Besle kargayı oysun gözünü atasözü, genellikle iyiliğe kötülükle karşılık veren, nankör insanlar için kullanılan bir atasözüdür.
Atasözü "Kıymetggccut bilmez kişiler kendilerine yapılan iyiliğe, kötülükle karşılık verebilirler" anlamında bir sözdür.
İnsanları ve kendi türünden olmayan hayvanları tehdit olarak algılarlar. Bu nedenle, kendisine yardım etmek ve beslemek için yaklaşan insanlara dahi saldırmaya eğilimlilerdir. Bu durumdan hareketle üretilen "besle kargayı oysun gözünü" atasözü, insan ilişkilerindeki nankörlüğü örneklemek üzere kullanılır.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Kısaca Atasözü Açıklaması
Yani hiç yardım istenmeyecek kişi ya da durumların içerisine girme olaylarında, denize düşen yılana sarılır atasözü kullanılır.
İlgili 23 soru bulundu
Göze batmak deyimi başka insanların dikkatini çekecek bir durumun İçine girmek anlamına sahiptir. Hem görsel kıyafetleri hem de davranışları ve benzeri gibi durumlar üzerinden dikkat çekmektir. Aynı zamanda kıskanılacak kadar bir görüntü sergilemek üzerine ele alınır.
Kısaca deyim açıklaması hakkında bilgiler. Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
[1] "Kişi ancak ilgi duyduğu konulara karşı gözlemde bulunur" anlamında bir söz.
Bir şeyin iyi ya da kötü olduğu dikkat edilerek, güzelce yoklanarak anlaşılır. Bunlaryapılmadan alınan nesne kötü ise bu, incelenmeden alan kişinin başına kakılır. İnsan bazı işleri yaparken gözlеrini, aklını ve mantığını kullanmalıdır.
Türk Dil Kurumuna göre göz var izan var atasözü ne karşılık olarak 'Bir iş yaparken dikkatli olunmalı ve incelemek suretiyle hata yapılmaması gerektiği' anlamı çıkmaktadır. Kişi gözlerini, aklını ve mantığını yaptığı işte mutlaka dikkate şekilde kullanmalıdır.
[1] Kişinin sevdiği şeye karşı olan hırsı, ölene kadar sürer.
Bu deyim göz kırpmak deyimidir. Deyim olmasına rağmen tam olarak bir mecazi anlamı bulunmamaktadır. Karşımızda bulunan kişiye küçük bir göz hareketi ile işaret vermek anlamına gelmektedir. Bir durumu göz işareti yaparak anlatmak anlamında kullanılmaktadır.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir. Cümle içinde kullanarak göz gezdirmek deyiminin daha iyi anlama şansı elde edilebilir.
Kaşla göz arasında deyiminin anlamı kimsenin anlamasına fırsat vermeyecek kadar kısa süre anlamında kullanılabilir. Ayrıca çok çabuk ya da çok hızlı anlamlarında kullanımı da doğru kabul edilir.
Yüz göz olmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. Verilen emri yapmak üzere işaret beklemek, işareti verecek kimseyi gözlemek.
Gözden düşmek deyimi TDK'ya göre, 'Bir şeyin ya da bir kişinin değerini yitirmesi, rağbet görmemesi' biçiminde anlatmak mümkün. Artık eskisi gibi önemli olmadığı şeklinde de ifade edilebilmektedir.
Deyim. [1] Herhangi bir durumun nasıl bir sonuca yol açacağını hesaba katmak, dikkate almak.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz dikmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
İki gözü iki çeşme DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sürekli, çok ağlayarak.
Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Hayatımızda yer alan birçok deyim içerisinde göz açıp kapayıncaya kadar deyimi son derece özel bir yerdedir. Bunun nedeni ise yaygın olarak tercih edilen bir deyim olmasıdır.
BUGÜNKÜ TAVUK YARINKİ KAZDAN İYİDİR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Sağlanmış bir kazanç beklenen, umulan daha büyük bir kazanca feda edilemez.
"Irmak kenarına çeşme yapılmaz" atasözünün Türk Dil Kurumu'nca belirlenen anlamı; halihazırda var olan ve çevresindeki herkese her şeye yeten hatta artan bir durumda aynı işleve sahip ancak daha zayıf yetkinlikleri olan şeyleri eklemek boşuna bir çaba olmak anlamında kullanılan bir atasözümüz olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri