Gerekli belgelerle avukatın notere yapacağı başvuru sonucunda, vekalet veren kişi notere gitmeksizin uzaktan vekalet verme işlemini tamamlayabilir. Uzaktan vekalet vermek isteyen bir kişinin ödeyeceği noter vekalet ücreti 2024 yılı için 890 TL'dir.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Bunun için iki yol bulunmaktadır; ilki yabancı ülke vatandaşı kendisine en yakın Türk Konsolosluğuna gidebilir, ikincisi ise Türkiye'de hizmet vermekte olan herhangi bir notere başvurarak vekili olarak tayin etmek istediği avukat adına vekaletname çıkarabilirler.
Başka İlde Yaşayan Birine Vekalet Verme
Fotokopiyi çıktı alıp notere giderek işlemleri başlatabilirsiniz. Böyle bir durumda kişi notere gelemeyeceği için, noter eve gelir. Bu durum ücret konusunda farklılık oluşmasına neden olabilir. Bu durum noterden notere göre değişiklik gösterir.
Vekalet verme işlemi noter tasdiklidir. Notere gidilmeden vekalet verme yasal olarak gerçekleştirilememektedir. Vekalet işlemleri sırasında uyulması gereken kurallara harfiyen uyulduğu takdirde işlemlerde hiçbir sorun çıkmamakta, tercih edilen kişiler kolaylıkla alıcı veya satıcı olabilmektedirler.
İlgili 31 soru bulundu
Bu işlem genellikle aynı gün içerisinde tamamlanır. Daha sonra, konsolosluk tarafından düzenlenen Noter Vekaletnamesi'nin Türkiye'deki avukata ulaştırılması gerekmektedir. Bu işlem, vekaletnamenin posta yoluyla gönderilmesi durumunda, genellikle birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Gerekli belgelerle avukatın notere yapacağı başvuru sonucunda, vekalet veren kişi notere gitmeksizin uzaktan vekalet verme işlemini tamamlayabilir. Uzaktan vekalet vermek isteyen bir kişinin ödeyeceği noter vekalet ücreti 2024 yılı için 890 TL'dir.
Vekalet verme ve iptal etme işlemleri sadece vekalet vermek isteyen portal üyesine ait olan elektronik imza ile imzalanarak gerçekleştirilebilir. Bu nedenle vekalet verme/iptal etme işlemi sadece gerçek kişiler tarafından yapılabilir. Vekalet, yatırımcı e-portal üyesi olan tüm gerçek veya tüzel kişilere verilebilir.
Avukata verilecek vekaletnamelerde avukatın tam adı ve soyadı ile bağlı bulunduğu vergi dairesi, vergi numarası ve kayıtlı olduğu baro isminin bilinmesi gerekmektedir. Buna avukat vekalet bilgileri diyoruz. Bir de vekalet verecek kişinin nüfus cüzdanı, Yurt dışında ise pasaportu da gerekiyor.
www.konsolosluk.gov.tr internet sitesinden randevu alınması zorunludur. Vekaletnameler Onaylama ve Düzenleme şeklinde olmak üzere düzenlenmektedir. Vekalet verecek kişinin aşağıdaki bilgi ve belgelerle birlikte şahsen Başkonsolosluğa müracaatı gerekmektedir.
6 Nisan 2019 tarihinden itibaren konsolosluklarca düzenlenen vekâletnameler Türkiye Noterler Birliği veri tabanına kaydedilmeye başlandığından, vekilin Türkiye'deki herhangi bir noterlikten, yurt dışında düzenlenen vekâletnamenin tasdikli suretini alarak işlem yapması mümkündür.
Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir. Dolayısıyla notere gitmeden vekaletname verilebilir mi sorusuna, verilebileceği yanıtını vermek mümkündür.
E-devlete girip vekalet kısmına tıkladıktan sonra ekranda birçok yazı çıkacaktır. Daha önceden vekalet vermiş olan kişilerin bulunduğu kısımdan "vermiş olduğunuz vekaletnameler" kısmına girerek daha önce verdikleri tüm vekaletnamelere ulaşabilirler.
Vekalet için istediğiniz konsolosluktan randevu alabilirsiniz. Yanınızda mutlaka geçerli bir pasaport veya TC Devleti tarafından verilmiş bir Nüfus Cüzdanı (veya Mavi Kart) olmalıdır. Vekalet verecek kişinin bizzat kendisi olmalıdır. Vekalet alacak kişinin bulunmasına ihtiyaç yoktur.
Yurtdışından vekalet vermek isteyen Türk Vatandaşları, en yakın Türk Konsolosluğuna giderek avukata dava vekaletnamesi verebilirler. Yabancı ülkede bulunan vatandaşlarımız Yurtdışında Noter vasıtası ile de Türkiyedeki avukata vekaletname verebilirler ancak bu yol için bazı prosedürler vardır.
E-noter uygulaması, vatandaşlara Türkiye Noterler Birliği (TNB) internet sitesi üzerinden randevu oluşturma imkânı sunan; ihbarname, ihtarname, çeviri gibi işlemlerin ise notere gitmeden e-imza ile gerçekleştirmesini sağlayan bir sistemdir.
Noterlik kanununda öngörülen işlemler güvenli elektronik imza ile elektronik ortamda yapılabilecektir. Düzenleme şeklinde olmayan veya irade beyanının noter huzurunda alınması gerekmeyen işlemler Noterler Birliği sisteminden e imza ile yapılabilecek.
Ancak aynı durum diğer ülkeler için geçerli değil. Çünkü e-İmza hangi ülke mevzuatına uygun olarak düzenlendiyse o ülke sınırları içinde yasal geçerliliğe sahip.
Kimlik belgeleriniz ile size en yakın Türk konsolosluğuna giderek süreci başlatabilirsiniz. Öncelikle noter vasıtasıyla ülkenize ait dil ile vekalet vermelisiniz. Bu dil yaşadığınız ülkenin dili olmalıdır. Sonrasında ise konsoloslukta yeminli tercüman ile çeviri yapılarak vekalet verme işlemi tamamlanacaktır.
Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir.
VEKALETNAME NASIL VERİLİR? Vekâlet verme işlemi noterde yapılır. Bu işlem sırasında vekâlet verecek olan kişi ile vekâleti alacak olan kişi notere gerekli belgeleri sunmalıdır. İşlem sırasında vekâlet verecek olan kişi, söz konusu vekaletin hangi işlem ve konuları kapsadığını notere bildirir.
Yabancı bir ülkede, o ülkenin yetkili makamı tarafından doğrudan düzenlenen vekaletnamelerin, o yabancı ülkedeki Türk Konsolosluğu ve siyasi memurlarınca onaylanmış olması gerekmektedir. Söz konusu tastik şerhine 'Apostille Convention(Şerh)'denilmektedir.
Vekaletname çıkartmak için, nüfus cüzdanı ya da pasaportla birlikte kişinin bizzat kendisinin herhangi bir notere giderek, vekaletin hangi iş için gerekli olduğunu notere açıklayarak, uygun vekaletnamenin düzenlettirilmesi gerekmektedir.
Noterlik Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilen işlemlerin, noterlik dairesindeki asıl veya suretlerinden yahut getirilen kâğıtlardan örnek çıkartıp, ilgilisine tevdi etmek, noterlerin genel olarak yapabilecekleri işler arasında yer alır (NK m.60/5).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri