Üçüncü ray, demir yolu araçlarına elektrik enerjisi sağlamak amacıyla kullanılan yöntemdir. Bu yöntem adını taĢıyıcı rayların birinin dıĢ tarafında hat boyunca devam eden üçüncü raydan almaktadır.
Üçüncü ray, bir demiryolu hattının rayları arasında veya yanına yerleştirilen yarı-sürekli bir katı iletken vasıtasıyla raylı taşıtlara elektrik enerjisi sağlayan bir raydır.
Binaların rayların üzerine inşa edilmesini öngören sistem, binanın deprem anında yerkabuğundan bağımsız olarak ray üstünde hareket etmesini sağlıyor. Bu sayede, binanın yer sarsıntısından en az etkilenmesi amaçlanıyor.
Yaygın olarak tercih edilen raylı taşımacılık türleri; Metro, Hafif Raylı Sistem, Füniküler, Tramvay, Teleferik, Banliyö Trenleri olarak sıralanabilir (Akdere, 2013).
Bakan Karaismailoğlu: Raylı sistem yatırımlarımızın toplam maliyeti 27 milyar dolar.
İlgili 15 soru bulundu
Depreme dayanıklı raylı sistem binalar, 10 şiddetinde depremlere dayanıklı olma özelliği göstermektedir. Bu sistem, binaların deprem sırasında yerkabuğundan bağımsız olarak ray üzerinde hareket edebilmesini sağlamaktadır.
Halen Türkiye'nin toplam 12.466 kilometre demiryolu ağı bulunuyor. Son yıllarda artan yüksek hızlı demiryolu hatları- mızla dünyada 8'inci konuma geldik.
Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Ön Lisans Programı, her biri 30 AKTS değerinde 4 yarıyıldan oluşan 2 yıllık bir programdır. Bir AKTS, öğrencinin her yarıyıl için 30 saatlik iş yükünü ifade eder. Bölümümüz akademik kadrosu 2 Öğretim üyesi ve 1 Öğretim görevlisinden oluşmaktadır.
Raylı sistemler ilk kez 16.yüzyılda Mimar Sinan tarafında icat attiğini biliyoruz fakat Avrupa bu raylı sistemleri kullanmıştır Japonlarda bundan etkilenerek Raylı Sistemleri kullanmaya başlamıştır.Tabii 16.yüzyıl olduğu için tam olarak Mimar Sinan'ın icat ettiğini bilmiyoruz.
Raylı Sistemler Mühendisliği mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler T.C.D.D ve diğer kamu kuruluşlarıdır. Devlet bünyesi dışında raylı araçlar için parça üretimi yapan kuruluşlarda çalışabilirler.
Batı ülkelerinin aksine binaların temelinde beton iskelet yerine demir iskelet kullanılıyor. Beton sütunlar yerine çapraz damperler kullanılır. Demir kirişler ile desteklenir. Japonya'da depreme en dayanıklı binalarda “kauçuk izolatör mesnet” denilen ve devasa davullara benzeyen deprem yalıtım malzemeleri kullanılıyor.
Raylı sistem taşımacılığının, yatırım maliyetleri yük- sek olmakla birlikte, işletme maliyetleri karayolu ta- şımacılığına göre daha düşüktür. Ayrıca kaza riskleri, enerji tüketimi, trafik sıkışıklığı ve personel istihdamı kara yolu taşımacılığına göre daha azdır.
Üç katlı binalarda duvarların güçlendirilmesi ve temelin levhalar ile korunması şartı konuluyor. Orta yükseklikteki binalarda daha fazla önlem alınıyor.
Ray sistemleri arasında en çok kullanılmakta olan ray sistemleri ise standart ray, gizli ray, frenli raylar, teleskopik raylar ve bilyeli raylar olarak bilinmektedir. Bu ray sistemleri birbirinden farklı özelliklere sahiptir ve kullanım alanları yapılan üretime göre değişiklik göstermektedir.
Şehir içi ulaşımda yaygın olarak kullanılan raylı sistemler altı farklı kategoride değerlendirilmektedir. Bunlar metro, hafif raylı sistemler, tramvay, banliyö, monorail (havaray) ve finiküler sistemleridir.
Trenlerin tümü trafiğin sağ yönünden gitmektedir. A1, M1, M2, M3 ve M4 hatları 750 Volt doğru akım üçüncü ray sistemi ile elektriklendirilmişlerdir.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
Japonya'da mühendisler, duvarların iç kısımlarında yer alan boşluklara metal plakalar yerleştirip tüm binanın aynı esnada hareket etmesini sağlıyor. Bu esneklik payı binanın yıkılmasını ya da kırılmasını engellemek için yapılıyor. Ülkedeki çok büyük binalar ve gökdelenler dahi bu sistemle ayakta kalıyor.
Sultan'ın en muhteşem eseri olarak müslümanlar arasında şöhret bulan bu ray sistemi “mukaddes hat” olarak adlandırılmıştır.
Tablo sütunları aşağıdaki gibidir. Raylı Sistemler İşletmeciliği Bölümü 2023 taban puanları en düşük 192,96509, en yüksek 266,75971'dir. Raylı Sistemler İşletmeciliği Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 1670886, en yüksek 748085'tir.
İlk uzun mesafeli raylı sistem, İngiltere'de, 1605'te bir kömür madeni ile nehir arasına kuruldu. Ardından Newcastle Upon Tyne'da, ahşap ray üstünde atların çektiği vagonlarla kömür taşındı. Ahşap ray sayesinde, atlar tonlarca kömür taşıyordu. Atlı yük vagonları 1800'lü yıllarda çok yaygınlaştı.
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi ne iş yapar sorusuna metro, tren ve tramvay gibi ulaşım sistemlerinin bakım ve onarımı ile ilgili tüm işlemlerin tamamlanmasını sağlar cevabı verilebilir.
Japonya'da çok fazla yüksek katlı bina var ve bu yapılara esneme payı denilen bir sistem uygulanıyor. Buna göre; bina temeline eklenen kauçuk tamponlar sayesinde deprem anında yerden gelen titreşimler binayı titretmek yerine sallıyor. Böylece, çok şiddetli depremlerde bina esneyerek gelen şiddetli darbeyi yumuşatıyor.
İstanbul genelinde 328,70 km. uzunluğunda kent içi raylı sistem işletmesi bulunmaktadır.Toplam sistem içerisinde 215,15 km. uzunluğundaki 18 hat ile her gün 2,5 milyonun üzerinde yolcuya hizmet veren Metro İstanbul, hizmet kalitesi ile de dünyada örnek gösterilen markalar arasındadır.
2660 adet raylı ulaşım araçları şu anda Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Kayseri, Konya, Adana, Samsun, Gaziantep, ve Antalya şehirlerimizde hizmet vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri