herhangi bir kısıtlama yoktur.
Kod 3 ile başlıyorsa; kafes tavuk yumurtası anlamına geliyor. 0 kodlu organik tavuk yumurtaları hem tavukların yaşam alanının ve şeklinin doğal olduğunu, hem de beslenme içeriğinin organik ve doğal olduğu anlamına geliyor.
Yumurtaların üzerinde böyle bir numaralandırma yok ise kesinlikle uzak durmalıyız. Eğer seri numarası 0 ile başlıyorsa organik yumurta, 1 ise gezen tavuk yumurtası, 2 numara köy yumurtası ve 3 numara ise endüstriyel besinlerle beslenen tavukların yumurtaları anlamına geliyor.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 0 İle Başlıyorsa;
0 numaralı kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmasını gösterir. 0 kodlu yumurtalar en sağlıklı ve en pahalı yumurtalardır.
0 numaralı kod: Yumurtanın organik bir şekilde üretildiğini işaret eder. Tavuğa verilen yem organiktir ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmamıştır. Yumurtalar arasında en sağlıklı olanı ve de en pahalısıdır.
İlgili 21 soru bulundu
3 Numaralı Kod: Kafes Yumurtası
Bu kod, yumurtanın kafeste yetiştirilen tavuktan elde edildiğini ifade eder. Başka bir deyişle; 0,1 ve 2 kodlarıyla başlayan yumurtalara kıyasla, en sağlıksız yumurta türüdür.
Şimdi ise bunların önüne 4 farklı yumurta üretim metodu kodu geldi. Yeni tebliğe göre, organik yetiştiricilik için 0, serbest dolaşan tavuk yumurtaları için 1, kümeste kafessiz yani özgür tavuk yerine 2 ve kafes yumurta tavuğu için 3 numara kodunu basıyoruz.
Yumurta kodu olmayan yumurtaların satışı da tamamen yasaklandı. Köy yumurtası olarak satılan ama nerede, nasıl üretildiği belli olmayan yumurtaların satışının önüne geçildi. Buna göre üzerinde herhangi bir numara bulunmayan yumurtalar kesinlikle alınmamalı.
Özetle, A sınıfı yumurtalar kalite açısından daha yüksek olabilir, ancak bu damga olmayan yumurtaların besin değerleri aynı kalitede olabilir. Tavukların daha iyi koşullarda yetiştirildiği, doğal yemlerle beslendiği ve antibiyotik kullanılmadığı yumurtalar genellikle daha sağlıklı ve besleyici olacaktır.
Doğalım yumurta 3 Numara Yumurtaya "doğalım" Yazarak Kandırıyorlar. Yeni yasalara göre yediğimiz yumurtanın sağlık ve doğallık derecesini belirleyen faktör 0 ile 3 arasındaki numarasıdır. Kabaca 3 numara, piyasada yiyebileceğiniz en sağlıksız yumurtanın numarasıdır.
Firmanın web sitesinde verdiği bilgiye göre, helal yumurtadan kasıt; ekolojik olarak temiz, uyarıcı ve antibiyotik içermeyen ürünlerle beslenmiş tavuklardan elde edilen yumurta imiş. Ayrıca tavuklar, islami geleneklere göre haram olan ürünlerle beslenmiyorlarmış.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa son kullanma tarihi yaklaşmış demektir, aklınızda bulunsun.
Eğer mevcutta sadece bir kalp damar hastalığı varsa bu bireyler yumurta tüketimini günde 2 ile sınırlandırmalıdırlar. Sağlıklı bireyler ise günde 3 yumurta bile tüketebilirler bir sınırlama kalp sağlığı riski açısından yoktur.
Yumurtalık rezervini öğrenmenin en güvenilir yolu ultrason muayenesidir. Ultrason muayenesinin yanında AMH ve FSH testleriyle de yumurta sayısı tespit edilebilir.
Bayat yumurta nasıl anlaşılır endişesini gidermek için 1 bardak suya ihtiyacınız var. Kullanacağınız suyun soğuk su olması önemlidir. Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
Kız çocuğunun anne karnında 5 aylıkken sahip olduğu yumurta sayısı yaklaşık 6-7 milyon kadardır, bu sayı doğumda 1-2 milyona düşer, çocukluk çağında yavaş yavaş azalarak ergenlik döneminden itibaren ayda bir yumurta yumurtlamak suretiyle bu azalma menopoza kadar aylık ortalama 350-400 yumurta harcayarak devam eder.
XL- Çok büyük (73 gram ve üzeri) L- Büyük (63-73 gram) M- Orta boy (53-63 gram) S- Küçük (53 gramın altında)
Ancak Belçikalı yetiştirici Paul Geens'e göre beyaz yumurta daha çevreci. Geens, iki yumurta arasındaki farkı şu şekilde açıklıyor; "Beyaz tavuk beyaz renkte, kahverengi tavuklar ise kahverengi yumurtlar, bu kadar basit. Beyaz tavuklar daha verimli canlılar.
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Üretilen yumurtalar üzerlerindeki 0, 1, 2, 3 kodlarıyla satılıyor. "0" yumurtanın organik olduğunu gösteriyor. Açık dolaşımda yetişen yumurtalar için "1", kümeste kafessiz yetiştiricilik için "2", kafeste yetiştiricilik için ise "3" kodları basılıyor. Yumurtaların fiyatları da bu kodlara göre değişiyor.
YUMURTALARIN ÜZERİNDEKİ 4 KODA DİKKAT!
İçerdiği kaliteli ve yüksek proteinin yanı sıra amino asit ve vitaminler ile vücudu besleyen yumurta, iyi kolesterolü de yükseltiyor. Yumurtaların üzerinde bulunan 4 farklı kod ne kadar organik olduğunu gösteriyor.
g) Paketlendiği tarihte hava boşluğu 4 mm veya daha düşük olan A sınıfı yumurta yumurtlama tarihinden itibaren dokuzuncu güne kadar "ekstra taze" olarak tanımlanabilir.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
CP Yumurta, selenyum kaynağıdır. Selenyum, antioksidan olarak E vitamini ile birlikte hücrelerinizi oksidasyona karşı koruyarak, kanser, kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarının önlenmesinde yardımcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri